maandag 4 april 2022

2659 Dictee donderdag 07-04-2022 (1) - dictee Dictee van de dag (536)

Dictee – dictees [2659]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 321, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (536)

1. Het Europol-onderzoek [verkorting met hoofdletter, dus streepje!] richtte zich op de hifiketen en het horecabedrijf [beide: verkorting met kleine letters!]. Bij dezen schrijf ik u dit. Schrijf je 'bijvoorbeeld' los of aaneen? De bijdehante jongens (ook hun moeder was bijdehand en ze had haar rottinkje bij de hand) droegen coole T-shirts. Een amanuensis is een servus a manu (een slaaf bij de hand, die dictaat opneemt – niet in wdb., wel: servus = knecht). Het bisdom Mechelen verleende dispensatie. Hij woonde in Bordeauxs [bez. vnw.!] buitenwijken en dronk (te) vaak een bordeauxtje. Geef mij maar Bossche bollen! Die boude [ook: boute] uitspraak was nogal boud. De koets reed voorop met de koetsier voor op de bok. De ware jakob was een brave hendrik en een vrolijke frans. Zij breit en de brij pruttelt lekker door. Het nettobedrijfsresultaat was goed, de netto [bijv. gebruikt] operationele winst minder. Er zijn een paar verbeteringetjes aangebracht zoals in het woord 'solderinkje'.

2. Hij leed aan het burn-out(syndroom). De Hattemer [2 lettergrepen] regatta was een succes, mede door deelname van Dokkumers [2] en Hilversummers [3]. Het comité heeft zich gecommitteerd aan de hervormingen. Godzijdank (goddank) is de heiden bekeerd: dank zij God (dank zij Allah)! Dankzij Allah is hij gered. Een achterduin is al naar het standpunt: buiten- of zeeduin, dan wel binnenduin. De taliban (enkelvoud: talib) winnen terrein. Decennialang was ze mijlenver van me verwijderd. Hij (be)studeerde jarenlang Tamil, zijn zus zelfs drie jaar lang Oosterse manuscripten. De schone van Boskoop is een soort van goudrenet (reinetteVD n/s, GB s), de reine-claude een (wijn)pruim en de calville een fijne geribde tafelappel. Het eenoudergezin woonde op een eenkamerflat (zeker geen meergezinswoning!) en had meerdere eenpersoonsbedden. Heb je hem nog ge-e-maild?

3. Eenzelfde situatie was er al eerder geweest. Voor de eerste communie had ze een eerstecommunieoufit aan. In de zelfgekozen isolatie – die had ze dus zelf gekozen – at ze eigengemaakte soep. Hij e-mailde dat email tandglazuur is. Waar gaan we dit jaar naartoe? Zij ging er vlug vandoor. De Erasmusstichting (eigennaam, internet) en de Koning Boudewijnstichting (eigennaam, internet) doen goed werk, net als de Mondriaan Stichting (eigennaam, internet) en het Meertens Instituut (eigennaam, internet). À (A) propos, u kent het donorprincipe? De powerpointpresentatie (ook: PP) toonde in wezen een Worddocument. In de Peugeotgarage zag je autootjes. De
M&M-vertegenwoordiger [M&M's zijn snoepjes van Amerikaanse oorsprong] had een ipodduim (ook: iPodduim). Ik ga ervan uit dat je zaterdag komt. In het museum vond je sporen van Eskimo's, indianen, Sioux [zelfde enkelvoud], latino's, Palestijnen, Kelten, Berbers, nomadenvolken, Surinamers en Curaçaoënaars. Het Vlaams Parlement en het Europees Parlement zijn Europese parlementen, net als het Ierse parlement.

4. Ik had evengoed thuis kunnen blijven, want de voorstelling was even goed (slecht) als pulp. Racisme, fascisme en seksisme zijn verwerpelijk. De Oktoberrevolutie [in de nieuwe tijdrekening: Novemberrevolutie] en de Februaristaking speelden zich niet in de oudheid of de middeleeuwen af. Werd de Vrede van Münster in de zomer gesloten? Op de Filipijnen werden we naar de filistijnen geholpen. Van 'petanquen' komt: ik petanque, we hebben gepetanquet. Ik douch, fax en fondu, de buren fonduden en de overburen hebben gefonduud. De geramsjte [ook: verramsjte] boeken vonden gretig aftrek. Ze had pas nog ge-i-bankierd. Het voltooid deelwoord van contra-indiceren is gecontra-indiceerd. Hij had flink geracet om de gesavede en geüpdatete tekst te vrijwaren van de virusaanval, op grond van een hoax. De gedeputeerde van Financiën werd onderuitgehaald.

5. De Gedeputeerde Staten (in België: Bestendige Deputatie) maken geen deel uit van Provinciale Staten, vanwege het duale stelsel (net als dat B en W niet in de gemeenteraad zit en de regering niet in de Eerste of Tweede Kamer). Het designmeubel was gedesignd. Hij quootte Shakespeare voortdurend met die gequote tekst. Met veel gevlei probeerde de secretaresse bij de directeur in een goed boekje (in het gevlij – vaste uitdr.) te komen. Ge waart in de war, vondt ge ook niet? Bij het eindejaar (jaareinde) heb ik bladzijdelang als met een giraffennek zitten lezen. Hoe zou je in het Gotisch 'gotische gotiek' schrijven? Congo krijgt een nieuwe grondwet. In onze Grondwet [NL, BE] staat in artikel 8: … Hij had geprobeerd voor de nepopenhaard zijn ski-instructeursdiploma te halen. Wanneer begint de latenachtdienst (ook: late nachtdienst)? Op Hawaï wonen hawaïhemden dragende Hawaïanen.

6. De hindoes hangen het hindoeïsme aan en de Hindoes wonen in Hindoestan (ook: Hindostan). Hoever kan je met die beledigingen gaan, Wilders? Hoe ver is het naar Brussel? Ik deed via Google een homepageaanvraag voor de fairtradehandel, ik googelde dus. Neem een derde olie en voeg er twee derden azijn aan toe. Hoeveel honderdsten was hij sneller dan het vorige wereldrecord? Het scheelde maar enkele tienden van een millimeter. De brief was niet gericht aan het hoofd Personeelszaken of de manager Operations, maar aan Hare Majesteit de Koningin herself. Rij jij of rij ik? Jij rijdt! Hem de kaas van het brood eten, zou blijken geen hout te snijden. De situatie kon zo nooit standhouden. Overrompelden, hou(d) stand! Humanresourcesmanagement (hrm, hr-manager, hr-management) is een vak apart. Het beambtenschap maakt de baardeloze man leugenachtig, hersen- en ideeëloos, zorgeloos en zorgelijk.

7. Bijna had ik iets cru's [je drinkt grands crus – ook vernederlandst: grand cru’s] gezegd, iets fris gedronken, Aimés trots gekrenkt, mama's pappot leeggegeten, baby's pop gemold en Disneys tekenfilms bekeken. De in- en uitvoer floreerden. Iets in bedrijf stellen is een inbedrijfstelling, het in bedrijf stellen van iets. De huizen waren nog intact. De incompanytraining vond 'in company' plaats. Is Berlusconi Italiës steun en toeverlaat? De Nederlandse heer P. de Koning en de Belgische heer Q. De Coninck troffen elkaar. Hij overleed in negentien(honderd)zestig (1960). Op Ans' (ze heette Ans, geen An) computer kon je Mulisch' boeken lezen. Moeder Aarde, Koning Winter en Moeder Natuur zijn ondergeschikt aan Vadertje Tijd. Hij is geboren in '81, in de jaren tachtig (80) [van de vorige eeuw] dus. Ben je zelf al in Barcelona geweest [bij Barça]? Hijzelf zou nooit de eerste stap gezet hebben. Ze heeft zichzelf gisteren op de televisie [teevee, tv] gezien.

8. De nieuwbenoemde (GB) leraar reed op de dichtbijgelegen snelweg een pasgetrouwd koppel (nee, geen eenden!) aan. Piet is jong gestorven (hij is een jonggestorvene), Nicol en Alex zijn jong gehuwd (ze zijn jonggehuwden) en onze wijk is goed gelegen (wij wonen in een goed gelegen wijk). In Nederland zijn de rooms-katholieke kerk (de Kerk van Rome, nee, niet de Sint-Pieter!) en de Protestantse Kerk in Nederland actief. We hebben in Engeland anglicaanse kerken bezocht en in Nederland lutherse, hervormde en gereformeerde kerken. Er is een scheiding van Kerk en Staat. Die priester werd door de Kerk (de Bruid van Christus) in de ban gedaan. Die Kerk van Rome is een wereldkerk. Naar Werelddierendag verwijst dierendag, naar Valentijnsdag verwijst valentijn en naar de Dag van de Arbeid verwijst het eenmeifeest (1 meifeest – BE: Feest van de Arbeid). We bezochten het Centraal-Aziatische gebied reeds driemaal.

9. Wat is het verschil tussen een leidraad en een leiband? Interessante woorden en woordgroepen zijn doodgeboren en levend geboren, zwaarbewolkt en lichtbewolkt, aaneenschrijven en los schrijven, zwaarbewapend, mooi geschreven, goed gedaan, snel gebakken, lichtgebouwd, groenekool (GB ook: groene kool), wittekool (GB ook: witte kool), rodekool (GB ook: rode kool) en hooggeschoold [GB, VD]. Met mijn linkerarm [linker arm] gaf ik mijn linker buurman [linkerbuurman] een mep. De linkerspits [linker spits] schoot in de rechterbovenhoek [rechter bovenhoek]. De linkerkoplamp [linker koplamp], het linkerportier [linker portier] en de rechter stoel [rechterstoel] waren beschadigd [let op die speciale rechterstoel!]. Je moet op dat linker (linkse) knopje [linkerknopje] drukken. De Maassluise speelde in de Maassluise harmonie. In Zeeland kennen we de Sluise en de Goese geschiedenis maar al te goed. Pas op de maffioze(!) [maffieuze] maffia.

10. De man-vrouwverhouding werd in een zwart-witbeeld geschetst. De hotel-restaurant(-café-)uitbater laakte het pianist-componistgedrag. We schrijven leading lady, marketingmanager, working majority, fightingspirit, chewinggum, accountdirector en managing director. De woorden 'marxisme', 'freudiaans', 'kafkaësk' en 'montignaccen' kent u vast wel. Het meesterbrein was een meesterdief en van beroep 'ndranghetalid. Meldt u zich maar aan, loopt u maar door en wind u [= uzelf, zich] niet op! Minutieus nam hij de minuscule tseetseevliegjes waar. De minister van Sociale Zaken en de staatssecretaris van Justitie lunchten samen. Het Franse ministerie van Defensie en het ministerie [gebouw, instelling: M] van Buitenlandse Zaken in Washington werkten goed samen. Wie leidt hier het Ministerie [naam instelling; niet: gebouw] van Algemene Zaken? Juist: de mp (minister-president)!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten