vrijdag 15 april 2022

2678 Dictee zondag 17-04-2022 (3) – dictee Groot Dictee Heiloo 2022

Dictee – dictees [2678]

Groot Dictee Heiloo 2022 (auteur: Jeroen Aarten)

(geen titel)

1. Wie heeft er nooit een eerste liefde gekend? Dat weeïge, soms gekmakende gevoel wanneer je je in de onmiddellijke nabijheid bevindt van iemand die je in stilte aanbidt.

2. De eerste keer verliefd zijn is een ervaring vanjewelste [in online-GB als toelichting: ‘van jewelste’ en ‘van je welste’ zijn niet fout], want je hebt zoiets nog nooit eerder gevoeld. Knikkende knieën, een gênante rode blos op je wangen, je gaat hakkelen, droomt voortdurend weg en ziet ertegen op om je liefde te verklaren. Kortom, je spreidt het gedrag tentoon van iemand die door een van Cupido’s pijlen in het hart is geraakt.

3. In vroeger tijden stuurden verliefden soms een handgeschreven brief aan de geadresseerde, in de misschien wel ijdele hoop een positief antwoord retour te krijgen. Anderen pakten het wat rigoureuzer aan en hebben simpelweg, hoe gestrest ze van binnen ook waren, hun romantische gevoelens voor de jongen of het meisje geuit. Tegenwoordig wordt er vooral ge-e-maild, gewhatsappt en geïnstagramd.

4. Maar stel: het is gelukt. Je hebt verkering gekregen. Samen trek je eropuit. Hand in hand lopen jullie door het Heilooërbos [eigennaam, niet in wdb.] , elkaar verliefd aankijkend. ’s Zomers gaan jullie heerlijk zwemmen in Het Baafje [idem, zwembad]. Of jullie kiezen ervoor naar een film of voorstelling te gaan in de [hoort niet bij eigennaam] Cultuurkoepel of De [internet: meest hoofdletter, ook wel ‘de’] Beun. Natuurlijk kunnen jullie ook naar het café of je op culinair gebied
super-de-luxe laten verwennen in een van de restaurants die Heiloo rijk is.

5. Laten we hopen dat die eerste liefde standhoudt. Want het tenhemelschreiende verdriet als de verkering uit is, daar wil je niet aan denken.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten