donderdag 14 april 2022

2675 Dictee zaterdag 16-04-2022 (2) – dictee Groot Emelwerda Dictee 2022

Dictee – dictees [2675]

Groot Emelwerda Dictee 2022


Het 25ste Polderdictee (auteur: Diny Verrips)

1. De antidemocratische locoburgemeester [GB, VD] en zijn eega – een kruidje-roer-me-niet [GB ook, VD alleen: mij - andere uitspraak] vanjewelste [GB, VD, GB in toelichting: van jewelste en van je welste zijn niet fout] – hebben na een sherry’tje of twee en de nodige glazen bordeaux de neiging overal doorheen te meieren of gratuit te zaniken over protocollaire toestanden waar zij zogenaamd niets mee hebben.

2. De echtgenote heeft de laatste weken met haar collega’s gebakkeleid over allerlei futiliteiten; een veelbelovend project over differentiaalberekeningen en thermodynamische formules is recentelijk geflopt waardoor het gevaar van ontslag als een zwaard van Damocles boven haar hangt.

3. Haar collega’s trachten het abjecte gedrag van deze vermaledijde sta-in-de-weg te vergoelijken, echter de zielenpoot probeert al dagen op gênante wijze het gelijk aan haar kant te krijgen; ze overziet niet de reikwijdte van haar choquerende [ook: shockerende, GB, VD] gedrag en richt zich alleen maar op de onroerendgoedbranche van haar miserabel uitziende dochter.

4. Saillant punt in het hele verhaal is dat een van de panden van dochterlief onderdak moet gaan bieden aan gewelddadige en criminele xtc-dealers [uitspraak gewoon: ecstasy - meestal geen afkortingen in dictee: ecstasydealers] die hele dagen aan het bakkeleien zijn over hun querulante clientèle.

5. Ook een van de schoonzoons – een notoire dronkenlap – speelt een belangrijke rol: hij is van mening dat een directmailcampagne ervoor kan zorgen dat het gespuis bakzeil moet halen en kan vertrekken om zo plaats te maken voor een etablissement waar bij het licht van Goudse kaarsen een courgettesoep met gorgonzola en knäckebrödcroutons gegeten kan worden.

6. Deze handige harry met heus beatlehaar schrijft onder het genot van een justje of een frappuccinootje met een kaastostietje elke dag een haiku voor zijn vriendin, een zeer nieuwsgierig aagje.

7. Deze tweede dochter, een voluptueuze jazzzangeres die voorheen ook avant-gardistische rock-’n-rollmuziek maakte, slijt nu haar dagen al pierewaaiend op haar lits-jumeaux, terwijl ze droomt van een leven als Eurovisiesongfestivalwinnares en wacht op een nieuwe klus in het schnabbelcircuit. (GB, VD ook: snabbelcircuit)

8. De interim-burgervader kan na alle familieperikelen zijn carrièreswitch richting Eerste Kamerlid wel vergeten: doordat hij aan het gillesdelatourettesyndroom lijdt, is hij bij de laatste raadsvergadering in een dusdanig tenhemelschreiende scheldkanonnade uitgebarsten, dat hem een terbeschikkingstelling boven het hoofd hangt.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten