dinsdag 5 april 2022

2662 Dictee zondag 10-04-2022 (1) - dictee Groot Dictee van Rijssen-Holten 2022

Dictee – dictees [2662]

Groot Dictee Rijssen-Holten 2022

De woorden in vet moesten worden ingevuld.


Woningnood (auteur: Margreet Koster)

1. Als kind was het klip-en-klaar: later zou je gaan wonen in een groot huis. En je ouders wisten dat dat ‘groot’ relatief was, maar dat je heus niet in een achenebbisj [ook: aggenebbisj – iets andere uitspraak – oggenebbisj en nebbisj; betekenis: armetierig, sjofel] terecht zou komen. 

2. Daar denken we anno 2022 anders over. Waant jouw
een-na-oudste [wel: de op een na oudste] – ooit zo schattige – zoon zich ook in een viparrangement [uitspraak: vihp – letterwoord, niet: vee-ie-pee, initiaalwoord, en dus geen streepje!] in het ouderlijk huis? Bivakkerend op je chaise longue [ligstoel met steun voor de benen] knaagt hij avond aan avond aan een pizzaatje. Dit mama’s-kindje [altijd streepje na ‘s] is een echte multitasker [meer taken tegelijk uitvoeren]. Hij doet zich tegoed aan jouw voorraad gedistilleerd, luistert naar drillrap [met geweldsdreiging, steekwapens], terwijl hij nog wat op zijn bassax [verkorting saxofoon] oefent. Zoonlief verdonkeremaant met grote regelmaat de inhoud van jouw chiquige koelkast, staat bepaald niet te trappelen om jou je legenestsyndroom te gunnen en neemt je gechicaneer [vitten, zaniken] op de koop toe.
 

3. Jouw moederteresasyndroom loopt zo langzamerhand ten einde, de tramadolletjes [opiaat als pijnstiller] helpen niet om de stress het hoofd te bieden. Je slaakt een ijselijke gil steeds als je met je blotebillengezicht de ‘matties’ [vrienden, straattaal] uit de inner circle [groep van intimi] van je zoon, in een walm van patchoeliolie [lipbloemig aromatisch kruid], ontmoet in de badkamer.

4. Wanhopig manoeuvreer [met ‘oe’ uitspreken, met ‘eu’ zou ook ‘maneuvreer’ goed zijn] je je als een hazewind door de
kiss-and-ridesessies [K+R, bij station] voor jouw voordeur. “Trokken ze maar de wijde wereld in!”, klaag je als je ’s avonds eindelijk lepeltje-lepeltje [tegen elkaar met het gezicht naar dezelfde kant] naast je eega ligt. Wat zou iedereen dan heppiedepeppie [happy, gelukkig] zijn!

5. Kortom, je bent wel toe aan een einde van de crisis op de woningmarkt en klaar met de verstoring van je dag-en-nachtritme. Dagelijks baan je je, al tikkend op je qwertyklavier [toetsenbord pc – in Frankrijk en België bv. azertytoetsenbord] een weg door
vraag-en-aanbodwebsites in een desperate [wanhopig] poging je kroost de deur uit te krijgen. Maar zelfs een ieniemieniehuisje [klein en schattig – Sesamstraat] vinden is onbegonnen werk en een woning met zijingang in een sociaalkritische omgeving is zelfs voor een millennial [geboren tussen 1980 en 2000] financieel niet op te brengen.

6. Je raakt een beetje ideeëloos. Maar je kind achterlaten in een stoffig, uitgewoond appartementje driehoog-achter? Dan maak je nog liever in een stoïcijnse [onverstoorbaar], maar eensgezinde sfeer in je eigen domicilie [woonplaats, huisvesting] er het beste van. Toppiejoppie [(heel) geweldig – ‘toppie’ is al geweldig]!

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten