dinsdag 5 april 2022

2663 Dictee zondag 10-04-2022 (2) - dictee Jeugddictee Rijssen-Holten 2022

Dictee – dictees [2663]

Junior Dictee Rijssen-Holten 2022

De 50 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

Commentaar in blauw.


Generatie Z (auteur: Margreet Koster)

1. Eindelijk is het zover: jullie, uitstekend [heel goed] voorbereide leerlingen, zitten klaar op het podium van de ‘Oude Dame’, het Parkgebouw. “Kom maar op met dat dicteetje,” zullen de knapperds onder jullie denken. Misschien vindt je fanclub op de tribune deze strijd een eitje. Maar ja, zij voelen die rivaliteit niet. Vind je jezelf straks niet terug als winnaar? Dan ben je echt geen nono [onbeduidend persoon, lichtgewicht, nobody]. We zijn niet op de Olympische Spelen, meedoen is belangrijker dan winnen!

2. Je kunt, vanavond in je pyjama of trainingspak, altijd nog tiktokken [filmpjes maken] over deze middag. Logisch, want jullie vertegenwoordigen generatie Z! Jullie zijn geboren tussen 1995 en 2010 en opgegroeid met internet, apps en social media. Likes [op sociale media een vind-ik-leuk] zijn belangrijk. Als je met je posts ook nog eens viraal gaat [zich snel verspreiden op internet] deel je dat graag. Grappige memes [internetmeme: humoristisch item, wordt vaak gekopieerd en verspreid, al dan niet met kleine veranderingen] van bestaande video’s scoren hoog. Van het eten van een yoghurtje in de drive-through [kopen, etc. zonder de auto te verlaten] of de nieuwste outfit [kleding, uitrusting] van onze kroonprinses: via TikTok [filmpjes], Snapchat [foto’s] en Instagram [foto’s maken, bewerken en uitwisselen] is het snel de wereld in.

3. Soms blijft jouw leuke trending [veelbesproken in een sociaal netwerk] topic jaren online circuleren. Nu moeilijk voor te stellen, maar op je 25e wil je niet meer geconfronteerd worden met de capriolen [rare streken] uit je beugelbekkieperiode. Generatie Z of niet: een gewaarschuwd mens telt voor twee ...

4. Taalkundig stellen de teksten op de socials, vanuit mijn perspectief als ‘boomer’ [een ‘fossiel’ met ouderwetse opvattingen], niet veel voor. Kommaatjes, vraagtekens en punten verdwijnen naar de prullenmand, waardoor de Nederlandse taal al snel crasht [bankroet gaan]. “We begrijpen toch wat er staat?” is dan de wat lauwe reactie van de Z-generatie.

5. Maar ondanks die nonchalante houding en de olympische [Griekse mythologie als van de goden op de berg Olympus] gedachte: je hoopt toch allemaal stiekem als winnaar uit de bus te komen. Dat is pas een gaaf onderwerp voor social media. Vergeet de leestekens en hashtags [hekje, #] niet!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten