zaterdag 9 april 2022

2669 Dictee woensdag 13-04-2022 (2) – dictee Groot Dictee van Kampen 2022

Dictee – dictees [2669]

Groot Dictee van Kampen 2022

De paden op (auteur: Harry Goedegebure)

1. Wanneer in het voorjaar de zomervakantiekriebels de kop opsteken en de COVID-19-maatregelen, dankzij de mutanten, het nochtans zeer kwestieus [het ten onrechte voorgelezen ‘kwesticieus’ werd ook goed gerekend] maken of een reis naar het buitenland mogelijk is, hakken wij de knoop door: we gaan Zuid-Limburg en Twente met de benenwagen exploreren.

2. Gelukkig kan de huur van de camper naar het volgende jaar worden verzet en wordt het eerste traject minutieus doorgenomen, gevolgd door het reserveren van dan wel een kitscherige bed and breakfast dan wel een somptueus [weelderig] of lucullisch [overdadig – van voedsel en drank] ingericht etablissement voor onze overnachtingen.

3. Dan is het zover, de pasgekochte [zie VD bij ‘pas’ 7 – bijwoord] rugzakken worden ingepakt waarbij er keuzes moeten worden gemaakt: gaan de brogues mee, de mocassins of de loafers [3 x schoenen]; mijn sjamberloek [kamerjas] mag in ieder geval niet ontbreken; ik voel een ongewenst stresssyndroom [wel zo aardig: stresssymptoom].

4. De Dutch Mountain Trail [internet, wandelroute, niet in wdb., wel in VD: Dutch Mountains] start: conform ons selfassessment [GB, zelfonderzoek] zijn wij positief gestemd als wij al scrambelend [GB, VD ook: scramblen – uit het Engels – betekenis: eigenlijk: berichten vervormen door ze te coderen (?)] de Wilhelminaberg bij Kerkrade hebben bedwongen, de eerste van zeven steilste beklimmingen van Limburg die wij in ruim 100 kilometer vrijwillig zullen ondergaan (of de bergen?).

5. Deze uitdagende route voor de gevorderde hiker [trekker, wandelaar] bestaat nog niet zo lang, zodat dientengevolge de bewegwijzering er bijwijlen een [geen verwarring met ‘uhn’ mogelijk – geen streepjes] is van likmevestje; ondanks de schitterende weidse uitzichten en holwegen met het struweel en dichte bosschages, moeten wij op ons qui-vive blijven om de redundant [overbodig] gelopen meters te beperken.

6. Het is een emmese [= ippes, immes, ibbus – prettig, leuk, fijn – uit het Jiddisch/j] ervaring om ’s morgens vroeg in het zonnetje te zitten terwijl de uitbaatster van de B&B [uitspraak: bie-jèhn-bie] met een abundant [= abondant, overvloedig] gevulde trolley [wagentje om voedsel te brengen of te venten] het ontbijt komt brengen met verse jus d’orange, gebakken ei met bacon [spek] en een variëteit aan andere delicatessen, waarvan we heerlijk kunnen nasjen [= nassen – andere uitspraak – lekker eten].

7. Nadat we hebben koffiegedronken gaan we van lieverlede verder met de uitdaging waarbij de gedachten soms afdwalen naar een mogelijk volgende wandeltocht in het Atlasgebergte, waar je mensen ontmoet in kaftans, djellaba’s of boernoesen [3 x kleding] en heerlijke tajinegerechten [stoofschotel, bereid in een gelijknamige pot] kunt verorberen.

8. Als we Maastricht binnenwandelen met een met ducttape [sterk plakband van textiel] opgekalefaterde rugzak, verder gesleten schoenzolen, wetende dat dit geen tocht voor janhennen [keukenpiet, sullig persoon] is, vlijen [neerleggen] wij ons op een terras op het [hoort niet bij eigennaam] Vrijthof onder het vehement [hevig, sterk, geweldig] genot van een glas koud bier, dat we met numismatische [op munt- en penningkunde betrekking hebbend] kennis à contant [tegen contante betaling] betalen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten