zondag 10 april 2022

2670 Dictee woensdag 13-04-2022 (3) – dictee Groot Dictee Alphen aan den Rijn 2022

Dictee – dictees [2670]

Groot Dictee Alphen aan den Rijn 2022

Grootsteedse ambities, ook in het postcoronatijdperk? (auteur: Walter Oussoren)

1. Meelijwekkend letterplebs (vgl. plebejers, het gewone volk), hoed u (alternatief: hoedt u zich) voor de malafide (onbetrouwbaar), maar goedbedoelde strapatsen (bokkensprongen) waarvan uw dicteemaker sardonisch [boosaardig spottend] gebruikmaakt om u rechttoe rechtaan te vernachelen [GB, VD ook: vernoggelen, andere uitspraak] met een enigszins herziene versie van het dictee dat was geconcipieerd [ontworpen] voordat het COVID-19-monster toesloeg.

2. In Alphen aan den Rijn, haantje-de-voorste in plannenmakerij en van zins zijn grotestadsutopie te verwezenlijken, kun je ervan op aan (GB erop/ervan op aan kunnen, VD ook: eropaan - lijkt fout) dat de rijkeluismentaliteit triomfeert ten nadele van Jan met de pet en de milieulobby.

3. Er ligt een hyperambitieus expansie-idee [uitbreiding] ten grondslag aan de inmiddels in gang gezette stedenbouwkundige exercitie [geen exc- – betekenis: (wapen)oefening] en er worden bouwwerken gecreëerd die sowieso [hoe dan ook, in ieder geval] in een metropool [wereldstad] niet zouden misstaan.

4. Welke rechtgeaarde hedonist [genotzoeker] flaneert niet kwijlend [mijn niet-kwijlend – zo voorgelezen – was volgens de jury wel/niet/wel fout] door het deels gerenoveerde winkelgebied na lange lockdownavonden in een up-to-date [GB heeft zelfs attr. bnw.
up-to-dater
(e) en up-to-datest(e)!] dakappartement?

5. Horeca-uitbaters van heinde en verre zorgen ervoor dat de liflafjes minnende [vaker voorkomende termen als taalminnend en koudeminnend wel aan elkaar] Alphenaar zich, na de ideeëloze entrecotejes [uitspraak: koot – zonder e – en daarom geen tjes], in zijn nieuwe luilekkerland [algemeen – plaats van overvloed voor weinig kosten of moeite, niet specifiek] verlustigt aan oosterse [wel bv. Midden-Oosterse] teppanyakigerechten, Griekse souvlaki’s [geroosterd (lams)vlees aan pin] en Marokkaanse tajineschotels [stoofgerecht in gelijknamige aardewerken stoofpot].

6. Maar nu, in vaccin- en boostertijd, moet het nieuwe gemeentebestuur na een periode van voorschotten van likmevestje voor de lokale ondernemers, forse steun- [zonder streepje ook denkbaar – en goed] en hersteloperaties initiëren.

7.Uitdagingen zijn er volop, niet alleen op het terrein van veiligheid, doordat meer agressievelingen elkaar ervan langs [GB ervanlangs] geven, maar ook logistiek [beheersing van goederen- en informatiebewegingen], want het herculeswerk (herculesarbeid – gaat niet over Hercules zelf, reuzenwerk) van fly-overs [geen klinkerbotsing, maar zo uit het Engels – betekenis: kruisingsvrij verkeersknooppunt] en hefbruginnovatie wacht!

8. Maar urgenter is de sociaal-emotionele [verwisselbare begrippen --- > streepje] ondersteuning van alle kansarmen en crisisslachtoffers, van terneergeslagen mbo’ers [uitspraak – èhm-bee-oo, initiaalwoord --- > apostrof – wel havoërs – uitspraak haa-voo – letterwoord --- > trema] tot gefailleerde [failleren = failliet gaan] café-eigenaren [klinkerbotsing e-e kijkt niet naar het accent], zzp’ers [uitspraak zèht-zèht-pee] in een in- [samentrekking bij ‘intrieste’] en intrieste situatie, van jonge woningzoekenden tot oudere hulpbehoevenden.

9. Dit is geen werk voor van-negen-tot-vijftypes [samenstelling van de woordgroep ‘van negen tot vijf’ met ‘types’], opportunistische partijhoppers [hoppen = springen – van partij naar partij] of lapzwansen [GB. nietsnut, VD ook: z] van de ik-cultuur [zelfnoemfunctie over begrip ‘ik’, niet het ‘woord’ ik], maar een uitdaging voor de in maart gekozen lokale politici.

Uit dicteeoogpunt bezien: geweldig dictee,  wel moeilijk -  vragen naar: leentfaar@zeelandnet.nl

 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten