maandag 31 mei 2021

2246 Dictee donderdag 03-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (228)

Dictee – dictees [2246]

Oefendictee 629 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (228)

1. Tuttifrutti is een compote van gedroogde vruchten. Als alle instrumenten spelen, doen ze dat tutti. Een tubifex is een soort van borstelworm. De tudorstijl is naar het huis Tudor genoemd. Een turtleneck zit aan een coltrui. Zij was een uilenspiegel [haalt schelmenstreken uit] pur sang. Hij bijtte de vijver uit [ijs loshakken] en dat was geen aanvoegende wijs. Bij jou is uitgavenvermindering echt nodig. De uitgiftekoers viel behoorlijk tegen. De vracht zand werd uitgekiept. Uitkippen [uitkiezen] is uitpikken. De finale was een ware uitputtingsslag. Die lamp zal wel gauw uitschijnen [ten einde schijnen]. Ik wil geen uitstaans [niets van doen] hebben met die drugshandel. Klaver kan uitwinteren [gedurende de winter op het land staan, ook: verloren gaan]. Dus jij claimt een uitzonderingssituatie? Hij speelt ukelele [joe-kuh-lih-luh – muziekinstrument]. De harmonie werd opnieuw geüniformeerd. Een underperformer is een slecht presterend aandeel. Een upper is een stimulerend middel, een downer [verdovend roesmiddel] niet. Hij ging in z'n uppie [eentje] de hele upper ten [elite] te lijf.

2. Ik wil altijd de ureters en de urethra (meest buiten) dooreenhalen, door beide gaat wel het ureum [pisstof]. De uterus is de baarmoeder. In WO II leden we onder de Duitse usurpatie [bezetting]. De uzi's [machinepistool – de Israëlische majoor Uziel Gal (1923–2002)] zijn nog steeds populair. Hij gaat op vakantie naar Equatoriaal-Guinea. Toen de kwartfinalist in de kwartfinale zijn kwartfinalepartij gewonnen had, ging hij door om als halvefinalist in de halve finale (semifinale, demi-finale) zijn halvefinalewedstrijd te spelen. Er moeten nog veel
V1-bommen geruimd worden. Vare koeien (varekoeien, vaarkoeien – niet bevrucht) worden doorgemolken. Hij ging ervoor, zonder vaar noch vrees. Va-banquespelers spelen va-banque [alles op het spel zetten]. Vaccine (vaccina) is een aanduiding voor koepokken. Deze betrekking vaceert [s]. Er is een vacature [k]. Het vacuolenbegrip staat daar welomschreven [holte in protoplasma]. Het was een va-et-vient van
kandidaat-sollicitanten. Rondtrekkende vagantengroepen leidden toen een extravagant [buitensporig] leven. Er werden veel vaderonskes [vaderons, naam gebed: Onzevader] gebeden.

3. Ibiza is een vakantie-eiland. Een vampirella is een vrouwelijke vampier. Ik heb je vandoen (GB, VD ook: van doen), nodig. Vanityfairs (VD) zijn kermissen der ijdelheid. Vasopressine is een vochtvasthoudend hormoon (ADH). Vaudevilles [luchtig muzikaal toneelstuk] worden gezongen. Er was geen gebrek aan onderwerpen, juist een (te)veelte. De Vedische geschriften worden ook aangeduid als Veda's [boekje: veda(atje)]. De term V-effect, effect van vervreemding, is van Brecht. De koeien lopen in een veie [vet, zeer vruchtbaar] wei. Op de veiling is alles veil [te koop]. In het spel heb je veine [geluk] of deveine [pech]. Het geïsoleerde junglecommando [GB, VD spec.: J] verbeestte [niet in VD] behoorlijk. Zo'n dicteetijger heeft een enorme verbositeit [woordenrijkdom]. Verdeel-en-heersstrategieën (divide et impera) worden nog veel toegepast. Een verenkleed is lekker warm. Verhip(t), je hebt het geflikt. Hier, een cadeautje te uwer verjaring. In Suriname stem je nog met verkiezingsinkt. Wie spreekt er nou nog Verkavelingsvlaams? Hij heeft heel wat aarde verkruid [verkruien] vandaag.

4. O, schrijf je 'vermout' tegenwoordig zo? Vermits [schrijftaal: aangezien] ik ziek ben, gaat het feest niet door. Zo'n krullenjongen – ook nog 'krullenbol' – kun je gemakkelijk vernachelen. Zonder verpinken [blikken of blozen] 'deed hij de waarheid het nodige geweld aan'. Deze partij boeken wordt verramsjt [afbraakprijzen]. Versjachelen is versjacheren, versjofeld is sjofel (geen shovel!) en versjteerd is bedorven. Zij hebben versteedste ideeën. Aan het schip van staat vertuid zijn [ambtenaar], geef je niet zo makkelijk op. Dat is ver verwijderde toekomstmuziek. Ten vervolge op ons gesprek doe ik u de beloofde offerte toekomen. Ik ben blasé [blaséër, blasést] van zijn verwaten [opgeblazen] gedrag. De dodendans is de danse macabre [marche funèbre]. De mindfulness is een vorm van meditatie. De vetepartijen gaven geen krimp. Dat is vet cool, om niet te zeggen supervetcool. Dat is vestzak-broekzak. Het broekzak-vestzakprincipe stelt in wezen niets voor. Hebben jullie recent nog gevibed [bij dansen met het onderlichaam draaien]? Via recta [rechtstreeks] is nu eenmaal niet via via.

5. Je zult betalen: vi aut voluntate [gedwongen of vrijwillig]. Hij nam de boot Breskens-Vlissingen vice versa. Ik vond dat chique videmeubilair helemaal niet zo chic. Een vidé is een Belgisch-Nederlands kippenpasteitje. Een VCR is een videocassetterecorder, een videorecorder. De ouders van de vierderecidivisten waren niet blij. Dat team is een vierdeprovincialer. Zij ging ijlings, vierklauwens, op de loop. De (het) subsidie wordt verleend onder vigeur van genoemde wet. Een vigilante is een zeker huurrijtuig. Vigiliën zijn nachtwakes. Vijf achtste van de bevolking is tegen. Een vilbeluik verwerkt kadavers. Waarom is een vim geen 100 maar 104 bos [je krijgt er 4 toe]?

6. De villanelle (GB, VD: villanel, villanella – volkscompositie) is verwant aan de canzonetta (kleine canzone = lyrisch gedicht). Mij werd geen vingerbreed in de weg gelegd. De viscositeit geeft aan of iets viskeus [stroperig] is. Kijk niet zo vissig [als een vis]! Waar is v.l.n.r. de afkorting van [van links naar rechts]? Het is logisch dat Vlamingen vlamismen [gevormd naar Vlaams dialect] gebruiken. Ons Heer geeft gratie naar vocatie [vrome mensen krijgen Gods zegen]. De Heilige Familie bestaat uit het kind Jezus met Maria en Jozef. Ik vrij voetje [voetjevrijen]. Een fait accompli is een voldongen feit. De Volksunie was ooit een Belgische politieke partij. Volta's zijn wendingen (chutes) in de gedachte van een sonnet en hebben dus wel iets met spanning te maken. De afkorting VA is die van voltampère. Het voorbestaan [niet: voortbestaan] is de pre-existentie. Deze transactie is beslist te onzen voordele. We zeilen met een voordewind [= gunstig]. De o.t.t. van 'lijden' is (2(d)e persoon enkelvoud) 'jij lijdt', de o.v.t. (3(d)e persoon meervoud) is 'zij leden'. Het beleid heette voorwaardenscheppend te zijn.

7. De voetianen hangen Voetius aan. De Vopo [Volkspolizei] telde veel vopo's [leden van de Vopo], voor zover ik weet. Een voute [gewelf] vind je bijvoorbeeld nog in een voutenkamer. Ze droeg voyante [opzichtig] kleding. De vp [vicepresident] nam het voorzitterschap tijdelijk over. Wanneer werd de laatste slaaf vrijverklaard? Caroline had vues [een oogje] op Charles. De VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer) heeft VVV-kantoren. Hoe groot is die vredessterkte? Wetboeken: het burgerlijk recht in het Burgerlijk Wetboek (BW, thans NBW, Nieuw Burgerlijk Wetboek), (het Wetboek van Burgerlijke) Rechtsvordering (Rv of WvBRv), (het Wetboek van) Strafvordering (Sv of WvSv), het wetboek der wellevendheid, het Wetboek van Strafrecht (Sr, WvS, W.v.Str.), het Wetboek van Koophandel (WvK), het wetboek van Mozes (de Pentateuch, ook wel: Oude Wet, Oude Verbond), het wetboek van Mohammed (de Koran) en het wetboek van mevrouw Etiquette.

8. De CC, de Code Civil of Code Napoléon, was het napoleontische Burgerlijk Wetboek van 1804. Op gebied van strafrecht was er sedert 1810 de Code Pénal (CP). Een winkeldief is een drie-tien. In België heb je een Rechtbank van Koophandel en in Nederland de Kamer van Koophandel (en Fabrieken). Denk ook eens aan de wetten van Meden en Perzen en de wet en de profeten. Je moet nog een WA-verzekering [wettelijke aansprakelijkheid] afsluiten. De waalklinker [harde soort van waalsteen] wordt niet uitgesproken, zelfs niet door een Walinnetje [Waalse (vrouw)]. Als ik bij VD 'aleikum' intyp, krijg ik niet het lemma 'salam aleikum' te zien (het moet voluit worden ingetypt; '*aleikum*' is wel voldoende!). Nooit had ik een waarder [< --- waarde] vriend dan hem. Een waarzegster waarzegt en zegt soms ook waar (je iets kunt vinden). De Walkuren [uu] brengen namens Odin de gesneuvelden naar het Walhalla (en een walkure [uu] is een struise vrouw). Dat museum heeft een hele lijkwadeverzameling. Wat doet een walker? Walken, vollen [kneden, leerbereiding]! Het is een wakke [vochtig] winter [een zachte kwakkelwinter]. De Walenstreek moet je niet negatief duiden [Walenland].

9. Aan de wallenkant zat een wallebak. De entourage bij die Wagneruitvoering deed wagneriaans aan. Deed het wahwahpedaal [voetpedaal bij (bas)gitaar, etc.] het niet? Met Wajana's worden Wajana-indianen bedoeld; koningin Juliana heeft ze ooit ontmoet. Een specifiek waddengebied is de Waddenzee met al die Waddeneilanden. De WAM-sticker [in NL: Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen] ontbrak. Mettertijd komt Hannes in het wammes [langzaam maar zeker bereik je je doel]. Dat zijn wanne [niet vol = leeg] balen turfmolm. De Wanen [volgelingen van Vili en Ve, niet in wdb.] staan tegenover de Asen [noordse mythologie: de voornaamste goden, volgelingen van Odin]. Een van de districten van Suriname is Wanica. Het bewijs van zijn wandaad hing aan de wand. Wantsen [van: wandluis] vind ik vies. In een warandegebied worden konijnen beschermd, een waranda is een veranda. In het Zuid-Amerikaanse Venezuela wordt de indianentaal Warau gesproken. De warimbo is een rietsoort om manden te vlechten. De waterkrachtcentrale was een mooie uitvinding, de warmte-krachtcentrale ook. Een watercooker is gewoon een waterkoker.

10. Het leger leed daar een waterloo [GB: beslissende nederlaag]. Hoe groot is jullie weddetrekkendengroep? Wat doet men met weedas [potas van wede]? Komt die van de wedeplant? Ja. Waar komt de weduweverbranding nog voor? Er waren veel weeklachten over de weekkrant. Er hing een weeë (weeïge) lucht. Je bent een weerlichtse (weergase) kwajongen. Het weichselien [GB, tijdperk] viel in het laatpleistoceen [idem, ook: bnw.]. De jager gedroeg zich onweidelijk [in strijd met de regels bij het jagen]. Deze wellington [zekere sherry] kun je drinken. Die Welshe verhalen kan ik niet volgen (die in het Rotwelsch wel). Het wengé is een houtsoort. Een onpersoonlijke westlander [ondiepe schuit] vaart tussen de kassen [De persoonlijke Westlander loopt ertussen].

11. Streetwise [gewiekst] kun je jezelf gemakkelijk handhaven op straat. Dat zijn strenggelovige Russisch-orthodoxen. Bij het bowling is hij een echte strikeman [alle kegels om]. Kan een stroman vogelverschrikker zijn? Jazeker. De strooiweideoppervakte is groot. Gaan we op de strooplikkerstoer [slijmer(d)]?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten