zaterdag 22 mei 2021

2234 Dictee dinsdag 25-05-2021 (1) dictee Dictee van de dag (219)

Dictee – dictees [2234]

Oefendictee 638 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (219)

1. Hoody's zijn sweaters met een capuchon. De mbalax is een swingende muziekstijl uit Senegal met salsa-elementen. Springen maar: ballonspringen (parabouncen), bok(je)springen, elastiekspringen, jachtspringen, kunstspringen, paardspringen, paraspringen, zijn voet verspringen, parachutespringen, polsstokhoogspringen, polsstokspringen, schansspringen, skispringen, schoonspringen, skischansspringen, slootjespringen, polsstokverspringen, synchroonspringen, tafelspringen, torenspringen en touwtjespringen. Die man is in- en inslecht. Meerderjarig worden: meerderjarigwording. Een MBD-kind heeft minimal brain dysfunction (minor brain damage). Een mbira (de term komt uit het Shona, een Bantoetaal) of lamellofoon heeft circa 30 metalen lamellen. Hij droeg bantuknots [oe] en studeerde bantoeïstiek: de studie van de Bantoetalen en Bantoecultuur. De informatie vloog met veel Mbps [megabit per seconde = Mbit/s] over de datalijnen.

2. Hij kan alleen een mcbaantje (mcjob) krijgen. MCDD (multiple complex developmental disorder) is een autistische stoornis. Doctor of medicine geef je aan met MD, medicinae doctor met m.d. (ook: med. dr.). In de volgende uitdrukking zit een dativus ethicus [ethische datief]: hij heeft me daar een blunder begaan. ME: middelbare eb, mobiele eenheid en myalgische encefalomyelitis (VD CVS, GB: cvs, chronischevermoeidheidssyndroom), me.: middeleeuws. Zijn stemming vertoont een meandrisch verloop. Vertrouwen jullie dat mea tenuitas, mijn nederige persoontje (Duits: meine Wenigkeit) wel toe? Een mecano [mecanicien] zal toch wel graag met meccano [constructiespeelgoed] spelen? Wat is een mecalo [megacalorie, Mcal]? Met een mechelaar [munt] kon je een Mechelaar betalen. En op een mecklenburger [paardenras] kon een Mecklenburger rijden. Meconine is opianyl. Hij kreeg een vetleren medaille. 'Gerechtsschrijver' is een woord met acht medeklinkers achter elkaar (net als 'angstschreeuw').

3. Médecine après la mort is als mosterd na de maaltijd. Een nieuwe Nederlander is een medelander. Mèden agan: ne quid nimis [alles met mate]. Mèden thaumazein: zich over niets verwonderen (nil admirari). Een stemhebbende explosief [b, d, g] is een media [mv.: mediae]. We hebben momenteel alleen de papierformaten grootmediaan post en dubbel kleinmediaan. De overval vond rond media nox [middernacht] plaats. Medias in res (in medias res = midden in de zaak, het betoog) raakte hij de draad volkomen kwijt. Ik meen het: media vita in morte sumus: midden in het leven staan wij in de dood. De Hemelse Medicijnmeester, dat is God. De medicina forensis is de gerechtelijke geneeskunde. De medieval [méh-die-jie-vuhl] is een op middeleeuwse muziek geïnspireerd popgenre, de mediëval daarentegen een type van drukletter. De medioneerlandistiek is de studie van het Middelnederlands. De mediterrane (mediterraanse, middellandse) keuken bevalt mij wel. Volgens Toon Hermans kennen we de Mediterranée(!).

4. Bij krachttraining gebruik je de medizinbal. We kennen de low, medium en intensive care (ic). We dronken er nog een paar medocs op. Een mee-eter kan een gast zijn, maar ook een comedo (verstopt talgkliertje in de huid, zwart puntje – meervoud: comedones). Hij wist onder meer, dat zijn familieleden niet zonder meer zouden instemmen. Dat spijt mij des te meer, temeer omdat ik het niet wist. Het was een reden te meer om eens te meer naar Brussel af te reizen. Hoe groter het gezin, des te meer gezelligheid. Het verjaardagscadeautje bestond uit meerschuimen pijpenkoppen. De MPS is de meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. De brandmeester werd de brand meester en gaf dus ook het sein 'brand meester'. De schaker met meestertitel had ook nog een juridische meesterstitel. Niet elke meesterzanger was zomaar meester-zanger. Door de drank wist hij van Meeuwis noch Teeuwis [geen duidelijk besef meer]. Een mefisto [geraffineerd verleider] heeft een mefistofelisch karakter. De mefitis is de stiklucht.

5. Mefloquine is een bepaald antimalariamiddel. Volgens de overlevering waren de laatste woorden van Goethe: mehr Licht. Waar ligt de Meierij van 's-Hertogenbosch precies? Van meiler maak je houtskool. De meise boter is heel pikant. Me judice, naar mijn oordeel, is hij schuldig. Een hadji is een Mekkaganger. De meldenstruik vind je in Zuid-Europa, het melissekruid niet. In de mêlee gaf de arbiter een strafschop. Een gemêleerd [gemengd] geleerd gezelschap meldde zich. Melioribus annis (in gelukkiger tijden) en melioribus auspiciis (onder betere voortekenen) zou ik wel geslaagd zijn. Je kunt iets met de moedermelk inzuigen.

6. Ook seculiere geestelijken zijn godgewijd. De dubbelgebeide, een door de wol geverfde, dronk graag dubbel gebeide jenever. Zijn baas had gezegd: weid mijn schapen. Duivenmelkers doen aan duiven melken, huisjesmelkers aan huisjes melken. Die boer gaat naar Melkes [melken dus]. Een melkiet (met melkitische standpunten) is een monofysitisch [Christus niet goddelijk en menselijk, maar alleen goddelijk] christen in het Byzantijnse Rijk. Het melkkruid is een zoutminnende sleutelbloemachtige plant met lichtroze bloemen. Soms zie je lopend op een melkweg [weg in weide] de Melkweg. In de weiden lag een melkwegstelsel [verder: galactisch stelsel, bv. de Andromedanevel]. Beschrijf het racemisch melkzuur [bestaande uit gelijke delen van de links- en rechtsdraaiende vorm van dezelfde optisch actieve stof, toch?]. Een mella is een Jodenbuurt in een Marokkaanse of Ottomaanse stad. Een kantaloep is de vrucht van de meloen. Wat doe je met een parisiennelepel [meloen eten (kleine bolletjes), parisienne is ook een stof]? Een meloochem, je raadt het, is een piefje. Wie draagt de Melopee van Van Ostaijen voor? Membrillo [kweeperengelei] eet je met manchego [kaas]. Memento mori [gedenk te sterven], ook: memento vivere [denk eraan te leven].

7. Ken je die memoiresschrijver? Morgen is het Memorial Day [gevallenen burgeroorlog 1861-'65, VS]. Bij een ménage à trois [samenleving van drie personen] kun je het best een menageboek [uitgaven voor de huishouding] bijhouden. Moet de ménagère [huishoudster] dat dan doen? Het mendelen [Mendel, erfelijkheidswetten] is niet naar Mendelejev genoemd, mendelevium [Md, 101] wel. Wat meen je? Nou, Menen ligt dicht bij Kortrijk. Te veel mene tekels [dreigende waarschuwing], dat werkt niet. Blanc fixe is kunstmatig bariumsulfaat. Een menhir is een gedenksteen in Keltische streken. Heeft hij een meningeale aandoening, een meningeoom [tumor in het hersenvlies]? Ik heb al lang geleden een meniscectomie [uitspraak: s – operatieve verwijdering van een meniscus] ondergaan. De menisten [doopsgezinden] zijn naar Menno Simonsz genoemd. Het leidde ertoe dat ze nu aan ménière lijdt. De meniste kerk is de menistenkerk(!). Wie is de Zoon des Mensen? Christus. De Mensa Domini is de tafel des Heren [vgl. taf der Wet, st. taf. – r.-k. Heilige Tafel, communie], de avondmaalstafel. Sommigen gedragen zich Menschliches, Allzumenschliches: menselijk, al te menselijk. Zoek maar eens op: mens conscia recti (mens sibi conscia recti): een hart dat zich van zijn zuiverheid, oprechtheid bewust is.

8. Doe dat ook met: mens divinior: de dichterlijke inspiratie. De Coubertin [OS]: mens sana in corpore sano: een gezonde geest in een gezond lichaam. Deze mentor heeft vijf mentees. Menthe is pepermuntlikeur, menthol het hoofdbestanddeel van pepermuntolie. Mentis gratissimus error, een allerprettigste vergissing, dat doet me aan monopoly denken: een vergissing van de bank in uw voordeel … Volgens sommigen zou hij mentis suae non esse, niet (goed) bij zijn verstand, zijn. Hij overspoelde ons met menus propos, kleine, onbeduidende praatjes. De MER is de milieueffectrapportage, het MER is het milieueffectrapport. Mercaptaan is thiol, toch? Die méprise [dwaling] moet rechtgezet worden. De designerdrug mephedrone heeft als bijnaam meowmeow [miauw]. Een MEP is member of the European Parliament, lid van het Europese Parlement (EP). Een caduceus is een mercuriusstaf. Een mercerie is een garen-en-bandwinkel. Een merguez is een sterk gekruid braadworstje.

9. Een méridienne is een sofa voor de middagslaap in empirestijl. Wat zijn de merites van deze zaak? Hij droeg een [VD] merinos(sen) jas (GB ook: merinosjas). Een merkaton is een grote, gele perzik. Merkwaardigerwijs, merkwaardig genoeg, liet hij het afweten. Is dit werk MER-plichtig [milieueffectrapportage]? De merseybeat [rivier de Mersey] is bekend dankzij The (de) Beatles. Mescaline komt uit peyote (die term komt uit Nahuatl) en lijkt op lsd. De middenhersenen zijn het mesencefalon. Het mesenterium is het darmscheil. Mesocefalie is de schedelvorm die het midden houdt tussen brachy- [kortschedelig] en dolichocefalie [lang-]. Ze ontdekte mesolithische fossielen. Mesopotamië is het Tweestromenland, tussen de Eufraat en de Tigris. Hij vertoonde een mesquine houding (met veel mesquinerie = kleingeestigheid, dus). Waar wordt die messa da requiem [requiemmis] gehouden? Zij is een messalina [vrouw met een onverzadigbare geslachtsdrift] in messalinedracht [stofnaam]. Hij is een Messiasbelijdende jood. Soldaten te velde eten uit messtins [militair etensblik]. Ik won een messingen beeld (messingbeeld).

10. Een mestcel is een mastocyt. Die ME'er en ME'ster hadden samen wat. De mestizo is een muziekstijl. Heb je alle mesures [mv., maatregelen] getroffen? Wat zijn metacresol [er is ook nog ortho- en paracresol; cresol = methylfenol = de verzamelnaam van de 3] en wat is metaxyleen [opzoekvraag]? Het zijn allemaal chemische stoffen … Metisten nemen deel in een meta-affaire, een conto a metà [precies in tweeën gedeelde rekening]. Metamorfopsie is een andere aanduiding voor het alice-in-wonderlandsyndroom [gezichtsstoornis, voorwerpen misvormd]. Metanilgeel is tropaeoline G, een gele organische kleurstof. Methamfetaminen zijn verslavende drugs. Methodacting is een zekere acteerstijl. In een methusalem gaat 6 liter wijn (in Methusalem al die 969 jaren wel meer …). Methyleenjodide is di-joodmethaan. De metical is de munteenheid van Mozambique [MZN].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten