zondag 23 mei 2021

2235 Dictee dinsdag 25-05-2021 (2) – dictee Oefendictee mei 2021 (1)

Dictee - dictees [2235]

Oefendictee mei 2021 (1)

1. Cum libello in angello (in angello cum libello): met een boekje in een hoekje. Als ik typ ‘aub. dat’ + spatie, verandert de d in een D (wegens vermeende ‘begin zin’). Als je direct daarna CTRL+Z doet, springt de D terug naar d en sterker nog: bij een volgende keer gebeurt het gewoon niet meer en is die (soort van) autocorrectie kennelijk uitgeschakeld. Ik werk met Libre, laat me weten of dat met jouw Word ook zo is … De asomobilist was duidelijk niet à son goût (naar zijn smaak). Deze maaltijd is kant en klaar, het is een kant-en-klare maaltijd, zeg maar: kant-en-klaarmaaltijd. De CF (cystic fibrosis) die op zijn/haar beurt …? Antwoord: haar (vr.). Dat racismegedoe vind ik maar multikul.

2. Houden krabben van meekrap en houdt een meekrapboer van sliptongetjes? VD en ik zijn het niet 100% eens, hier mijn mening: k = kilo = 1000 en K = 1024, B = byte [8 bits = één letter, cijfer, teken] en b is bit, dat geeft 4 combinaties: kb = kilobit = 1000 bits, kB = kilobyte = 1000 bytes, Kb = 1024 bits [kilobit en wegens de verwarring tegenwoordig ook wel kibibit = Kib] en KB = 1024 bytes [kilobyte en i.v.m. mogelijke verwarring tegenwoordig ook wel kibibyte = KiB]. Daarnaast kbps = kilobit per seconde (ook: kb/s) + de varianten kBps = kB/s, Kbps (Kib/s) en Kbps (KB/s) = ook KiBps (KiB/s). Let op: een rockbitch of rockchick heeft hier niets mee te maken … De schoorsteen kreeg een loodslab tegen inwateren. Ik ben epris van die deli deli, echt delicieus!

3. De piemontese()s (vleesrunderen) komen uit Piemonte (VD). Dat wil je niet weten: kwikbeits is een oplossing van dikaliumtetracyanomercuraat in kaliumcyanide. Een koeling is een gehaakte oksel-arm-heupzwaai. Chris’ kris was een zekere dolk. Een hoki is een vis. Je wist het: arteriosclerose is atherosclerose. De
MRSA-bacterie is de methicillineresistente Staphylococcus
aureus-bacterie (bacterie die bestand is tegen verschillende soorten penicilline). De fiolen van toorn kun je uitstorten en je kunt de v/fiolen laten zorgen. Vousvoyeren is uen en tutoyeren is jijen en jouen [ook:
jij-jouen
]. Een hillula [ie oe aa] is een feestdag ter nagedachtenis van overlijden van een tsadiek.

4. Het mv. is trouwens tsadikim. Alle(r) ogen zijn gericht op Kwatta (staat in middelpunt belangstelling). Je ziet daar drie kwatta's oftewel kwatta-apen. Lekkere ham (*ham): [GB] ham, beenham, lamsham, gandaham, parmaham, achterham, banketham, boerenham, breydelham, ibericoham, kalkoenham, serranoham, schouderham, Ardenner (Ardense, Ardeense) ham en zwartewoudham. In VD nog: grottenham, bayonneham en yorkham (ook: Yorkse ham; die komt niet van een yorkshireterriër). Heb jij een Twitteraccount (*), Facebookaccount, WhatsAppaccount en ook nog een Gmailaccount? Volgens GB mag dat (zie bij *) ook met kleine letter. Alleen ww. per se met kleine letter.

5. Heerlijk, zo’n filet(je): filet americain = preparé, filet d’Anvers [GB: a! wordt 2021 A!], filet de Saxe, filet mignon en filet pur: mjam, mjammie, jammie, njamnjam! De papegaai zegt ‘koppie(-)krauw’, de mens alleen maar koppie krauw. NAD, nicotinamideadeninedinucleotide is een waterstofoverdragend
co-enzym en NADH, nicotinamide adenine dinucleotide hydrogen is daar een gereduceerde vorm van. Solide, solider, soliedst, ook: solied, solieder, soliedst. Let op: yuca is maniok en de yucca is een sierplant [alfabet!]. Hij heeft meerdere parcours [geen s uitspreken] of parcoursen, dan wel parkoersen gelopen. Ken je de calorimeter, sacharimeter, dosy- en lysimeter, xylo- en oxymeter, pH-meter,
fit-o-meter en actino-fotometer?

6. Uit Oefendictee 065: Blij at hij een blei. Het was een feit: hij had fijt. De schedel met voormalig brein lag in het brijn. Ze waren zo geil als bier in het gijl. De prij haatte prei. Voor de reidans stonden ze in de rij. Het zeil moest neer in de zijl. De meid genoot in de hooimijt. Pas op voor de vijl: heb uw leven veil! De lijs zong een leis. Hij neigde ertoe te glimlachen en neeg (van het werkwoord nijgen) heel vriendelijk, toen de zon ter kimme neigde. Moelleux [mwèh-leu] is een gebakje of halfzoete Franse witte wijn. De kant-en-klare doe-het-zelfinstallatie was dubbel en dwars de moeite waard, maar werd schots en scheef [grieks en dwars] gemonteerd door de oud-minister, een broer van die oude minister. Met de baton haalde hij tours de bâton uit.

7. Het verkleinwoord van chassis is chassistje [ie] of chassisje [ies]. De antivaxers vormen een risico. Het RVP is trouwens het Rijksvaccinatieprogramma. Mokka's zijn mondige ouderen, kapitaalkrachtig en actief. Zeg het maar: @ is een aapje, apenklootje, at-sign, at-teken, slinger-a, slingeraap of @-teken. De jongste bediende werd op den dril gezet. Dan gaat het duidelijk om: 1 aprilgrap, aprilmop, eenaprilgrap, eenaprilmop, BE: aprilvis of poisson d’avril. We gaan naar het onbekende, het zonnige zuiden (VD: Z?). 747’s zijn Boeing 747’s, jumbo’s of jumbojets. Chillen is het rustig aan doen. Wil je de lamp aandoen? Aangezetenen zijn aangezeten (zitten aan, niet: hebben aangezeten). Een a(a)i met een teen minder is een oenau.

8. Gezocht op *didac*: (VD) didact, autodidactisch, didacticus, didactiek, orthodidactiek en pedagogisch-didactisch. Ook: didaxologie. De Didachè is een geschrift uit de eerste eeuw: ‘De leer der twaalf apostelen’ [VD d]. Het IoT is het internet of things (internet der dingen). Even repeteren: sukiyaki, teriyaki, teppanyaki. Hij is begraven in een cryptje, cryptetje. Met een mechelaar kun je een Mechelaar een mechelaar betalen [munt, persoon, hond]. Wat leert die meteoriettheorie?Ja, metol is monomethylpara-aminofenolsulfaat, toch? Het einde kroont het werk: f.c.o., finis coronat opus. De afkorting fco. staat voor franco (net als fr.). Cr is chroom, CR is de landcode van Costa Rica en cr de internetcode ervan.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten