donderdag 20 mei 2021

2232 Dictee zondag 23-05-2021 (3) dictee Vertaalacademie Hogeschool Zuyd Maastricht online 2021

Dictee – dictees [2232]

Dictee Vertaalacademie Hogeschool Zuyd Maastricht online

Moord en doodslag (titel hoorde er niet bij – auteur: Esther Verhoef)

1. Een punt schwarzwalderkirschtaart (ook -torte, niet gelezen) geïnjecteerd (injectie) met strychnine [zeer giftig alkaloïde uit de braaknoot], het is een bekend recept voor een whodunit (detective).

2. Dit gif, afkomstig van planten uit onder andere Zuidoost-Azië is maar een van de populaire gifsoorten die we zowel in real life als in fictie voorbij zien komen.

3. Er zijn er zoveel meer. Denk aan arsenicum [= arseen, chemisch element 33, As], belladonna [wolfskers, doodkruid] en taxine [van de taxus(boom)], de keuze is reuze. En dat geldt natuurlijk ook voor talloze andere methodes die van oudsher zijn en heden ten dage nog steeds worden gebruikt om vijanden, concurrenten en andere
sta-in-de-wegs op te ruimen.

4. Een duwtje in de rug boven op een klif, een doorgesneden remkabel, en je bent voor altijd verlost van je geldzorgen of van je misogyne echtgenoot.

5. Er zal geen haan naar kraaien, mits je je moordplan van te voren stap voor stap hebt doordacht, een excellent alibi hebt geregeld en je obscure procedé minutieus, met militaire precisie ten uitvoer brengt.

6. Thrillerschrijvers weten dat, ze koketteren er alleen zelden mee in hun dagelijks leven. Sommigen lijken zelfs zeer aimabele, goeiige types; onderhoudende lieden van wie je onbekommerd en zonder het geringste wantrouwen een gin-tonic aanneemt in de bar van een chic [schrijf op wat je hoort] vijfsterrenhotel. Wij houden die misvatting graag in stand.

7. Maar besef terdege dat schrijvers van spannende verhalen continu [opschrijven wat je hoort] zoeken naar methodes om hun medemens naar het nirwana [toestand van volkomen rust = bij boeddhisten overgangstoestand in de kringloop tussen dood en wedergeboorte] te helpen. Prakkiseren [ook: prakkeseren, niet voorgelezen] over de feilloze moord, en zich derhalve verplaatsen in het brein van een delinquent, dat is hun metier.

8. Wij weten als geen ander dat moordenaars die hun straf uitzitten in een penitentiaire inrichting (p.i.) niet de grootste lichten zijn. De goochemerds lopen natuurlijk gewoon vrij rond. Die bewegen zich low profile onder ons en gaan beheerst en discreet hun criminele gang.

9. Wees dus maar op je hoede wanneer je tijdens je bushcraftweekend [bushcraften = overleven in de wildernis met gebruikmaking van de middelen in de natuur die daartoe dienen, als vrijetijdsbesteding] in de Biesbosch een overheerlijk, met Nutella [merknaam, niet gelexicaliseerd zoals fruittella en coca-cola] besmeerd croissantje krijgt overhandigd.

10. Zeker als je de avond ervoor bij het kampvuur hebt verklapt dat de herstelsleutel van de bitcoinportefeuille op je bil staat getatoeëerd. Kijk nog maar eens goed naar dat broodje. Ruik eraan. Misschien zit er een drupje cyaankali [kaliumcyanide, KCN, zeer giftig] in. En misschien ook wel niet.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten