maandag 24 mei 2021

2237 Dictee donderdag 27-05-2021 (1) dictee Dictee van de dag (221)

Dictee – dictees [2237]

Oefendictee 636 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (221)

1. Daar heb je hem weer met zijn goëtie, zijn zwarte magie. Een magic mushroom is een paddo. Theürgie is witte magie. De maglev is de magnetische levitatie, de magnetic levitation. De Magna Charta werd van Jan zonder Land afgedwongen. Hij was de magnae spes altera Romae: de tweede grote man in de staat. Onder anderen Cybele [vruchtbaarheidsgodin] werd met Magna Mater aangeduid. Het gebouw Musis Sacrum (Arnhem) is 'aan de muzen gewijd'. Hij was arm te midden van grote rijkdommen: magnas inter opes inops. Magnetiet is tri-ijzertetroxide. Magnieters zijn functionarissen die verbieden – ‘magweller. Magno intervallo, na een lange tussenpoos, hernam hij het woord. Een repetitor brengt je veel bij in kort bestek, multum in parvo, magnum in parvo. Magor is een mengsel van mascarpone en gorgonzola [beide: kaas]. Honden kennen de magtest [test op maatschappelijk aangepast gedrag als gezelschapsdier]. Een mAh is een milliampère-uur. Mahdi is de Verlosser van de moslims. Een magnus Apollo is een groot orakel.

2. Surinaamse mahonie komt van de krapboom [meekrap]. Een mahout [au] of kornak is geleider van een olifant. Mahonielak is acajoulak. Hij maitriseert zijn maîtresse. Voor crimen laesae majestatis, majesteitsschennis, kun je een forse douw krijgen. Er zijn 4 majors (golf) bij de heren: US Masters, US Open, British Open en het
PGA-kampioenschap. Hij heeft zelfs twee maintenees [minnaressen op kamer]. In Bijbeltaal is de Maker de Schepper. Een make-updoos is een beautycase. Een bekende aap is de moormaki [zwarte maki]. Het makoré is een West-Afrikaanse houtsoort. Makuba [oe] is zeer fijne snuiftabak. Een malle pietje refereert aan de
tv-serie Swiebertje. Malle appie en malle beppie zijn mallerds. Hij is magister artium liberalium (m.a.l.): meester in de vrije kunsten. Een mala is een halsketting met het portret van Bhagwan Shree Rajneesh. Spleen [ie (ee)], weltschmerz, taedium vitae – lichte depressie: geen raad weten met jezelf] wordt ook wel maladie sans maladie genoemd. Wat is dat een schattig makartboeket [gedroogde bloemen en grassen].

3. Hij is makelaar in warm vlees [koppelaar voor ontucht, m.n. met minderjarigen]. Wat is die (door de Malagassiërs) te drinken malaga (wijn) in het Malagasi [taal]? Zij dansen de malagueña. De mal américain, dysthymie, is een depressieve neurose. Die malapropismen [onbewust verhaspeld woord] worden te pas en te onpas gebruikt: ze berusten soms op een mal-à-propos [misverstand], dat je van je à propos [eerste onderwerp, draad van het verhaal – apperpo, apprepo] kan brengen. Ook malathion [minder giftig voor zoogdieren] is insectendodend. De Malawische munteenheid is de Malawische kwacha [MWK], de Maledivische munteenheid is de rufiyaa [MVR], de Maleisische munteenheid is de ringgit [MYR Malaysia]. Aan het koffiedrinken ging het koffiemalen vooraf. Malgré tout [ondanks alles] hou(d) ik nog van haar. Syfilis heet ook wel mal français. Die tegenslag is al male quidem, male quod sic, erg genoeg. Die gebeurtenis is mali exempli [als een slecht voorbeeld dienend]. De expeditie startte malis avibus [onder ongunstige voortekens]. Hij is mallenmaker, verkoopt mallepraat, en zijn leven is een mallemolen. Zijn malta's [= alfa; aardappelen] afkokers? Geen idee. Zo'n maltezer is een maltezerhond. Een malum in se is dat van nature [kwaad in zichzelf].

4. Marihuana verhandelen is een malum prohibitum [juridisch: iets dat kwaad is omdat het bij de wet verboden is – antoniem: malum in se: iets dat op zichzelf kwaad is]. Ze dronken malvezijwijn [gekookt, Provence]. Papa: "Zal ik mama's kindje(!) eens wiegen?" VLCC's zijn very large crude carriers [olietanker 200.000-300.000 ton]; er bestaan ook ULCC's [U = ultra, nog meer]. Op de man af is zonder omwegen, rechtstreeks, ongegeneerd, à bout portant, ad hominem, à
brûle-pourpoint en de but en blanc. Als één man gedroegen ze zich als een man. Sommigen volgen een banaba- (bachelor-na-bachelor-), anderen een master-na-master- (manamaopleiding). Wie is daar de managing director? Een manatee is een lamantijn [rondstaartige zeekoe]. Dat is mandare litteris [te boek, op schrift te stellen] waardig [mandare-litteriswaardig]. De mandarijnwesp is een Japanse carnivore [vleesetende] wesp. Een mandatum sine clausula (m.s.c.) is een onbepaalde (= onbeperkte) volmacht. Een bendie is een mandenwagen en bandy is een zekere soort van ijshockey. Mangaankies is haueriet. De mangabeys [hondaap met lange snuit] leven in bomen. Geef me één goede reden om mangalitza
[Oost-Europees varken met een dikke speklaag] te eten. Lusten jullie manggissen (manggistans – mango(e)stans – vrucht, Oost-Indië)? Wordt het mangrovebos gekapt?

5. Je bezit moet je manibus pedibusque [met hand en tand] verdedigen. Een manicheeër is aanhanger van de gnostische, Perzische sekte van Mani [ook: manen --- > schuldeiser]. Het Communistisch Manifest van 1848 had als slotwoorden 'proletariërs aller landen, verenig(t) [de t is archaïsch] u'. De manifold pressure is de inlaatdruk. Bij de indianen is Manitoe de Grote Geest, God. Die mannequin is mannengek. De mannapeer is de pauspeer en de manna-es de pluimes. Mannen die 'broeders in de(n) Here' zijn, zijn mannenbroeders. Een couvade is een mannenkraambed. Een mannesmannbuis is naadloos gewalst. Van een 'Mann ohne Eigenschaften' weet je niets. Manou: gladgeschuurd rotan.

6. In België is een Manoesj een lid van de Sinti. Volgens Shaw was napoleon een van de men of destiny [neemt het lot van een groep, een volk op zich]. Hoe klinkt ' allegro ma non troppo' [maar niet te]? Hij sliep onder het mansardedak [met gebroken kap]. Een mansfelder is wat mans: een manwijf, een kenau. Is er een verband tussen 'mansio' [herberg langs Romeinse wegen] en 'mansion' [groot en luxe uitgevoerd landhuis, m.n. in Amerika]? Vast niet. Mantissen zijn decimale breuken van een logaritme [10log 20 = 1,3010: 1 = de wijzer, 3010 is de mantisse, aanwijzer], maar ook bidsprinkhanen. Ze gingen hem manu armata, gewapenderhand, te lijf. Manuelstijl en manuelinostijl [zekere laatgotische stijl] zijn synoniemen. Daar verzetten we ons manu et corde [met hand en tand] tegen. Zij is manufacturière [bezitster winkel in manufacturen]. Het schilderij is klaar: manum de tabula [de hand van het schilderij af]. Manu militari is met de sterke arm, manu propria (m.p., propria manu) is eigenhandig. Een manusje-van-alles, een factotum, is een maître Jacques. Manus ministrae zijn dienaren of stromannen. De jongeman kreeg een pv'tje [proces-verbaal] aan zijn broek. Draag je bij het maoïsme een uniseks maopak? Het is wat, al die Manxen [bewoner eiland Man] met hun manxkatten.

7. Hoeveel maple leafs (= maple leaves – Canadese munt) hebben jullie? Als maquisard moest je dapper zijn. Poep, jasses marante [basterdvloek, verbastering van Jezus, Maria en Anna]! Hoe luidt de marcaanse [Marcus, Marc., Mc.] interpretatie van die gelijkenis? Marcia's funebre zijn dodenmarsen, marches funèbres. Geldt daar het mare liberum [vrijheid van de zee] of het mare clausum [een mogendheid kan/mag een andere verbieden de zee te bevaren]? De mardi gras is de Vastenavond. De grote marene is de oostzeehouting (VD: O – 2018 gecorrigeerd tot o). Geef mij maar de maashagedis en nijlbaars. Het mare nostrum is de Middellandse Zee. Klein vogelijn, op groene maretak, vogellijm, mistletoe. Margaux [wijn] voor AA'ers [Anonieme Alcoholisten]: dat is paarlen voor de zwijnen, margaritas ante porcos, werpen. Maanzeeën zijn maria. De Maria-Boodschap is de Annunciatie of Aankondiging des Heren. Wat was de Markenwet [ontginning woeste gronden] Hoeveel mark [voorheen: Duitsland, DEMDeutschland] was een markka [voorheen Finland, FIM] waard? Bloeien de mariadistels op Maria-Geboorte of in de mariamaand (oktober, Mariamaand = mei)? Luiden of bloeien(!) mariëtteklokjes? Is er verschil tussen de marketer en de marketeer [uitspraak van beide: Engels]? Nee.

8. Bij zeemeeuwmanagement [tijdelijk management met veel onrust] is niemand gebaat. Een markiezin (marquise) bestuurt soms een markizaat. Is er dit jaar weer een halfvastenmarkt? Cavia's zijn Guine(e)se biggetjes. Hebben zij echt marok [Marokkaanse hasj] gerookt? Marokijnwerk is maroquinerie [marokijn = korrelig leer]. Thuis spreken wij Marols. Hou(d) ze uit elkaar: marque (gedenkteken), marqué (ee, toneelspeler met verradersrol) en marquee (ie, over een beeldscherm lopende mededeling van één regel). Marrons glacés [mv.] zijn gekonfijte tamme kastanjes. Zekere gestreepte katoenen stof is marseille. Een van de Marshalleilanders zelf was marshal [wedstrijdcommissaris] bij de sportwedstrijd. I love marshmallows [zoet]. Zijn Marsbewoners nu marsmannetjes of niet? Het marsteken () is het mannenteken, het venusteken () is het vrouwenteken. Er zijn nog geen menselijke Martiaanse [Mars] belevenissen. De penc/tjak silat (tj alleen GB) behoort tot de martial art [vechtkunst]. Is maryland [tabak uit Maryland] letterlijk te pruimen? Hij heeft een flinke mascotteverzameling.

9. Databestanden kun je mash-uppen [combineren]. Het letterwoord maser komt van Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Het meervoud van masjiach [joden: heilbrenger, verlosser] is mesjichim. Eitempera bevat ei als bindmiddel. De biljartbal lag masqué (onbereikbaar door een ervoor liggende bal – en een massé bij biljarten is een kopstoot). Al Qaida richt vaak massacres aan. Massicot is poedervormig loodoxide. Ringeloren is massregeln. Het sterrenbeeld Mast maakt deel uit van het Schip Argo. De afkorting MBA staat voor master of business administration [en mba is moderne bedrijfsadministratie]. Mastiffs zijn Engelse doggen. Mastino napoletano's zijn vechthonden. Een mastoc is een overmatig dikke man. Hij droeg een matcrêpe overhemd (ook: matcrêpeoverhemd – VD). De maté is een boom, matelassé een zekere stof. Ze hadden matelotjes [mah-tuh-loo] [hoed] en aten matelotes [BE stoofschotel vis in wijn]. De mater dolorosa is de smart van de Moeder Gods. De mater glorioso is de Heilige Maagd. Bespreek de debrogliegolven [materiegolf]? Wat doen matressen [schoolmeesteres]?

10. Wiskunde geeft lijden: mathemata pathemata. Omgekeerd: pathemata mathemata: van pijnlijke ervaringen leer je. De mater saeva Cupidinum is de wrede moeder van Cupido. Hij is naar de matinée musicale. Een matseive is een grafsteen, een matseva ook [lijken synoniemen]. Een mattie [goede vriend] is geen mati [lesbienne]. Waarin verschillen een Mauritaan [Mauritanië] en een Mauritiaan [Mauritius]? Hebt u ook mauritiushennep, aloëhennep? Met een mauser schiet je (met een uzi ook). Maximus in minimis: het grootst in kleinigheden. Mazout [oe] is stookolie [ook: mix pils-cola], de mazurka een dans. 'Mbalax' komt uit de Afrikaanse taal Wolof. Die Bijbelvertellingen zijn matteaans [Mattheus, Matth., Mt.].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten