zondag 30 mei 2021

2245 Dictee woensdag 02-06-2021 (1) dictee Dictee van de dag (227)

Dictee – dictees [2245]

Oefendictee 630 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (227)

1. Tja, die engelse(!) groetenis … Een wherry is een lichte sportroeiboot. Ik heb je gewhitelist [je mail is welkom! – vgl. blacklisten]. Drink vooral geen white spirit [terpentine]. De whizzkid [briljant met pc] ontraadselde de whodunit [detective]. Wijders [verder] weet ik het ook niet meer. Ik zie een poort wijd open staan. De wijkwinkel verkocht wijkwasten(!). Ik heb dat niet gewild, welteverstaan. Een umlaut is niet hetzelfde als een trema: denk maar aan poëzie en hüttenkäse. Ik vervul een vacante vakantiebetrekking. Die poort, ja, ik liep eronderdoor. Beslist uitheemse woorden zijn: paella [Spaans rijstgerecht], (een mannelijke) délégué [vrl.: déléguée], perpetuum mobile [het onmogelijke], übermensch [Nietzsche] en knäckebröd [hard en knappend]. Je bent een bolleboos als je dat allemaal goed schrijft. Hoe zat het ook alweer met coëfficiënt en co-educatie? Het woord 'rimram' is een bijna-reduplicatie. De volgende woorden hebben een sisklank: samen, zalf, shampoo, tsaar, cheeta, journaal en jeans. Het initiaalwoord ADHD (GB ook wel: adhd) staat voor 'attention deficit hyperactivity disorder' (ook: alle dagen heel druk).

2. Taboulé (GB ook, VD alleen: tabouleh) bevat couscous [een gerecht]. Ik jeu-de-boul regelmatig, ik speel vaak jeu de boules. Kasjeren is koosjer maken. Chochme is een begrip in het algemeen, gogme meer spelinzicht, bijvoorbeeld bij voetbal. Pilav (VD ook: pilau) is rijst in vleesnat. Eén fez, twee fezzen. Hij wil graag serieus, au sérieux, genomen worden. Hij had een wrevel(ig) gemoed. Hij leidde een wrongful life [was beter niet geboren] en was eigenlijk niet meer dan een kasplantje. Snapt u dit: een wulp is een muzikant [trekvogel]? Een wordprocessor kan ook spelling(s)- en grammaticacontrole verrichten. Het worstcasescenario gaat uit van de worst case [zwartste scenario]. De woonruimteverdeling was problematisch. Ik ben wrak [ziek] van verkouwenis [verkoudheid]. Een winti-ensemble roept met percussie-instrumenten de winti [bovennatuurlijk wezen] op. Je kunt nu eenmaal niet alle wranggangen [complex van holen en gangen] afsluiten. Wisi is zwarte magie, kwaadaardige betovering. Hij hield zich gedeisd als een stille willie [zegt niet veel]. Een wimber is een blauwneus [karperachtige].

3. Dit schip heeft een heel wincharsenaal [lier]. Wat een aardige windetakkenfantasie! Wat moeten windmolens in een windstilteperiode? PSV is in the (ook: de) winningmood. Elke politicus heeft wel een cursus windowdressing [mooier voorstellen dan de werkelijkheid is] gevolgd. De Holocaust [uitroeiing Joden WO II] was a deed without a name [zo erg, daar bestaat geen woord voor]. Boven de wastafel zat een witmarmeren plaat. De wittedonderdagviering(!) viel in het water. Weet je nog meer van die witzen [mop]? Hij droeg een witzijden koorhemd. Het mokkel nuttigde een wokkel [zoutje]. Wolmaniseren van hout is prepareren tegen schimmels en insecten [wolmanzout, Wolmans zoutmengsel]. Hij legde de vinger op de wonde plek. Die woongedeelte-inrichting is nogal oudmodisch. Een amfora is een amfoor [buikige vaas of kruik], een amphigouri [mv. ‘s] een nietszeggend gedicht. De Dáil (Éireann) [kamer van afgevaardigden] moet je in Ierland zoeken. Welk procedé is hier toegepast? In een
pro-Deozaak verdedigt een pro-Deoadvocaat een pro-Deaan (met
pro-Deoadmissie
) pro Deo. Dat mama's-kindje lust alleen
McDonald's-maaltijden.

4. Die man is honderd(en)zes jaar. De interim-directeur doet het goed. Een BN'er bekleedt het BN-schap. Zijn CDA-heid staat buiten kijf. Was dat al zo in het tv'loze tijdperk? In fysicaformules komen heel wat π'tjes [met symbool!] voor. Hij is zo vlug als een kieviet (ook: kievit), hij was er dus als de kievieten (ook: kieviten) bij. Is Makkumer aardewerk maken een makkie? Hoe kon zo'n dollemina-achtige déléguée nu toch verworden tot een dégénérée? De Pyrenese-etappewinnaar [etappe in de Pyreneeën!] was de Goereese Pieterse. Hoeveel liter gaat er in die gieter? En waar waren jullie in juli? Verhulde zijn hovaardigheid zijn boosaardigheid? De enquête over de etiquette van het kroketten eten, wordt thans gehouden. Een golden goal betekent sudden death. De klokkenmaker repareerde het religieuze-exemplaar. De bokser liet de boxer [hond] uit. Een criticus uit kritiek, een practicus gaat uit van de gangbare praktijk. Wordt het klasseren of declasseren?

5. De actrice was heel strikt: ze wilde niet in contact komen met het publiek. Wat gebeurt er in de koningsnacht? Een koningsdrama? Wat is eigenlijk het verschil tussen het vedettedom en het sterrendom? Londen ligt aan de Theems. In Nederland zijn pd's plaatsen delict. Het was game-, set- en matchpoint. Jij barbecuet vaak, hè? Ikzelf skatete vroeger vrij veel. Piet croste en Riet paintballde. Heb jij nog leuke haiku's [gedichtjes]? Hoeveel sjahs [Perzië] waren er ooit? Zou je niet even een doucheje nemen? En gebruik daarna een eau de toiletteje. Het is taxi's en taxietje, oma's en omaatje, cafés en cafeetje. Lopen er in die Guineese havens ook Guine(e)se (GB) biggetjes rond?

6. Dat is pure sciencefiction (sf). Wat doe je met demi-johns, dame-jeannes [grote mandflessen]? Hij droeg een pullover [slip-over]. Wat is een count- [aftellen, bv. voor lancering] en wat een breakdown [psychisch: instorting]? Hoe schrijf je feed- [respons] en playback [mondbewegingen bij afspelen bandopname]? Toen ik gestrest was, heb ik even gestretcht [rekoefeningen], dat helpt. Deze bullebak is een echte bullenbijter. De islamitische pendant van het Rode Kruis is de Rode Halvemaan. Wat kost zo'n Philipslamp nou? Een beagle is een brak (ook: braque!), een drijfhond, een jachthond [vgl. braque ariégeois, braque de l’Ariège, braque Saint-German en braque d'Auvergne]. Naargelang je ontvangt, kun je geven. Deze uitdrukking komt uit het klassiek Arabisch. Vergelijk dat maar eens met het klassiek Latijn. Dit relaas vertelt in het Oudfries over een oud-Friese sport: het kaatsen. De christenen en de joden zijn in dialoog, de Palestijnen en de Joden ook. Is de Heilige Maagd heiliger dan de Heilige Thomas? Een megahertz (MHz, miljoen) is tien tot de negende [alles in letters] millihertz (mHz, één [een] duizendste). Een havoër krijgt, havoleerling zijnde, gewoon havo-onderwijs.

7. Deze school heeft bovengemiddeld veel recidivisten. Ze gaan de stekker eruit trekken. In een x-aantal gevallen klopt dat niet. Hij is de éminence grise van het corps diplomatique [graue Eminenz, grijze eminentie]. We komen nu bij de bottomline [kern van de zaak]. Ze duiden hem aan als salesexecutive [topman afdeling verkoop]. Een stukadoor stukadoort [stuukt, stuct]. Een still is een foto van een filmscène. Wat was nu uw finest hour [hoogtepunt – bv. in loopbaan]? Candidcameraopnamen worden met de candid camera [verborgen camera] gemaakt. De uitdrukking press officer ervaar ik als nog geheel Engels. Ze is bekend om haar genderstudies [sociale en culturele kenmerken van een sekse]. Piets boot is lek en De Vries' boot ligt in het dok. Zij hebben een consultancybureau voor sportzaken. Een beautycontest zal ze nooit winnen. Hen staan zware tijden te wachten. De nationale dodenherdenking is in Nederland op 4 mei. Vier dagen later is het in België Bevrijdingsdag. Dan wordt de bevrijding herdacht. Op Prinsjesdag spreekt koning Willem-Alexander de troonrede uit. Met Máxima naast hem?

8. Dat vindt plaats op de derde dinsdag in september. Nepal is ver weg, toch gaan we ernaartoe. Met hoeveel l'etjes schrijf je parallellepipedum? Vroeger werd in de fysica de lambert met L of la aangegeven. Wat is in vredesnaam L-glycerinealdehyde [opzoekvraag]? Dat was een beroemde zangeres, la Deutekom. Brengt dat wel genoeg geld in 't [uht] laatje? Dat is gewoon laag bij de grond [laag-bij-de-gronds]. Hij heeft geen mo A-akte Duits (een van de vele mo-akten) maar een lagere akte Frans. Ze lieten plaatjes zien van een epitheel- (verlatijnsing: epithelium – dekweefsel) en een chitinelaag (een chitineuze laag – hoofdbestanddeel van de uitwendige harde delen van insecten en schaaldieren). De boerderij stond in lichte(r)laaie. We zullen hem ervan langs (GB; VD: aaneen) geven, hij krijgt de volle laag. Hij is echt laaiend [woedend]. De directeur heeft mij de laan uit gestuurd [ontslagen]. De laars van Italië is het Apennijns Schiereiland. Geeft deze reproductie van het Laatste Oordeel van Michelangelo echt het Laatste Avondmaal weer? Ik verwacht je ten laatste om vier uur.

9. Wat is dat woord in het Laatlatijn? De laatstewil- is de drionpil [euthanasie]. 'In de labberente zitten' komt van 'labyrint' [in grote verlegenheid]. Een labusiam is een chayote (groengele, peervormige pompoen). Op de eerste maandag in september is het Labor Day [VS, net zoiets als onze Dag van de Arbeid, 1 mei]. Een labor improbus [onvermoeide arbeid] komt alles te boven. Is 'zich halfdood lachen' echt hetzelfde als 'zich doodlachen'? De kookaburra is de lachvogel. La città eterna, de stad Rome, noemen wij ook wel de Eeuwige Stad. La clarté française [de helderheid in de Franse uitdrukkingswijze] neem ik met een korreltje zout. In het laconium [droge, met gloeiende steenkolen verhitte stenen ruimte], verhitte heteluchtbad, genoot hij van de lacrimae christi [wijn van bij de Vesuvius]. Wat zijn lacs d'amour [door elkaar gevlochten banden in de vorm van een ∞, of zulke initialen]? Lactucarium is latuwbitter. Het postindustriële tijdperk komt eraan. Je mag er niet aanzitten, je mag niet eraan komen. Met deze app krijg ik driemaandelijks een state-of-the-artupdate [state of the art]. Een maquiladora is een assemblagefabriek in Midden-Amerika waar tegen lage lonen voor de Noord-Amerikaanse markt geproduceerd wordt. In een ladang [in Indië: uitgekapte plek woeste grond] kan oebie (yam) groeien.

10. Maquilleren is make-up, maquillage, aanbrengen. Een Caïroot woont in Caïro. Demaquilleren is met demaquillagecrème afschminken. De verzetsstrijders, de maquisards, waren lid van de (het) maquis, genoemd naar het struikgewas. De ladder Jakobs wordt ook jakobsladder genoemd. Hij was ladder(zat). De laaienlichter [ladelichter] had het geld verstopt in de ladekast. Morgen is er voor de lady's een ladies' day (en dito night). Een tallyman is een ladingschrijver. Het nieuwe kantoor wordt ladewerk [n/s] [oud ontwerp gebruiken]. Ladinisch is het Reto-Romaans zoals gesproken in het Italiaanse Zuid-Tirol.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten