zondag 2 mei 2021

2209 Dictee woensdag 05-05-2021 (1) dictee Dictee van de dag (199)

Dictee – dictees [2209]

Oefendictee 658 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (199)

1. Is dit niet een beetje van het goede te veel: bonis auspiciis (bonis avibus: onder goede voortekenen), een bonne (Franse kinderjuffrouw), bonne à tout faire (meisje voor alle voorkomend werk), bonne bouche (lekker hapje, traktatie, pour la bonne bouche: als een lekker hapje voor het laatst bewaard), een bonne fortune (een fortuintje, een bof, een meevaller), bono cum Deo (met de goede God, met Gods hulp, met Gods genade – B.C.D.), bon pour le badinage non pour le mariage: goed om mee te dollen, niet om mee te trouwen, bon sens (gezond verstand), bon souper, bon gîte et le reste (goed eten, goed logies en de rest), bonum et aequum (wat recht en billijk is), een bon vivant (iemand die geniet van de goede dingen des levens of een losbol), bon voyage (goede reis!) en bon appétit (eet smakelijk). Welke volken stammen er van Sem af [de semieten: Arabieren en Joden]? Wie kent er nog Semitisch?

2. De Filistijnen zijn een niet-semitisch volk. Een merguez is een sterk gekruid braadworstje, met name van schapenvlees. Deze dienstplichtige werd indertijd b.o.t.'er [beroeps voor onbepaalde tijd]. Hier is als tapijtstof bouclé gebruikt. Een bouchee is een pasteitje van bladerdeeg met verschillende hartige vullingen. Een bouillotte is een bedkruik. Bouillabaisse is onder andere sterk gekruide Provençaalse vissoep met tomaten. Bouilli is soepvlees aan één stuk, bouillie bordelaise is Bordeauxse pap, kopervitriool met gebluste kalk dus. Een boulingrin is een verzonken grasveld voor balspelen. Een bouzouki is een snaarinstrument, een boustrofedon een schrijfwijze van inscripties. Een bourgeois satisfait is een behoudend burgerman. De bourree is een oude, snelle rondedans uit Auvergne. Een boussole is een meetinstrument [met magneetnaald]. Een bouton d'orient is een besmettelijke zweer in oosterse landen. Hij is zoon van een bovvader [bewust ongehuwde vader] en bommoeder [bewust ongehuwde moeder].

3. Caïro ligt in Boven-Egypte. Een cairn is een pre-Keltisch gedenkteken. De vlag stak erboven uit. Bij Hans en Grietje moet ik altijd aan een boze griet [boos, kwaad wijf] denken. Een zeker balspel wordt bowls genoemd. Dat vlees is gebraiseerd [smoren]. Een bratsch is een driesnarige altviool. Bras dessus, bras dessous: arm in arm of zeer vertrouwelijk. Geven brechcokes [gebroken gietcokes] veel warmte? Brecciën [brokken gesteente, etc.] worden door een bindmiddel verenigd. 'Break a leg' is een synoniem van 'toitoitoi'. De brei-juffrouw vierde haar breidelloze hartstochten bot op haar breiwerk. Ze had een brideversiering [brie-duh – afhangend lint – verkleinwoord bridetje, briedje] aan haar hoed. Brevitatis causa: ter wille van de kortheid, om kort te gaan. Brief as woman's love: zo kort als de liefde van een vrouw. De brigges [brigadier, korporaal] mocht wel willen dat ie [dat-ie] brigadegeneraal was. Wat is brinkmanship [balanceren op de grens van oorlog en vrede]? Kun je met een brique [steenrode] briquet [aansteker] briketten [langwerpig stuk brandstof] aansteken? Brno is een overbekende plaats in Tsjechië. Hij bezit veel bouw- en hooiland.

4. Het broeder- en zusterschap stond hoog in aanzien. De
brood-en-spelenbenadering werkte [geef het volk ...]. De bronsttijd is van alle tijden, ook van de bronstijd. Het brønstedzuur is een verbinding waarvan de moleculen een proton kunnen afstaan aan een base. De Brugse metten vonden in 1302 plaats, het Beleg [GB – VD, fout: book 2021 nog] van Alkmaar was in 1573. Broyeren is (van zeep) tot vlokken walsen. De brousse is een rimboe, een broes een douchekop. Na beëindiging van de brouille [onmin] dronken ze een brouilly [zekere beaujolais]. Met een brosse [kort overeind staand kapsel] heb je een broskuif [borstelkuif]. Bruta fulmina: ongerichte en onbewezen beschuldigingen en bruta Fortuna: dom geluk. Een brunhilde is een grote, forse blonde vrouw, Brunhilde kennen we uit het Nibelungenlied. Een brunoise is een mengsel van in kleine blokjes gesneden groenten. Wou je mij bruuskeren [schofferen]? Een buddleja is een vlinderstruik. De gebaksnaam buche [buusj – boomstam, kerststronk] komt van 'bûche de Noël' [= Frans!] . Geef die büchnertrechter [chemie: porseleinen filtreertrechter met geperforeerde plaat] even aan, wil je?

5. De bugelspeler [uu] ging onderuit. De Buitenbezittingen waren de Buitengewesten, die bevonden zich buiten Java en Madoera. Is buisjes- net zoiets als vlaggetjesdag? Ja. Builderen [ih] is hoge gebouwen beklimmen als sport. Kom je buiten spelen? Bij BVN-TV [het Beste van Vlaanderen en Nederland – Televisie] is er sprake van een eigennaam. Hij heeft een byzantijnse [slaafs] geest, maar komt niet uit Byzantium (Istanboel). De tureluur (daak, tjerk, tuimelaar, tuit, tuiter, tuut, tuuk) kwinkeleerde als een tierelier. Een tiereteintje is een tjiftjaf. Volwassenen doen van 'tuttut', kinderen 'tuuttuut'. Met een ellenstok kun je de ellepijp nameten. De butoh [boe-too] is een moderne, gestileerde Japanse dans.

6. Bévues zijn misslagen, bokken, flaters. De Buma/Stemra gaat over auteursrechten. Het terrein werd gebulldozerd. Bij het hockeyen kennen ze de bully [kruisen van de sticks]. Het buna [uu] is een soort van synthetisch(e) rubber. Welke burggrafelijke voorrechten zijn er zoal? Alle bunny's zijn gekleed naar het logo van Playboy. De bunraku is het Japanse poppenspel met zeer brede, uitgewerkte decors. De butage is het springen van de biljartbal. Een burrito is een soort tortilla. Studenten doen vaak burschikos [oo – burschikoser]. De Orde der Weefsters is de vrouwelijke pendant van de Orde van Vrijmetselaren. (R)-2-butanol is optisch linksdraaiend. De ontmoeting was r.a., remotis arbitris: zonder getuigen, in het geheim. Raden te over: voorbedachte raad, met voorbedachten rade, Moeder van de Goede Raad (Moeder Gods), de Raad van Indië, de raad van Middelburg, de raad van elf staat Prins Carnaval bij, en de Raad van Bestuur in Suriname is een adviescollege.

7. Verder: de Raad van State, de Raad van Vlaanderen, de Vlaamse Raad (vroeger het Vlaams Parlement), de Hoge Raad der Israëlieten (het sanhedrin), de Hoge Raad (der Nederlanden), de Centrale Raad van Beroep, de Raad van Beroerten, de Raad voor Economische Aangelegenheden (REA), de Raad van Europa, de Raad van Justitie, de Hoge Raad van Adel, de raad van administratie (raad van beheer – rvb – ook: bestuur), de Buitengewone Raad van Advies (1942-1945), de Raad van Arbeid, de Hoge Raad van de Arbeid (voorganger van de SER), de Raad van Beroep, de raad van commissarissen (rvc), de Raad van Defensie, de Hoge Raad voor Diamant, de Economische en Sociale Raad (VN), de raad van onderzoek (soort van eregericht, dat in bepaalde gevallen moet beslissen, of iemand officier mag blijven of niet) en ten slotte de Raad voor de Scheepvaart (verouderd: de Raad van Tucht).

8. Ook niet ongenoemd mogen blijven: de Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie en de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad [eigennaam, anders streepje!].
Onze-Lieve-Heer heeft rare kostgangers. Een Celtic field (raatakker) is een historisch complex met akkertjes van ongeveer 160 vierkante meter, omgeven door lage walletjes die elkaar loodrecht kruisen. Hij is een echte rabas [onbesuisde] onder de rabauwen [landloper]. Die kwieke rabbies [konijnen] kunnen heel goed vermenigvuldigen. Heb rachmones [medelijden] met mij! Het rad van Sinte-Katrien is het katrienerad (huidziekte in de vorm van een steeds groter wordend wiel, katrienewiel). Radar komt van 'radio detecting and ranging'.
Raden-ajoe is de titel van de echtgenote van een regent [Indië]. Radikalinski is de pseudo-Russische schertsnaam voor radicale of radicaal geachte (socialistische en communistische) actievoerders. De Ku Klux Klan (USA – KKK) bestrijdt minderheden.

9. De RFID, de radiofrequentie-identificatie, is de technologie waarmee d.m.v. een chip een product op afstand kan worden herkend. Een radio-isotoop is een radioactieve isotoop. De RAF is (ook) de
Rote-Armee-Fraktion. Een rafblauw uniform herinnert aan de Royal Air Force. De rafflesia is een Oost-Indische woekerplant op de wortels van cissus- en vitissoorten. Een raffleslamp [lamp bestaande uit twee matglazen stolpen op elkaar, aan glazen kettingen met een rij kristallen staafjes eromheen] is heel hip. Raggamuffin is de hiphopvariant op reggae. Het rahout is de sent [lijst, gording] van de gilling [schuins naar omlaag afgezaagd einde van een balk of een plank]. Een railleur [werkman tramrails] houdt zich niet met raillerieën [scherts] bezig. Beschrijf de staatsraison, de raison d'état [zich niet aan het bestaande recht of de zedelijke normen gebonden achten door de staat zelf]. De raison d'être is trouwens de bestaansgrond. Een rakelijzer is een loet of een sleis [kolen in de oven roeren]. De raka (meervoud: rakaat) is een vast onderdeel van de salat, zoals bv. de takbir [uitspreken 'Allahoe akbar'] of de recitatie van een soera [Koranhoofdstuk]. De rajayoga is het streven naar controle over de geest. Een rail-wegvoertuig verzorgt rail-routevervoer. Het vlot zou spoedig lekslaan, lek raken.

10. Raku [oe] is zachtgebakken handgevormd aardewerk met loodglans (Japan, theeceremonie). Een RAL-kleur verwijst naar de ReichsAusschuss für Lieferbedingungen. Ik ben op 22 april geboren en dus net geen Ram. De ramboetan is een zekere vrucht. Een ramequin is een vuurvast ovenschoteltje (voor crème brûlée). De ramingssommen staan op de ramingsstaat. Het RIT is het Rampenidentificatieteam. De gemalin van Aegir was Ran. Rana in fabula: de kikker in de fabel (die zich opblies om even groot als de koe te zijn, maar ten slotte barstte).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten