vrijdag 21 mei 2021

2233 Dictee maandag 24-05-2021 (1) dictee Dictee van de dag (218)

Dictee – dictees [2233]

Oefendictee 639 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (218) [tweede, herziene versie]

1. Hoe luidt de meteoriettheorie(!)e ondervraagde gaf een evasief [ontwijkend] antwoord. Wat zijn hun metiers [beroep]? Ik heb veel te weinig me-time. Mestiezen (VD ook: metissen; enkelvoud: mesties, metis) zijn halfbloeden (halfbloeds). Metri causa (gratia): ter wille van het metrum (de maat). Metritis [baarmoederontsteking] zal tot metralgie [pijn in de baarmoeder] leiden. De (het) metol is een fotografische ontwikkelstof: monomethylpara-aminofenolsulfaat. De metselplavei is een soort van Hollandse ijsselsteen. Een metteur en scène is de regisseur en productieleider (t.b.v. de mise-en-scène). Is ons
hang-en-sluitwerk nog wel in (op) orde? Lange vingers houden geen rekening met het meum et tuum [mijn en dijn]. De MEV van het CPB [Centraal Planbureau] is de Macro-economische Verkenning. MeV staat voor mega-elektronvolt. Een paddo wordt ook mexicaantje genoemd [magic mushroom, hallucinogeen]. Een mezoeza zit aan de deurpost bij vrome joden. MF is medium frequency. MG6: meekijken gewenst voor kinderen tot zes (6) jaar. Een linkmiegel is een linkmichel [zelfde uitspraak]. Hij bestudeert al lang het Middellimburgs.

2. Wat is het verschil tussen liposuctie [wegzuigen overtollig lichaamsvet], liposculptuur [idem] en lipossage [massage om onderhuidse vetophopingen te verwijderen]? Ik ben liefhebber van middellandse [mediterraan – m.b.t. de Middellandse Zee – Mediterranée] gerechten. Is dit meer iets voor begindertigers of middenveertigers? Daar heb je weer zo'n middle class (VD – bnw) middle-of-the-road mannetje [GB ook aaneen (klemtoon vooraan) – ook znw. – maar dan eigenlijk alleen muziek!]. Die dieren vindt men in het middenwesten van Nederland, niet in het Midden-Westen van Amerika. De aurea mediocritas is de gulden middelmaat. Dat project is duidelijk aan een midterm review [tussentijdse evaluatie, halverwege] toe. Een miegtiejijs is (Bargoens) een urinoir. Een miek is een microscoop, een mike [maajk] een microfoon. 's Zaterdags is ze bliepmiep [kassière, caissière]. Is een myrmecofiel een genode gast? Nee: een dier dat met de mieren in biologische verbondenheid leeft. Een pietje-secuur is een pietlut. Ik kreeg daar mierentietjes [kippenvel!] van. Dat miese (miesje) kereltje kan ik niet luchten of zien. Gaan we nog miezemauzen [kaartspel]? Druilregen is miezerregen. Bij de koffie kregen we mignardises [mv.: zoete lekkernijen]. Waarom heet een MiG(-23 – Russisch gevechtsvliegtuig) zoals ie heet ? Naar de ontwerpers A. Mikojan en M. Goerevitsj! Een migratieland is een land vanwaaruit of waarnaartoe groepen mensen migreren. Een mihrab is een gebedsnis. Stop nu eindelijk eens met die mijmerijen!

3. Waar komt de naam Mikojel [hbo: Middeloo, Kopse Hof, Jelburg (de namen van de scholen in resp. Amersfoort, Nijmegen en Baarn)] vandaan? Mikwes (ook: mikwa's, GB, VD: bij mikwa alleen meervoud: mikwaot) zijn joodse badhuizen. De miles gloriosus is de grootsprekende, pochende soldaat. Mos is een goede milieu-indicator. De milieu-inspectie heeft dat geconstateerd. Is er in El Salvador nog steeds een militaire junta? Hoeveel nog levende dragers van de Militaire Willemsorde [MWO] zijn er? Pas op voor Hamas-, Hutu- en ETA-militanten [Euskadi Ta Askatasuna = Baskenland En Vrijheid (radicale afscheidingsbeweging in Spaans Baskenland)]. Voor de Militia Christi [het leger, de soldaten van Christus (voormalige geestelijke ridderorde; in Italië bestond een afzonderlijke orde die zich 'Milizia di Gesù Christò' noemde)] moest je vroeger in Italië zijn. Milia (miliën, enkelvoud: milium, en medisch: chalazions) zijn gerstekorrels. Let op: bij Sarie Marijs gaat het om mielies (= NL maisonder de groene doringboom). Ze genoten toch zo van al die millefeuilles [bladerdeeg + vulling]. Ze droeg millepoints [stippeltjesgoed]. Het toppunt: millésimé [champagne gemaakt van druiven van één oogstjaar] van één millésime [wijnjaar]. Milocorn is een zeker soort gierst of sorghum. Een splenorragie is een miltbloeding. Antrax (ook vis, negenoog), miltvuur (een infectieziekte), is zeer schadelijk. Niettemin dacht hij: daar moeten ze echt niet te min over denken.

4. Ze brachten er een dronk van Sint-Geerten minne [van/op behouden reis] op uit. Een 18-minner [cijfers] is een min 18-jarige [cijfers]. De organisatie Dolle Mina dankt haar naam aan de feministe Wilhelmina Elizabeth Drucker. Annie minaudeerde [oo][behaagziek doen] bij Piet – die aan een minco [minderwaardigheidscomplex] leed – voortdurend. Mincha's (mv.: minchot) zijn bij joden de middaggebeden. Hij had baat bij de mindfulness. Mind you [om het belang te benadrukken], ik sta hier niet voor Jan Joker. Ceresine is minerale was. Het mingporselein is porselein uit de tijd van de Chinese Mingdynastie. We zullen deze md [VD: minidisc, GB ook: minidisk] eens afspelen. Deze minimal movie [filmhuisfilm met minimale middelen] is een juweeltje. Haar minnenloon lokte bij sommigen minnenijd uit. Zijn broer bezorgde het billet-doux [kort liefdesbriefje]. Kan iemand dat minoïsche [koning Minos, Kreta] schrift ontcijferen? Alle Minorcanen [NL Minorca – Spaans en Catalaans: Menorca] zijn jaloers op Majorca [NL – Spaans en Catalaans: Mallorca]. Een minor poet is een poeta minor [mindere dichter]. Minor poetry is dus tweederangspoëzie. Een minschijf [dammen, schijf minder] lijkt abstract, een plusschijf [schijf meer] concreet.

5. De Minotaurus was een mythisch monster, in het Labyrint van koning Minos opgesloten en door Theseus gedood. Dit toneelstuk was niet het minste. Daar zat ik nou niet in het minst op te wachten. De minstreel van Kennemerland, dat was Hofdijk. Mijn deel van de erfenis is mi-parti [de helft]. Op Miradj [feest hemelreis Mohammed] wordt de miradj [die hemelreis zelf] herdacht. Een miraculeus mirakel voltrok zich. Wat is een mirror [spiegelsite als exacte kopie] in de context van back-up? Mirbaanolie is synthetische bittereamandelolie. Mirepoix [mengsel groenten en kruiden] zit vaak in sauzen [ook: sausen]. De goochelaar deed het konijn mirum in modum [op wonderbaarlijke wijze] verdwijnen.

6. Heb jij echt miscanthus (prachtriet, een hoge Japanse grassoort) in de tuin? Laten we een werklunch houden, dan kunnen we miscere utile dulci [het nuttige met het aangename verenigen]. Een bekende roman van Fjodor Dostojevski heeft als titel Misdaad en straf (ook wel: Schuld en boete). Een misdaadfilm is een krimi. Die gaat over criminele organisaties. Een acoliet is een misdienaar. Is er bij deze loterij een maximale misehoogte [inleg]? Ik hecht aan deze mise au point [zuiver stellen van de kwestie]. En wie draaien ervoor op: misera contribuens plebs, het arme, belasting betalende volk. Vind je het Misjnaïsch Hebreeuws in de Talmoed? Ja. Wat is miso [pasta van gefermenteerde sojabonen]? Hij was misogyn [vrouwen hatend] en misogaam [afkerig van het huwelijk]. Mispickel is arsenicumkies. Zij was ooit Miss World (en haar vriend Mister Holland). Een lazarist is een missiepriester. De missiewetenschap is de missiologie. Een misstoot [biljarten] is een fausse queue. Een beetje bedrijf heeft een missionstatement. Pas op dat je niet de mist ingaat. Mitaine: dameshandschoen en MIT: Massachusetts Institute of Technology.

7. Mithridatiseren is gewennen aan (ver)gif. Hij deed het mit heißem Bemühn, met vurige ijver. De mitnagdim [zekere orthodoxe joden] kwamen uit Litouwen. De gurwitschstralen zijn mitogenetisch [zouden aanzettend tot mitose, d.w.z. tot kern- en celdeling; ze zijn nooit aangetoond]. Hij bracht het mit wenig Witz und viel Behagen, met weinig geestigheid maar veel genot. De MIVB [Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel] is een Brusselse openbaarvervoermaatschappij. Mixoscopie is voyeurisme. De meeste orchideeën zijn mycotroof [voeden zich via wortels die met zwammen in symbiose leven], veel andere planten mixotroof [zichzelf voedend; hebben wel mycelium nodig]. Een mixtum compositum is een allegaartje. Met mizrachs [bord, plaat] wordt de oostelijke richting aangegeven (voor het gebed). De Japanse mizuna [bladgroente – gmv.] smaakt naar mosterd. Ik schrijf je dit m.m.p., manu mea propria, eigenhandig. De meeste mkb-bedrijven [midden- en kleinbedrijf] zijn lid van MKB-Nederland. MLA's zijn micro light airplanes. Het
mond-en-klauwzeer wordt afgekort tot MKZ. Het mobile vulgus, het veranderlijke, wispelturige volk, is geen maatstaf. Dat heeft een fraai modelé [wijze modelleren].

8. In België zijn MOBER's mobiliteitseffect(en)rapporten. Zijn alle mocro's [Marokkaan] criminelen? Per modum [door middel van] van een modem (modulator-demodulator) kun je communiceren. Een mobylette is een zekere damesbromfiets. Een vogelaarwijk is een probleem-, maar ook kanswijk. Laten we eens even in de kennel [hondenhok] gaan kijken: de chihuahua (dwergpincher, handtashondje, schoothondje, vergelijk het chihuahuadilemma – vragen persoonlijke gegevens internet), boomer (kruising van twee kleine rashonden, bv. chihuahua en maltezer), de retriever [voor de korte jacht], de flatcoated retriever [met zwarte, gladde vacht], de golden retriever [grote jachthond] en de labrador-retriever [kruising], de labrador [middelgrote, gele of zwarte kortharige hond met hangoren], de (Franse) buldog, pitbull(terriër), bostonterriër (kruising van o.a. buldog en boxer), bulhond [buldog], jack russell (jackrussellterriër), rottweiler [politiehond], de Appenzeller en Berner sennenhond (variatie: Berner senner), zijden keeshond (kruising van maltezer met dwergkees) en Maltezer leeuwtje (maltezer(hond))

9. Verder nog: bichon (soort maltezer), corgi (korte poten en een grote kop), fila brasileiro (kruising van buldoggen, mastiffs en bloedhonden), de mastiff is de Engelse dog, de mastino napoletano (Italiaanse dog), de Mechelse herder, de pekinees, de bouvier(pup), de hyena- of steppehond, whippet, vuilnisbakkenras, de Trekhondenwet, steilorige honden, een spinjoen [patrijshond], een (cocker)spaniël (épagneul), samojeed (ras van honden uit de toendragebieden tussen de Witte Zee en de Jenisej, met witte, dikke vacht), rekel (mannetjeshond), poedel, puppy, pakaan (een waakhond), de kynoloog [hondenkenner] met zijn kynomanie [ziekelijke belangstelling voor honden], een uitgelaten jongehondensfeer (vergelijk uitgelatenjongehondensfeer), de hondenziekte (ziekte van Carré), faraohond [jachthond, op graftomben], hallali (jagerskreet), elandhond (kruising van kees(-)(!) en poolhond), de dogo argentino [Argentijnse dog, kruising], dobermannpincher, de/het cynodroom [s – hondenrenbaan], Cruft's
(2-daagse hondententoonstelling Londen, februari, niet in wdb.), beauceron [herdershond] en basset [kortpotig].

10. Een ecolander is een kruising van een heckrund met een Schotse hooglander. Een griffon is een soort van pincher, kruising van pointer en poedel, synoniem: smousbaard. Wat krijg je als je een teeuw en een lijger kruist (een tijger of een leeuw of ...)? Kijk, een scheit: een kruising tussen een schaap (m.) en een geit [gaap = geit (m.) x schaap].

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten