zaterdag 10 december 2016

Dictee zaterdag 10 dec 2016 (1): dictee Groot Hellendoorns Dictee (top basisschool) 2016 [1019]

Dictee - dictees [1019]

Groot Hellendoorns dictee 2016 (top basisschool)

[De vetgedrukte woorden moesten worden ingevuld.]

De decembermaand (auteur: Alfons Lipman)

1. De feestelijkheden beginnen dit jaar op 19 november met de officiële ontvangst van een mooi geschminkte Sint-Nicolaas met grote witte wenkbrauwen, door de Hellendoornse burgemeester.

2. In groten getale komen de hartstikke enthousiaste dreumesen naar molen De Hoop waar ze door de bisschop worden toegezwaaid in het bijzijn van zijn assistenten, over wier kleur al voldoende is gediscussieerd.

3. Soms gebeurt er wat onverwachts en steigert de zenuwachtige schimmel en galoppeert hij weg, iets waar de fotografen natuurlijk op staan te wachten, want dan moet Sinterklaas lopen en zonder paard het dak op.

4. Sinterklaasavond is de avond van surprises, poëzie en lekkernijen als marsepein, speculaas en kruidnoten, die de Almelose fabrikant al in juli bakt.

5. In plaats van traditionele cadeaus als boeken over dinosauriërs en elektrische treinen vragen kinderen nu vaak computerspelletjes, dvd's, tablets of een gsm'etje en dan het liefst een iPhone met diverse accessoires.

6. Ook de dagen voor Kerstmis zijn altijd gezellig: de etalages zijn versierd, in de straten klinken de bekendste melodieën en de geïllustreerde  tijdschriften waarop je bent geabonneerd, komen vaak met extra dikke nummers en er zijn talloze kerstmarkten.

7. Een hoogtepunt is het kerstdiner en dan wordt er niet op een eurootje gekeken: geen spaghetti, maar moeder of vader bereidt een kalkoen die met perziken en aardappelpuree wordt geserveerd en soms wordt er ook gegourmet.

8. Tweede kerstdag is er altijd een soort familiereünie, want al mijn nichtjes komen dan naar oma die in een Noord-Brabants dorpje woont en net naar een nog chiquer appartement is verhuisd.

9. Daarna heb je nog lekker vakantie. Hopelijk sneeuwt het en kun je sleeën of zelfs langlaufen op de Holterberg. Je hebt tijd voor je hobby's, zoals gedownloade films kijken of wiiën, maar je kunt natuurlijk ook een gamepje doen.

10. Eind december zie je overal vuurwerkreclames en je kunt bijna niet wachten om die magnifieke Chinese pijlen en grandioze vuurfonteinen te kopen en die 's nachts af te steken, ook al is het ijs- en ijskoud.