zondag 18 december 2016

Dictee zondag 18 dec 2016 (2): dictee Oefendictee december 2016 (10) [1029]

Dictee - dictees [1029]

Oefendictee december 2016 (10) [ongecorrigeerd; gemelde fouten worden in kleur gecorrigeerd!]

1. Van acejes, beestjes [sj], ceedeetjes (ook: cd'tjes) en voetballende E'tjes en F'jes heb ik geen aasje verstand. Ik zal je een ababbel (een (h)aberdoedas) verkopen. Die conclusie is ongerijmd: a baculo [k, oe] ad angulum [oe, oe] Ik zal het je haarfijn, ad acia [k] et acu [k], uitleggen. Zijn ster steeg alsmaar hoger: ab alto ad altum [uh]. Met abasie kun je niet lopen. Hij kent het hele seks-abc. Abcederen is abcessen vormen. Ze koutten gisteren over koetjes en kalfjes: ab hoc et ab hac. Ik zeg dat ab Jove principium, om met de deur in huis te vallen. Het Abrammetje spelen hielp hem niet. Geef eens een voorbeeld van aboutalisme. Het ABS is het antilock braking system of antiblokkeerremsysteem. In de herfst zie je veel abscissie. Even afkloppen: absit omen. Na de biecht wil je graag 'absolvo te' horen. Die conclusie absque causae cognitione was wel heel voorbarig. Hij draagt de abtsstaf. Hoe is de AbvaKabo ontstaan? Heb je al een Gmailaccount? Een aa is nog geen RA.

2. Hij is prolifeactivist. Een acutus is een accent aigu. Actum agere is stro dorsen, onnodig werk doen. Met acyclovir behandel je herpes. De dit jaar door A.F.Th. van der Heijden geconcipieerde tekst van het Babelse imbroglio dat wij kennen als het Groot Dictee der Nederlandse Taal – zaterdag live te volgen vanuit de Eerste Kamer der Staten-Generaal te 's Gravenhage – zal vast wel weer een labyrintische gribbelgrabbel zijn van zeugmata, polysyndetons en anakoloeten, ad absurdum volgepropt met przewalskipaarden, parallellepipedums en perubalsempopulieren. Soit: bij de wijd en zijd gefêteerde pennenridder Marnix Peeters, een der participerende BV's, leidt een en ander vooralsnog geenszins tot impetueus nagelbijten, virulent gejeremieer of gênant gillendekeukenmeidenvertoon.

3. Ze werd op sociale media ei zo na gelyncht. Acetofenon is fenylmethylketon. De Holland acht bezocht de Acht van Chaam. Ze werd begeleid door backing vocals. Je moet niet achteromkijken en hem niet achternazitten. Ze zouden achteroverleunen en een glas port achteroverslaan. De achtertroep was keurig net. Wist je dat VD 1976 woorden op -achtig [niet: prachtig, etc.] heeft? Als je ze wilt hebben: een mailtje is genoeg. Verklaar de actio popularis en de actio Pauliania. Je kunt niet meer zonder adblocker. Hebben we die add-on echt nodig? Die Indiër had zes adés. Hij heeft aderplaque en ook nog adynamie. Het eindigde met een sprint à deux. De adh is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (vergelijk de adi). Met 'adie' wordt 'adieu' bedoeld. Ad instar is à l instar'. Dat adje verwijst naar atten. De admiraliteit van Zeeland kenden ze hier wel. Ik maak vaak dictees ad modum Minelli. Lijfeigenen waren adscriptus glaebae. Ad summam: het klopt wel. Die sisyfusarbeid is adverso flumine niti. Rechters worden ad vitam benoemd. De Advocatenwet kwam niet in het geding toen ze na de advocatenstreek een advocateborrel namen. Weg met adware!

4. Een AE is zo'n 150 miljoen kilometer, een A.E. een Archi-Episcopus, een aartsbisschop. De aedesmug verspreidt dengue en zika. Zij lijdt aan aegri somnia, hersenschimmen. dat heeft een grote aero-elasticiteit. Een orgel is aerofoon. Aan een lekkende aerosolverpakking heb je niets. Maak met aes alienum meer rendement dan de te betalen rente! Een esculaap is naar Aesculaap genoemd. De aesopische fabels komen van Aesopos. Voor het graf staande, zei hij: "Aeternum vale!". Zegt dat je wat: de moriaan wassen (Erasmus): Aethiopem dealbare? Internet: vergeefse moeite, nutteloze arbeid. Gaat dit soms over Zwarte Piet? De prijs is af fabriek (affabriekprijs). Dat boek is af. (áf!) Een jezus is een Jezusafbeelding. Hij bliksemde (donderde) de trap af ... Vroeger had je een afdeling (niet-)roken in de trein. Wat 'n affaire (aferesis)! Bespreek de af- en efferente zenuwen. Voor wie is affiliate marketing interessant? Een affix wordt geaffigeerd. De kralenrijger ging af als een reiger. Waar betaal je met afghani's?