donderdag 1 december 2016

Dictee donderdag 01 dec 2016 (3): dictee Oefendictee december 2016 (1) [1008]

Dictee - dictees [1008]

Oefendictee december 2016 (1) [ongecorrigeerd]

1. De quasi-intellectuele en quasivisionaire fysiotherapeut – kortweg: fysio – [BE: kinesitherapeut, ook wel: kinesist] was volledig visie- en tv'loos. Is een chiropractor met zijn chiropraxie trouwens ongeveer hetzelfde? De darter miste het bull's eyegebied. Een c-klarinet heeft uiteraard geen A-snaar. Ik maak vaak ck-fouten. Er werden veel cola's light en cola-tics gedronken. Ik was aan het whappen en toen kreeg ik een nepapp. De who's who van de dicteewereld bevat tevens de ranking. De wibocri had het tekort in een wibbussie overgemaakt. Wacht je voor die ewigweibliche wichtigmacherei! Met een wiedvorkje kun je geen wiet (weed) eten. Mediwiet is voor velen een zegen. Het wie-met-wietje was het gesprek van de dag.

 2. Het woord 'wigger' komt van 'white nigger'. De wigw's behoeven onze zorg. Wiiën leidt tot, en wie wiit of wiide, lijdt vaak aan wiiitis. Zijn prolixe (wijdluftige) redevoeringen zijn alom bekend. Hoe zag dat wijepigram eruit, wijfie? Se party's versterkten ons wij-gevoel. Zijn stiel is wijn bouwen. Een wijnnapje is een taste-vin. De oenoloog vond die wijngaarddrank na het wijnpersen uit de kunst. Hij kwam met de kinder- en ging met de wijtenwagen. Hij sloeg in het wilde weg. Wat moeten we nu met die gieser wildemannen? Uit de witte willem kwam plotsklaps een gouden willempje tevoorschijn. Die technerds zijn keien in het williewortelen.

3. Toe maar: WiMAX is worldwide interoperability for microwave access. Heerlijk, die krostels! Het was windeloos weer. Bestaat dat: ootbrood? Windjaks zijn nu eenmaal geen windjacks. Waartoe dient een cowpertoren? Een drie-tien is een winkeldief. Statten is winkelskijken. De Winterkoning wordt ook wel Sneeuwkoning genoemd. Wat is de winterprijs van deze winterprei, nodig voor de Surinaamse wintiprei? Wiseguys debiteren wisecracks. Wat doen valuta-arbitrageanten? Ze speelden stuivertje-wisselen. Zo'n wizard kan het je echt niet uitleggen. Een WLAN is een wireless local area network.

 4. Hij bekrachtigde zijn woorden met 'woela' (wollah). Ze deed een scrunchie om haar staartje. Je moet de Grijze Wolven niet verwarren met de jonge wolven. Niet om aan te horen, zo'n wolfskwint. Die
wortel-en-stokmethode helpt. De sutuur is weer opengegaan. Die vent is wous. Leidt dat wullie-hullie-denken de tenondergang in? Zoek op: wushu, wüstung en wu wei. Zo schattebout, neem jij de fazantenbout? In het bistrootje dronk ik een bordeauxtje en een cointreautje. Bij wijze van relax relaxt hij relaxed in zijn relaxstoel. Zijn vrouw had al eerder gerelaxt. Vergelijk ook: chill, chillaxen en laidback.


5. Ze zullen allebei, herstel: alle drie, dus ook die alto, aanwezig zijn. Een Alukusprekende Aluku vind je in Suriname. Een angalampu is een Surinaamse Chinese (!) roos. Een angisa is een zekere hoofddoek. Met anitriberi eet je o.a. witte rijst en bakkeljauw. "Geen woorden maar daden ..." is een anthem. De antruwa is verwant aan de aubergine. Een anyumara is een zekere grote zoetwaterroofvis. Een apinti (pinti) is een soort trommel. En een apis een heilige stier van de oude Egyptenaren. Een aquifer is een ondergronds waterbassin. De woorden 'Arbowet' en 'Arboraad' [GB] hebben een hoofdletter. Een arepa is een broodje. Een aromanis is een steenvrucht. Voor 'artisanaat' kun je ook 'handwerksnijverheid' of 'kunstambacht' lezen. Een aspidistra is een blarenplant. Het werkwoord 'assessen' betekent: afnemen van een assessment. Een atrako (GB ook: c) is een roofoverval. VD schrijft 'audiotour', Gb ook nog: audiotoer. Hoe zag zo'n australopithecus er nu uit? Auxine is een groeistof (hormoon) bij planten. Een awari is buidelrat, een awara een vliesvleugelige of een palm en een awasa een feestelijke dans van bosnegers. De ayaka (ook: c) is een gerecht van maismeeldeeg. In het Surinaams betekent 'ayó' 'tot ziens'. De aytkanti ten slotte is de lederschildpad.