donderdag 22 december 2016

Dictee donderdag 22 dec 2016 (1): dictee Oefendictee december 2016 (14) [1035]

Dictee - dictees [1035]

Oefendictee december 2016 (14) [ongecorrigeerd; gemelde fouten worden in kleur gecorrigeerd!]

1. Eten we ajam roedjak of ajam smoor? Bedoelde u nou de donkere dagen voor Kerstmis óf de donkere dagen voor de kerstmis(sen)? Bosnegers droegen vaak een pantje. Een paean is een overwinningslied. Een pagara-estafette knalt behoorlijk. Met een pagatinukastje kun je je elektriciteitssaldo opwaarderen, zoals bij een prepaid telefoontegoed. Wat een leuke pailletjes (pailllettetjes)! Pandanen vind je (ook) aan het strand. Hun pannelijst bij het autorijden is enorm. Een passe [geen 'suh'] vind je bij het schermen. Pastechi zijn gevulde pasteitjes met gehakt. Een pata is een schoen en pata negra komt van varkens met zwarte poten. Een pateeke [BE] is een gebakje. De pegapega is op de Antillen de huisgekko. Mooi, die bloes van pekin(g)! Die penshonado's vind je alleen buiten Nederland. Een peprewatra [ih ih ah aa] is dunne pepersoep met vis of vlees. Voor ons drie pernodjes (met nootjes) graag. Zijn zij echt personae non gratae? Een petechie zit op of onder de huid.

2. Zowel petit-beurres als petitfours kun je bij de koffie offreren. Dat lijkt onzinnig: een PET-scan van een petfles maken. Het holifeest (Holi) wordt ook aangeduid met (Holi-)Phagwa (GB), het phagwafeest dus. Speelt de picamaat nog een rol bij picaas? Een pignon is een conisch tandwiel. Een niet-roker zal nooit gaan pijproken. Geen idee wat pi-ka aanduidt. Pinaren is tekortkomen. 'Piot' heeft meerdere betekenissen. Een pipi is een plasje en een pipit [2x ie] is een pépite [uh]. Een pirin [ie, ih] is een pireng, piranha. Een plexus is een soort zonnevlecht. Een poclain is een graafmachine. Een podosiri(palm) is een açaipalm. Het pokopokobeginsel houdt in dat je de Nederlandse rechtspraak niet een-op-een kunt toepassen op Aruba, etc. In Suriname is Politiehandvest een eigennaam. Met een pompom kun je schieten, een pompon is een versiersel. Met popjawa wordt Javaanse popmuziek bedoeld. Een popsicle is [SR] een ijslolly, een waterijsje. In een POS-apparaat (VD) zit posapparatuur (GB) [letterwoord?]. De posologie is de leer van de dosering van geneesmiddelen.

3. Alleen een post-factumanalyse kan de resultaten post factum zichtbaar maken. De powisi is [SR] de gewone, zwarte of gekuifde hokko. Een PP'er is vast lid van een of andere politieke partij. Prapi's zijn aarden kommen. Een quena is een benen blokfluit uit Brazilië. Quines zijn worpen van twee vijven bij het dobbelen. Je hebt het pythisch orakel en de Pythische Spelen. We speelden een rondje pyaw (Chinese loterij, voorbeeld: de pyawbank). Een preiskoro is een soort kleuterschool. Een preparé is een filet americain. Prepress: voorbereidend werk bij het drukken. Een prequel is een film of aflevering die laat zien wat aan een serie voorafging. Een pretoriaan is onder andere een soldaat: de pretoriaanse lijfwacht. Een printabezem is een zekere bezem. Met mijn privé-e-mails en -uitgaven heb je niks te maken. Pro bono werken, pro-bonowerk is voor het algemeen welzijn. De procureur des Konings en de commissaris der Koning hadden een verhelderend onderhoud. Een prodowaka [SR] is een gezamenlijke (feestelijke) wandeltocht ter gelegenheid van een jubileum e.d.

4. Een pmc is een product-marktcombinatie. Een pro justitia is een proces-verbaal. Promiscue gedrag wordt meestal afgekeurd. Prosciutto is Italiaanse gekruide, gepekelde en vervolgens langdurig gerijpte achterham. Prosodie is de leer van het gebruik van woorden en lettergrepen in de versbouw van een taal (te onderscheiden van 'metriek', leer van de versbouw). Een prove is in ieder geval een jaarlijkse toelage. Een prowagen is een patrouilleauto van de politie. Hebben jullie dit ook in Pruisisch blauw? Met een psycho zal wel een psychopaat bedoeld worden. Een pu is een Chinese lengtemaat: zeg maar een meter en een el. Kun je me de pukcode van dit toestel geven? 'Pupiter' is een verouderd woord voor lessenaar.