donderdag 8 december 2016

Dictee donderdag 08 dec 2016 (1): dictee Groot Jeugddictee Rijssen-Holten 2016 [1015]

Dictee - dictees [1015]

Groot Jeugddictee Rijssen-Holten (top basisschool) 2016

[De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.]

Taal (auteur: Margreet Koster)

1. Zojuist tuurde je nog naar de contouren van de imposante en beroemde havezate 'De Oosterhof'. Je vroeg je ogenblikkelijk af of het slim was om de traditionele bureautjes op dit podium op te zoeken. Wordt het een illusie, een licht fiasco of ga je als echte podiumkunstenaar met de eeuwige roem huiswaarts?

2. Hoe het ook zal gaan, je bevindt je in een prachtige omgeving! In deze briljant gerestaureerde 'Oude Dame' – zoals het Rijssense Parkgebouw ook wel genoemd wordt – is het goed toeven. En je bent in excellent gezelschap.

3. Tal van fanatieke leeftijdgenoten met een prestigieuze passie voor taal en andere enthousiaste en vriendelijke slimmeriken hebben zich vanmiddag verzameld. Ook zij namen recent plaats in deze historische – en van elektronische foefjes voorziene – zaal die vandaag het epicentrum van het Groot Jeugddictee Rijssen-Holten is. De  thermometer geeft zeker twintig graden Celsius aan. De woordenmarathon kan beginnen. 

4. Aarzelend noteer je die typische eerste pennenvruchten. Je hebt je goed voorbereid op deze competitie. Op school schreef je ongetwijfeld de meest imposante verhalen en haalde de verklede leerkracht nog wat symbolische taalkundige capriolen uit om je helemaal bij te spijkeren.

5. Heb je uitgekeken naar deze langverwachte taalpuzzel? Weet je nog hoe het ook alweer zat met de Engelse werkwoorden? Hoe schrijf je gesmasht of ge-e-maild correct op een A4'tje? Heb je voldoende ruggespraak gehouden tijdens het een-op-eengesprek
(1-op-1-gesprek) met je hockeyende achternicht? Zij komt van goeden huize, beschikt over een eigenaardige talenknobbel en is zeker te goeder trouw. 


6. Enigszins wanhopig luister je naar de instructie: heb je oppervlakkig of toch genoeg nagedacht over woorden als elektriciteit, publiciteit en autoriteit? Weet je of de jury zinnen met saté, coupé en een vrouwelijke logee in al haar wijsheid juist beoordeelt? En hoe is het gesteld met jouw actuele leesniveau?

7. Dit dictee is dan ook een ware expeditie voor iedereen die typisch, kritisch of psychologisch is geïnteresseerd in de Nederlandse taal. Of je nu uit het westen komt of geboren bent in Oost-Limburg, de nationale taal is van ons allemaal.

8. Deze selectie van woorden en interpunctie houdt ons al generaties lang bezig. Taal is prachtig. Taal ontwikkelt, emotioneert en integreert. En in welke accommodatie kunnen we daar beter mee bezig zijn dan in het authentieke Parkgebouw? Immers, deze 'Oude Dame' – een bijna koninklijke plek – hoorde al vele talen spreken.