vrijdag 2 december 2016

Dictee vrijdag 02 dec 2016 (1): dictee Oefendictee december 2016 (2) [1010]

Dictee - dictees [1010]

Oefendictee december 2016 (2) [ongecorrigeerd]

1. Als niet het deux-chevauxtje is (de auto), zou ik in termen van paardenkrachten gewoon 2 pk schrijven. Zo zou ik ook 50PLUS'er schrijven op grond van het donorprincipe en de betreffende partij. Ze kon haar kousen niet aankrijgen. Als verkeersleider moet je heel wat aankunnen. Dat zal je vast niet tegen- maar aanstaan. Je abo is verlengd. Wat is nou toch een achterporch [tsj]? Bij het tellen komt duizend en een na duizend en honderdeneen na honderd. Is hier een aed? Je kunt je hoed afdoen, iets van de prijs afdoen en bepaalde taken afdoen. Afingi(soep) bevat cassavemeel en vis. Een agame behoort tot de diktongige hagedissen. Een aguinaldogroep hanteert een muziekstijl waarbij motieven uit het kerstverhaal worden bezongen. Een akanswari is een veelvraat en een alakondre (SR) een zekere traditionele ketting. Een alatapepre is (SR) een kleine rode chilipeper. Een alawiet (ook: alevi, alawiet) ten slotte is een aanhanger van het alevitisme (alawisme).

 2. De uitdrukking 'ex dividend' korten we af tot 'xd'. Ene X is opgepakt. De xantippe had xanthelasmata. Een x-aantal mensen weet hoe groot een X-eenheid is. Maak even een xeroxje, wil je? Met een x-factor ben je beter af dan met een nixfactor. De afkorting x.p. staat voor exprès payé. De atletenxystus was overvol. Een yep is een young ethnic professional (jeugdige allochtone carrièremaker), een yettie een young entrepreneurial technocrat (jonge internet- of ICT-ondernemer of ook wel jonge ondernemende werknemer in de ICT) [GB ook: ict], een yippie is de benaming voor een politieke hippie en een yuppie is een young urban professional (jeugdige carrièrema­ker met een hoge, trendgevoelige levensstandaard). De YMCA is de welbekende Young Men’s Christian Association.

3. Geven we ytteraarde nu weer met Y of Yb? Is er verband tussen yuppificatie en yuppieziekte? Een cotyl is een zaadlob. Een zaadteeltbedrijf heet ook zaderij. Was zij nou dat meisje met de zaadvragende ogen? Waar staan de zaaiuien? Zág, kaerel, loop eens deur! Zakoeski komen uit de Russische keuken. Waar kan ik zandergymnastiek volgen? Wat hield het Zandsteenbesluit in? Een zawiya is een islamitisch klooster. Bij die zebraoversteekplaats geeft de verlichting een zebra-effect. Een zedenkomedie is een comédie de moeurs. Een gnome (mv. n) is een zedenspreuk, een gnoom(pje) een berggeest(je). Een zwarte zee-eend is vooral zwart. Beschrijf de zeeknob en de zeekob eens.

4. De ziltheid van de zee is de zeeziltte. Een baba is een in Indonesië geboren Chinees. Een baisait is een maîtresse, een bijzit, een concubine. Voor baithak (gana) moet je in de muziek zijn. Een bakra is een blanke en een bakru een bosgeest. Wat doet een balayagroep? Het bangkirai is een zeker hardhout. Het harthout daarvan zal toch wel niet hard zijn? Onder haar baret droeg ze een baretje (barettetje). Bij een barre kun je geen barrégreep toepassen. Een basya assisteert de dorpskapitein. Een batéman is een goudwasser. Bij het baankampioenschap was een belle nodig. Wat doet de Bemiddelingsraad? Waar lokaliseer je, wat is de locatie van BES-burgers? Dat is een van zijn bestgeslaagde moppen. Wie van jullie is bhv'er?

5. Het bestpracticebegrip omschrijft het begrip 'best practice'. Een bigismadei is een seniorendag voor Surinamers. Een bigiyari is een lustrumfeest. Zeg, biná, kun je dat eten? Hij blouwde stevig op zijn geblauwde jak. Hij kreeg een blanket (blanc-seing) om onbeperkt blanketten te kopen. Een blekero is een blikslager en een blenchi een kolibrie. Je weet bliksemsgoed, dat zoiets niet mag! Brr, wat koud! Waar houd de bruapraktijk zich mee bezig? Bruheria is toverij. Wat zou 'bruya' zijn? En 'bugru'? Buní is tonijn. Een buru is een blanke Surinamer die ... Heb jij een bvz-verzekering? Blush is rouge. Bellettrie over een boletri? Hij is boven Jan en woont boven Piet. Boyo is een ovengerecht. Een bredebon ten slotte is een broodboom.