dinsdag 27 december 2016

Dictee dinsdag 27 dec 2016 (1): dictee Vijf oefendictees canvas.be i.v.m. GDNT 2016 [1039]

Dictee - dictees [1039]

Vijf oefendictees canvas.be i.v.m. GDNT 2016

1. Dictee over eten
Ook salades maken je dik als je er te veel mayonaise of vinaigrette op doet. Soms zitten er evenveel calorieën in een caesarsalade als in een hamburger. De saus camoufleert ook de authentieke smaak van de rauwkost. Pas ook op met de suiker in muesli's en met het vet in groenteburgers!

2. Dictee over Rusland
Nu het Siberisch koud geworden is, zitten de Russische apparatsjiks gezellig in hun datsja te genieten van hun wodka en zakoeski, hun variant van toastjes en chique canapés. De Doema, de oligarchen en de smeltende permafrost met zijn dreigende antraxbacteriën zijn nu even een ver-van-mijn-bedshow.

3. Dictee over kunst en de Amerikaanse verkiezingen
Duizenden diepbedroefde en gedesillusioneerde Amerikanen haalden na 8 november de verkiezingsborden uit hun voortuin. Maar niet Nina, een kunstenares die borden van niet-gekozen kandidaat-presidenten verzamelt. Haar tuin is een monument voor de onverkozenen, een kerkhof met kleurrijke grafzerken voor ter ziele gegane politieke carrières.

4. Dictee over een bedrijf leiden
CEO word je niet zomaar. Je moet ervoor langsgaan bij een headhunter voor een diepgaand gesprek. Kennis en persoonlijkheid zijn essentieel, omdat je professioneel en tezelfdertijd amicaal met je stakeholders moet kunnen omgaan. In managementjargon heet het dat allerlei cognitieve kwaliteiten en disruptieve competenties een minimumvereiste voor succes zijn.

5. Dictee over muziek
De Koningin Elisabethzaal is een hoogstandje qua akoestiek, met een nagenoeg perfecte klank. In onze contreien en ver daarbuiten vind je nergens een concerthal van hoger niveau, stelt de Vlaamse minister-president. Muzikanten van het Antwerpse symfonieorkest mochten de zaal maandenlang voor de officiële ingebruikname testen.