zaterdag 24 december 2016

Dictee zaterdag 24 dec 2016 (1): dictee Oefendictee december 2016 (15) [1036]

Dictee - dictees [1036]

Oefendictee december 2016 (14) [ongecorrigeerd; gemelde fouten worden in kleur gecorrigeerd!]

1. De oekazestroom houdt maar niet op. Zo'n incident houdt je niet op. Wat mankeert een parra paratroeper? Heeft de jeugd nog propz voor elkaar? Hij wilde me vernachelen met de verkoop van die rachels. Snuif zachtjes, 't is rapé. Rea's hebben weinig van doen met realia. Ik mag die reallifesoap graag zien. Bestond de Rapaljepartij louter uit rapaillepolitici? Je moet rechtop staan en rechtop zitten en niet kromlopen, anders zul je je schoenen nog scheeflopen! Het reclamemaken vereist reclame maken. Ik wil je wel bij hem recommanderen. Die scheepsexploitant reedt al jaren containerschepen. Wij vinden 'refo' eerder een geuzen- dan een scheldnaam. Hij is een ware reggaeartiest. Bij relokaliseren vindt een relocatie plaats. Je weet het nog: remuneratie is beloning. Høken geeft veel reuring. Een halfrijke, is dat een bijna-rijke, maar zeker nog geen richard of nouveau riche? Een ria is een door de zee overspoeld rivierdal. We konden ernaar fluiten: het was ribbedebie.

 2. Een rizoom is een wortelstok. We hebben driemaal in de rondte gedanst. Er stond een rijendik, beter gezegd: drie rijen dik, publiek. Hun ritegehechtheid was erg groot. Een romcom is een romantische comedy. Een rotisserie is een grillrestaurant [met ww. zou 'grilrestaurant' ook kunnen] , gespecialiseerd in geroosterd vlees. In Indië zijn rows [raus] relletjes. Een rowti [roo-tie] is [SR] een dikbekje met een oranje buik. Een rumblestrip is een verkeersdrempel. Een runder- is beperkter dan een rumpsteak. En die ruziezoeker maar ruziemaken ... Die RvA moet je op de Antillen zoeken. Schrijf liever 'alfanumeriek' dan de afkorting A/N. Die ana's lijden aan ana. Het tegengestelde van anadroom is catadroom, dat van anabolisme is katabolisme. Heeft anakoesi met akoestiek (acustica) te maken? Hij leefde van 33 a.C. to 19 An.C. Is deze stichting anbigeregistreerd? Hij was een ancien met hoge anciënniteit. De wijsbegeerte is de ancilla theologiae. Daarvoor had je het ancien régime.

 3. Hij vroeg het ten enenmale en ook nog ten anderen male: gaan jullie wortelschieten? Het Andesvolk wordt geplaagd door andesvossen. Wat staat er nog meer in je anekdoteboek? Anerytropsie is roodblindheid. De angalampu [SR] is de Chinese roos. Hij is goed angejiddeld: hij kent het woord 'mazzeltof'. We verkeren in grote angina temporis. Een angisa is een hoofddoek. De Anglaise danste de anglaise. In Angola betaal je met kwanza's. Hoe groot is nu eigenlijk een ångström? We moeten ankerop gaan. Een anonymus die in de anonimiteit wil blijven, schonk het ons. Die Anschluss was niet zomaar een anschluss. Een cai is een centrale antenne-inrichting, CAI computer-aided instruction. Antifa's zijn antifascistisch. Antifoulingverf weert aangroei. Bij social gaming komt ragequitten vaak voor. Een Vinex'er woont in een Vinex-wijk en een Wajong'er (!) krijgt een Wajong-uitkering. Als planten aanslaan, gaan ze wortel schieten. Een sabaku [SR] is een kleine reiger.

4. Met sm wordt sadomasochisme bedoeld, een sado is een dos-à-dos. Lijkt een salopetterok nou op een dirndljurk? De sangrafu is een kruidachtige plant. De santeria is een syncretische religie in delen van Zuid-Amerika. Scheelzien is scheelkijken [VD: los]. Een sapakara is [SR] een grote blauwpaars en geel gekleurde hagedis. Sawpaws [2x oh] zijn bapao's. Al mijn kinderen moeten nog schoollopen. De schrokop gleed de schuifaf af. In mijn mobieltje zit een SD-kaart. Vroeger senior adviseur, nu seniorstarter. Tegen die leraar zeg je 'sensei'. Sereh is citroengras geen mv.]. Een jas met sergen voering. De entourage was sf-achtig. Prima: huwelijk van een workaholic en een shopaholic. De seú [ook mv.] is een oogstfeest op Curaçao (tweede paasdag). Onze sibbentafel is vrijwel compleet. Een sibibusi is een zware onweers- en/of regenbui. Zou een sidderaal een sideraal ritme hebben? Sjotten met een bal is niet shotten met een naald. Een sika [SR] is een zandvlo. Wat, een sing-in met honderden deelnemers? Een siamang is een soort gibbon. De bijbelverkoper verkocht ook kinderbijbels. Heb jij het kinderboekenweekgeschenk al? Wanneer was die Kinderboekenweek ook alweer?