vrijdag 9 december 2016

Dictee vrijdag 9 dec 2016 (1): dictee Oefendictee december 2016 (6) [1018]

Dictee - dictees [1018]

Oefendictee december 2016 (6) [ongecorrigeerd]

 1. De hondenfokvereniging hield een pupquiz. Het Malagasi kent vele Malagassische dialecten. Noem je dat nou een matcrêpe of crêpen jurk? Het woord 'tv'loos' breek je af met 'tv-' en 'loos'. 'Fade' is zouteloos en 'fade' is de langzame overgang tussen twee film- of televisiebeelden (fading vind je bij de radio). In zijn fancy droeg ze een fancy rokje. Een fasyong [SR] is een Chinese worst. Indertijd was Prince mijn favo. Een fayalobi is een sierheester. Fellahs vindt men in Noord-Afrika en Egypte. Femuren (femora) zijn bovenbenen. Een feria is een beurs (verkoopplaats). Feveren [ie] is met slippende banden rijden. Fietjebal is tafelvoetbal. Het afkicken van die fixer zullen we wel fiksen. Komt een Finnetje echt uit Finland? Die Vlamingen toch, met hun fishstick. Bij die flamengorock (zag je de golpeador?) moet je wel een flamengorok dragen. Waar komt het floridawater vandaan? Ze droeg een fluorhes.

 2. Was dat een fluwelen revolutie? Dit vloerkleed heeft een foamrug. Een foundation is een fond de teint [BE]. Een formatteur moet met meerdere formaten (formats) kunnen werken. Zou GB's 'forsa' hetzelfde zijn als VD's 'forza'? Een zonnecel is een fotovoltaïsche cel. Een fouille is een Vlaamse fouillering (ook: naaktfouille ...). Verder met '*ouille*': brouille (onmin), gargouille (waterspuwer), ratatouille (ratjetoe), rouille (roestkleurige knoflooksaus) en (cyber)patrouille. In Nîmes werkt in het seizoen een fransman. Aan de carambola's kent men de fransmanbirambi. Azijnen is met azijn begieten, brijnen is pekelen, frijnen is heerscharen, grijnen is grienen; 'kwijnen', 'twijnen' en 'zwijnen', die woorden ken je wel. Doordat hij zijn voorhoofd gefronst had, werden de fronsen (fronzen) zichtbaar. Het grootste feest op het water op Curaçao is Fuikdag. Een flemer heeft een fulpen tong. Funchi is een zeker Antilliaans gerecht.

3. Het werd een ordinaire strijd tussen fundi's en realo's. Fusilli [mv.] is spirelli. Futon is (Japans) een zekere matras, een acroteleuton een lettervers dat acrostichon en telestichon bevat (geen mesostichon dus), een bouton knop, knoop of parel, een crouton een soldaatje, een dame du ton een modieuze vrouw, du ton is overeenstemmend met de heersende conventies ('in'), gluton wordt als plakmiddel gebruikt, homoioteleuton is prozarijm en pluton een dwergplaneet. Met fyofyo wordt een tropische bedwants of een magische ziekte (in het wintigeloof) aangeduid. De fysisch geograaf schreef een glasheldere fysischgeografische verhandeling. Al lopende weg kreeg het idee gaandeweg steeds vastere vormen.

4. Gadodede [SR] is commelina, een lastig te bestrijden onkruid. De gadotyo is een godsvogeltje. Met 'gaita' worden sommige Spaanse muziekinstrumenten aangeduid. De galapagosschildpad (GB) blijft problematisch (naast de vink en de eilanden van VD). Hij morste ganache in zijn gamasche. Zij had gazelleogen (als van een gazel dus). Ze hebben 10 geco's (gesco's) in dienst. Hij gaf me een gehandtekende schets. Ik voel me gejost, gesjareld. Gelicenseerd is gelicentieerd. Hoe laat is de gemengddubbelfinale? 'Genever' en 'jenever' zijn allebei goed. Voor zo'n invalsactie moeten de klokken gelijkgezet worden. De Pacificatie van Gent heeft niets met gentrificatie van doen. Hoe hoog werd het verlies geprognosticeerd? Wat zegt (onze) Grondwet daarover? Gusto is smaak, goesting zin. Voer jij de guppy's?

5. Hij rekruteerde medestanders. Laat je niet vernachelen door dat gesteggel. De g-snaar en de V-snaar moet je niet verwarren met de a-snaar (fout GB) en de c-klarinet. Gîtes zijn vakantiehuisjes, geen zigeuners. Zoek gloscholen [gloo] in SR. Ze was geto(u)rmenteerd en getroebleerd. Waar is die get-together? Ze pousseerde zich bij de GevMin in het gevlij. Wat zijn ggo's? Guiambo is soep, gegeten met funchi. In dat boek is hij gildemeester. Mooie grizzlybeer, hoor! In die streek vind je grebbenlinies. Mooie graphics in die graphic novel! Een granmorgu is een itajara. Goede(n)avond!