dinsdag 20 december 2016

Dictee dinsdag 20 dec 2016 (2): dictee Oefendictee december 2016 (12) [1033]

Dictee - dictees [1033]

Oefendictee december 2016 (12)


1. In Noord-Afrika zie je veel agadirs. Wat weet je van de Aga Khan? Op '*ornis' (een selectie): aandachttekortstoornis, agapornis (Afrikaanse dwergpapegaai: kennen geen echtscheiding ...), aepyornis (uitgestorven reuzenvogel van Madagaskar), koornis (concha), kornis (kroonlijst), meervoudigepersoonlijkheidsstoornis (MPS),
slaap-waakstoornis en stressstoornis. Het klinkt raar: hij is agelovig. De maan scheen a giorno. Heeft u ook agnèssorelsoep? De goudhaas is een agoeti, een zekere solenodon een agouta. Agro-inflatie is agflatie en Vondel was de Agrippijnse zwaan. Aquavit, brandewijn, eau de vie, aguardiente: you name it. De aguma kun je eten, in de aguinaldo kun je zingen. Ik heb keine ahnung: was Ahasverus echt de Wandelende Jood? Niet erg democratisch: zo'n vergadering à huis clos. De afko AI staat voor: Anguilla, Amnesty International, artificial intelligence en aviaire influenza. Een aigrette is een zilverreiger, het aikido een oosterse vechtsport, een ailanthus een hemelboom, een aileron een rolroer en ailurofobie angst voor katten.


 2. Hij droeg een air d'importance met zich mee. De airmarshal had zijn airedaleterriër bij zich en hij produceerde nog weleens een whiff bij het golfspel. De ajuinenstad, dat is Aalst. Bij akathisie kun je niet stilzitten. Een akanswari is een veelvraat. Bij voetbal zie je wel akka's. Aichmofobie is een ziekelijke vrees voor al wat scherp is en arachnofobie is angst voor spinnen. Je ziet eruit als een geest. De grappigste manier om een kleine haring fout te schrijven: juist, haringkje. Is het nu 'nassen' of 'nasjen'? Nationaalsocialisten hangen het nationaalsocialisme aan. Waar zouden ze naartoe reizen? De naverkoopdienst is de dienst na verkoop. De nazi's van nazi-Duitsland hingen de nazi-ideologie aan. De slimme spin Anansi heet Nanzi op Curaçao, Bonaire en Aruba, de ABC-eilanden; vandaar: Nanzivertelling. Amor fati: liefde tot zijn lot; het ja-zeggen (ja zeggen) tot het leven; dat doet een ja-zegger (jazegger) dus [zelfde problemen met 'nee']. Wat is het nekton? Neopreen is de merknaam voor polychloropreen (een synthetisch(e) rubber – de- en het-woord). Hoe spreek je 'ney' uit?

3. Kijk, dat is nou een niet-alledaagse nietmachine. Een van de beide nonouders (vergelijk: nu-of-nooitmoeder) werd op non-actief gesteld. GB en VD willen dat je 'NOS-journaal' schrijft (een van de vele, het instituut is met eigennaam: NOS Journaal). Het klusje was in no time geklaard (bijwoord: no-time?). Ik zal te allen tijde 'in allen gevalle' ['in alle gevallen' betekent iets anders] en 'in allen dele' schrijven. Het is daar een en al slijk. Dat geaccordeerde akkoord is typisch à la belge. We aten sint-jakobsvruchten à la nage. Zo'n code-roodsituatie (vergelijk: alarmfase-driesituatie) is alarmerend. Die zielenpiet met zijn calimerocomplex had ook nog een minco. Wat is dringender: à la seconde of à la minute? Een alatapepre [uitspraak: ie] [SR] is een kleine rode chilipeper. Een albikoor is een boniet. Een alcalde is een schout of burgemeester. Op te zoeken: alcarraza, alcazaba en alcazar. Hij was een gekend alcoholieker. Hij lijdt aan ALD: adrenoleukodystrofie. Met alexie kun je best nog alexiaan worden.

4. Alfastralen zijn a-stralen. Dat is Latijn voor jou, algebra voor mij. Ooit had je de Algemene Staten. Wanneer zijn de Algemene Beschouwingen? Een alguacil is een politieambtenaar in Spanje. Moslims zeggen in voor- en tegenspoed: alhamdullilah. Je zou zo'n alibaba toch ... Heeft jouw oma nog A-lijnkleding gedragen? Hij heeft het a limine geweten. Een voorbeeld van alkoxy is methoxy. Dat is typisch all'antica. Iemand die alleen staat, is een alleenstaande. Ja, van zulke platitudes lust ik er nog wel een paar. Sommige computerbestanden zijn alleen-lezen (read-only). Is dat nu die Alleenzaligmakende Kerk? Wist je dat dholes alpenhonden zijn? De Al Qaidavlag wappert daar. ALS is amyotrofische laterale sclerose. Een alstroemeria [uitspraak: eu] is (ook) een incalelie. Zij stelt alsmaar als-vragen. Alto's zijn alternatievelingen. Worden er nog steeds
alt-A-hypotheken verstrekt? Altera pars Petri is secunda Petri.