maandag 19 december 2016

Dictee maandag 19 dec 2016 (1): dictee Groot Minkema Dictee 2016 [1030]

Dictee - dictees [1030]

Groot Minkema Dictee 2016 [Woerden, bovenbouw VWO]

[Geen titel, auteur: Han Bovens]

1. Tweeënhalf  jaar geleden werd in het Haagse café De Tijd [eigennaam] door het aanwezige journaille de 'minder, minder'-uitspraak van Wilders opgetekend, waarna de PVV'er als slachtoffer zijn positionering buiten het establishment verder kon uitbouwen naar aanleiding van het aanhangige proces, waarin hij de rechterlijke macht steevast van politisering betichtte en dat hij met zijn topadvocaat tot in de kleinste details heeft doorgeëxerceerd en uiteindelijk smadelijk heeft verloren.

2. Na het politiek bewogen jaar met de uittreding van Groot-Brittannië en de door verkiezingsexperts onderschatte keuze voor Trump, wacht ons komend jaar in de landelijke politieke arena een nek-aan-nekrace van lijsttrekkers van onstuitbaar populistisch rechts.

3. Naar verluidt wordt er binnen de PvdA-fractie nogal flink gesteggeld [ook: gestecheld] over de vele campagne-ideeën die nu nog een heuse potpourri vormen, terwijl ze bij het CDA nog steeds soebatten over de lancering van een hernieuwd waarden-en-normenstelsel, dat de commissie Algemene Zaken het liefst onmiddellijk naar de prullenmand wil verwijzen.

4. Lijsttrekkersstrijd of zwartepietendiscussie: de democratisering viert heden ten dage hoogtij, ook hier op het Minkema College waar het gepeupel inmiddels een stem heeft gekregen bij de verkiezing van de leerling(en)vertegenwoordiging van de medezeggenschapsraad.

5. Laten wij de kanttekeningen van adellijk visionair Tocqueville niet vergeten: vrijheid en gelijkheid staan op gespannen voet; zwicht daarom nimmer voor de tirannie van de meerderheid.