donderdag 8 december 2016

Dictee donderdag 08 dec 2016 (2): dictee Groot Dictee Rijssen-Holten 2016 [1016]

Dictee - dictees [1016]

Groot Dictee Rijssen-Holten 2016

[De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.]

Invloeden (auteur: Margreet Koster)

1. Rages en hypes zijn van alle tijden. In 1959 speelde men al een potje boter-kaas-en-eieren tegen de computer.

2. In de jaren zestig was daar plots het beatlehaar, de bluejeans en de elvisbakkebaard. Je hoeft anno 2016 geen donjuan te zijn om legitiem met een harrypotterkapsel rond te lopen.

3. Via de skippybal, in Nederland ook wel kangoeroebal genoemd, belandden we in de twintigste-eeuwse tachtiger jaren bij Rubiks kubus.

4. Waren de schoenen van het merk 'Roots' een epidemie? En weet u nog hoe de onlangs gereïncarneerde, maar alltime high sneaker, genaamd 'Adidas Superstar' eruitgezien heeft in de vorige eeuw?

5. Had iemand ooit gedacht dat je grenzeloos kon betalen met bitcoins en hopte van accuraat ingerichte bed and breakfasts naar pico bello opgezette backpackersaccommodaties?

6. Je moet van goeden huize komen of een echte huichelaar zijn om aan geen enkele gekte deel te nemen. Dat gaat verder dan de anderhalve man en een paardenkop die last heeft van een weeë lucht en reclameert over dat beruchte moeë gevoel.

7. Ook in Nederland drink je met z’n honderdtwintigen bij tijd en wijle ietwat verbouwereerd veel te dure koffie in hippe Amerikaanse toko's. Is het een disruptieve ontwikkeling? Je zou ervan aan de acupunctuur raken.

8. Draaien al die geïmporteerde en geconfisqueerde hypes uit op een echec? Of worden we horendol (hoorndol) van al die kant-en-klare prikkels die ons soms zelfs lethargisch stemmen? We gaan overal aan twijfelen. Waar is de tijd gebleven dat u met zijn beidjes de bijtjes – al dan niet bij de imker – bestudeerde?

9. Is de ware liefde dan zelfs een tijdelijk verschijnsel met grote impact? Hoewel men in Nederland niet, zoals op de Frans-Polynesische eilanden, over het bruidspaar loopt na de ceremonie, beleeft ook hier niet elk pasgetrouwd stel zijn saffieren bruiloftsfeest. 

10. Wie van de whizzkids herinnert zich de tamagotchi nog? Niet iedereen verzorgde zijn elektronische creatuur met evenveel piëteit. Deze rage was niet te vergelijken met de hoelahoep, maar toch voor de doelgroep enigszins plezant.

11. En dan de flippo's. Deze angstaanjagende relikwieën van plastic zorgden ervoor dat bij menig etablissement bezoekers overrompeld werden door tieners die zelfs licentieus te werk gingen om menigeen de vermaledijde schijfjes te ontfutselen. 

12. En bent u toevallig een hunkertukker die in het westen van het land door een getranscribeerde pestpipo werd belaagd? U bent, al dan niet met krokodillentranen, weer van harte welkom in Twente, zoals dat al decennialang uiterst bon ton is. Is diezelfde bizarre horrorclown overigens ook een langetermijnhype of frats van deze tijd? Deze mesjogge hansworst jaagt vooral adolescenten de stuipen op het lijf met zijn baleinkorset. Er schijnen mensen te zijn die spontaan allergisch worden voor clowneske types.

13. Vormen de recente treitervloggers een bedreiging voor citymarketing of juist niet? Zolang een stad bokitoproof is, zal iedere aimabele toerist of charlatan met een gerust hart zijn of haar ov-jaarkaart willen hanteren richting uw basiskamp.

14. Voor we onszelf teruggevonden hebben, is er alweer een nieuwe modegril, al dan niet verzonnen door een socialmediamanager die, niet gehinderd door enige labo-ervaring, het caleidoscopische productieprocedé van een prille online game (onlinegame) gedownload heeft.

15. Sommige hypes zijn blijvend. Want het huidige Amerikaanse electoraat heeft ongetwijfeld minutieus de presidentskandidaten geyoutubed om te controleren of zij een zekere dagobertducktaks propagandeerden.

16. Kortom, zou ook de volgende rage ons verbaasd doen opkijken van onze gekaramelliseerde fairtradekoffie en wellicht weer leiden tot nieuwe fobieën? Lou loene!