maandag 5 december 2016

Dictee maandag 05 dec 2016 (1): dictee Oefendictee december 2016 (4) [1012]

Dictee - dictees [1012]

Oefendictee december 2016 (4)

1. Een deen is een wilde zwaan en Shakespeare is de zwaan van Avon. Een coscoroba is een zwaangans. Die Zwaardvis kun je niet eten. Dat is een echte zwacribuurt. In het zeewezen kennen ze de zwakkehals. Hij is zwakjes in taal. Een hyfe is een zwam- of schimmeldraad. Hoe werkt de zwangerschapsreactie van
Aschheim-Zondek? Black Thursday is Zwarte Donderdag en Black Friday is zwarte vrijdag. Mag ik die zwartewoudham van je? Kijk: zwartjan, de schoorsteenveger. Rood zwavelarsenicum is realgar. Nordhäuser zwavelzuur is oleum. Sulfoxysme is zwavelzuurvergiftiging. Wat is (BE) een Zweedse coalitie? Bij harddraverijen kun je soms een gouden zweep winnen. Zweetklierontsteking is hidradenitis. Hij kent de truc: hij heeft het zweitje door. Een scooper is een zwenklaadschop.


2. De vinger zwoor of zweerde, de getuige zwoer [oGB ook: zweerde] een dure eed. Zwitsers bont is cretonne. Geen geld, geen zwitsers, zo zat als een zwitser en een baard als een Zwitser. Hij is een ervaringsdeskundige zytholoog. Zo, dat was de z (in Van Dale). Een caban is onder andere een hut. Na de cesartherapie smaakte de caesarsalade voortreffelijk. Een calpoltablet bevat paracetamol. Een cameo heeft met toneel te maken. Een camo is een continuing airworthiness management organisation, toch? Een camion is een vracht-, een camionette een bestelwagen. Camperen [camperde, gecamperd], dat is toch niet kamperen [kampeerde, gekampeerd]? Camp is kitscherig en camp is kitsch. Cardio is 'trainen met je hart'. Noem enkele Caricom-landen. Carven is skiën met carveski's. Geen cashupetetaart zonder cashew(noten)! Cautal zijn liederen die gezongen worden tijdens het holifeest. Een cecogram is braillepost. Een cedula (sédula) is een ID-bewijs (ook voor iemand met een id-baan?).

3. Het CBB is het Centraal Bureau voor Burgerzaken. De censo is (op Aruba; op Curaçao en Bonaire: senso) de dienst Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister. Lust jij confit [ie]? Een cook-out is een uitje met buitenshuis bereide maaltijd. Eerst de start-up, dan de countdown. Een copingstrategie hoort in de psychologie thuis. Wat is het bijzondere van cortenstaal? Coupen is een coup plegen. De couvade is het mannenkraambed. Wat custommade is, hoef je niet te customizen. Een beginnetje: CVA (cerebrovasculair accident, beroerte), CvB (College van Bestuur), ... Bij cytokine kun je aan hormonen denken. Crepi is pleisterkalk. Croppen is bijsnijden (van foto's). In Nederland heeft een ondernemer bij de belasting een cribnummer. Fidel Castro deelde graag cubanen uit.

4. We zijn weer een ronde verder in het cuptornooi. Crushen is ijs fijnmaken. Zat hij ook bij de Cobra-groep? Die coco zal toch een coco slikken? Een collant (BE) is een maillot. Wat heeft een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) te maken met de collectievelastendruk? Kunt u (de inhoud van) die compactcamera (GB, VD: los) overzetten op deze compact disc. Cerebrospinaal is de hersenen en het ruggenmerg (als een samenhangend geheel) betreffend. Het Cft is het College financieel toezicht. Een chavista vereert wijlen Hugo Chávez. Een chòler is een choller [beide tsj], een bedelaar, zwerver, junkie. Een chose [sj] is een zaak, aangelegenheid, kwestie (de hele chose ...). Een chroma is (ook) een kleur. Een chuchubi is op de Antillen en tropische spotlijster. Cibleren (Frans: cibler) is een doel kiezen, een doelgroep bepalen. Tja, tenten met standaard drapage (standaarddrapage).

 5. Kunstschilders gebruiken soms een dripsysteem. Interessant woord: 'drive-thrucambio' ... Een droga is een verdovend middel. Zoek in dat dropdownmenu! Dat dtp'erskind kreeg een dtp-prik. De coach moest de dug-out uit. Dyompofutu is een hinkelspel. Dyul is ook een kinderspel. Die spreuk komt uit de Duizend-en-een-nacht (1001 Nacht). Oefen veel met die dumbbell! In Suriname kennen ze de durotank. Durums zijn dunne pannenkoeken van tarwemeel. In HCN is CN een dyade. Een dyogo is een literfles (bier). Kan bij dominoën een domino-effect optreden?