zaterdag 3 december 2016

Dictee zaterdag 03 dec 2016 (1): dictee Oefendictee december 2016 (3) [1011]

Dictee - dictees [1011]

Oefendictee december 2016 (3) [ongecorrigeerd]

1. Hij is een heuse frulleman. De gouwgenoten hadden nog gauw genoten van een dinertje. Rare vraag: vormen twee demi-pliés samen een grand plié? De Zegelwet is in 1972 vervallen. Een zeiger is een platte viskorf. Op het zuidelijk halfrond zagen we hoog Zeilen. Een zeisel wordt gezegd, zoals een zeispreuk. Zo'n zelatrice, en dan nog soloseks ook. Het woord 'eitje' schrijf je met een eitje. Wat doet een zelfslachtende slager? Een zza is een zelfzorgarrangement. Hij is een zelfverklaard dictee-expert. Een parker is een zelftapper. Kornel is zemelmeel. De Zend-Avesta is in het Zend of Avestisch geschreven. Zitmeditatie is zazen en loopmeditatie kinhin.

2. Een karesansui is een zentuin. Een zenuwstiller is een tranquillizer, een zenuwstreng een plexus en een zenuwtrek een tic. Heb je die zerobonds nog? Wanneer was de Zesdaagse Oorlog?
Zes-en-een-kwart, je weet wel: Seyss-Inquart. Een zeskaart bestaat uit zes zesden. Kijk: zesrijige gerst! Wat is 'de Zestien' in Brussel? Neem een zeet (zete, zeting)! Pyrenoïde is een zetmeelvormer. Geef eens wat voorbeelden van zeugmata. Een zeurpiet is een zanikkous. Rome is de Stad van de Zeven Heuvelen. Is de Pléiade naar de Plejaden genoemd of omgekeerd? Hoog boven de zeversternen stond de Zevenster. Ken je de Heren Zeventien, ook wel: de Zeventienen? Wat geeft de ZEW-index weer?


3. Is die wissel op kort- of langzicht? Een ziedster moet tegen ziedendhete vloeistoffen kunnen. Bespreek de
ziegler-nattapolymerisatie. De Ziekenfondswet regelde dat de Ziekenfondsraad over de uitvoering van het Ziekenfondsbesluit ging. Hij wilde zielsgraag een partner, maar hij was zielsalleen, moederziel alleen. Zielszwakte is psychasthenie. De een zag je zienderogen vooruit-, de ander achteruitgaan. Bij zigeuners denk ik aan bohemers, gipsy's, gitano's, Ro­ma en Sin­ti. Een bratsch is een zigeunerviool. Zonder koppelteken niet uit te spreken: zigzageg. Een zijberd s een treeplank. Een zijdeaapje is een ouistiti of sagoïentje. Die zijdensokkenfiguur lustte graag zijdenhemdjes. Zijlrecht is recht van waterloop.


4. Hij overbrugde via een zijltje het water. Pak die twee zijtjes papier even. Er zijn wel een ziljoen sterren. Wie won die Zilveren Camera? Psoriasis is zilverschub. De Staat der Nederlanden geeft regelmatig staatsleningen uit. Denk ook eens aan 'Kerk en Staat' en de 'Kerkelijke Staat'. Een mico is een zilveraap en een zilverbisam levert bont. Op de plaid lagen zilverpleten voorwerpen. Een aigrette is een zilverreiger. Ken je de kleine en de grote zilversmelt? Bij ons jaarlijkse lente-uitje droegen we T-truitjes, kochten we sjalotachtige zilveruitjes en ook boekjes van Snif en Snuifje, alsmede beschuitjes en biscuitjes. Wat is argyrie? Een dictee is een zinnenspel en geen zinnespel. Een zink dak is door- en doorlek. Een zinkgat is een sinkhole.

5. Zinnober is cinnaber. Met 'zinvang' wordt catalepsie bedoeld. De kamers zitten. Een zitzak is een beanbag of een fatboy. De zoekmachineoptimalisatie wordt SEO (search engine optimization) genoemd. Wanneer was de Zoen van Delft (let op: GB; VD: zoen). De zoen-en-zoefstrook is de kiss-and-ride (K+R). Wie kent niet de Zoete Naam? We gaan zoetjesaan sluiten. Zomerklimop wordt ook tante mientje genoemd. Op te zoeken: zonam solvere. Je hebt armezondaars en rijke zondaren. De zonesthesie is het gordelgevoel. Een zonnewiel is een swastika en een zonnewijzer een gnomon. Zony: zebra maal pony, zezel: zebra maal ezel en kojak: nerts maal sabel. Opa zit in een zotel. Zins zijn zorgidentificatienummers. Dat is zotteklap en zottenpraat. Wat is een zotsstok? Zoutevis is labberdaan. Zoutvlokken zijn fleur de sel. De Zoutzee is de Dode Zee. De ZSM-aanpak heeft succes. Overdadig: zuccotto en ook nog zucchetti en zucchino. Is zij zu haben? Een zuivelboer is een boter- en kaasboer. Zukke mensen doen stom. Zumbaën op de zummara ... Als zusterschool hadden zij een zustersschool. Een zuurpruim is een azijnzeiker of chagrijn. Zuurstoftaal is oxystaal of LD (Linz en Donauwitz). O, bedoel je díé Zwaan?