maandag 19 december 2016

Dictee maandag 19 dec 2016 (2): dictee Oefendictee december 2016 (11) [1031]

Dictee - dictees [1031]

Oefendictee december 2016 (11)

1. Je krijgt een takeawaymaaltijd van de meeneempizzeria. De tuin is afgeheind. Een afikoman is een stuk matse. Hij is van Maoriafkomst. Een questeerder is een aflaatkramer. Hij is helemaal afgepilst. Raar dat VD bij zuidwestenwind Africus geeft. Donker of zwart Afrika is de sub-Sahara (VD, GB: Sub-Sahara). Die Egyptische katoen heeft afritti. Zij droeg een tulen muts en had tulen gordijnen (GB, VD), haar zus droeg een tulebloes (GB, VD) en tante kleedde zich vaak in tules. Ik heb het hem afgetroggeld. Een awzi is een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Die afval- of chappezijde zal niet duur zijn. Hout van de afzeliaboom heet apa, hou(d) van die boom! Bij Asterix en Obelix moet ik altijd aan GB's asterisk en obelisk denken. Overigens is een (!) obelix een dikkerd! Waar komt het woord 'sexting' vandaan? Het woord 'phablet' komt van 'phone' en 'tablet'. Op Jupiter kun je heel wat manestralen gewaarworden. Een macho vertoont machisme (machismo). Zijn dat nou suitedeurenmatrasgordijnen? Ze behoren tot de maffioze maffioso. Op de Antillen is 'makamba' een scheldwoord voor blanke Nederlander.

2. Een makaperi is een SR-sieraad. Een maka(slang) is een bosmeester. Een maki is een halfaap (lemuur). Een (shopping)mall is een luxe winkelpromenade. Kaasjeskruid wordt ook malve (maluwe) genoemd. Een mampier of mampira [SR] is een knaasje of knut. Mandelig eigendom is gemeenschappelijk. De maestro bezocht diverse mandirs. Een mani is een geblokte Palestijnse omslagdoek. Van VD mag je 'mank gaan' ook aaneenschrijven. Ook in een mansaliñabos kun je verdwalen. Doe mij maar een marctje (bij een andere uitspraak zou marcje ook kunnen!). Dat is nou een moodboard. Een morille (morielje - met andere uitspraak?) kun je beter niet eten. De afko van mucoviscidose is muco. De musicus en de musicienne traden op in de musichall. Het affiche is een must have, de film een must see. De Manxman en de Manxe fokten manxkatten. Een maribomba is een Antilliaanse wesp. Een marico (mariku) is een homo. Waarvoor gebruik je maripaolie? De betekenis van mark-up (alleen GB!) moet je maar opzoeken. Is hij marketingmanager of managing director? In een marrondorp wonen marrons en in een marronbos hangen marron marrons.

3. Ze zijn heel dapper, de Masai (en volgens mij, GB, ook: de Masaikrijgers!). Een andere naam voor masbangu's is horsmakrelen. Maté is een boom of een uit de bladeren daarvan bereide thee. Matjok is [SR] een op mahjong lijkend Chinees spel. Een mata is een stampblok, een matapi een cassavepers. Wij eten graag (gele) masusarijst. Een hecatombe is een massamoord. Kwikzilver wordt ook wel mercurius genoemd. Een mentsj (Jiddisj, VD mensj) is een rechtschapen mens. Voor de cursus zat de zaal vol met menopauzalen. Bij het memoryspel heb je niets aan een memorystick. Melatonine is een hormoon, melamine een chemische stof en melanine een zeker bruin pigment. De afko van megawattuur is MWh. Die virtuoos is een meesterarrangeur. Dan moet je het publiek
mee( )hebben [Taaladvies] en je crew moet ook meewillen. Een maulana is in Suriname een Korangeleerde. Een mdf is een medium density fibreboard en MDMA is methyleendioxymethylamfetamine (de drug ecstasy, xtc). Een medina is een oud stadsdeel van een Arabische stad. ME'ers hebben vaak te weinig me-time.


4. Die Mexicaan kweekt mooie mexicaantjes. Een middle class gezin [als drieledige samenstelling mogelijk ook: middleclassgezin] noemen sommigen een middenklassengezin. Mignonettes komen van de rugspier van het varken. Die millésimé komt van millésime 2012 [maar: gemilesimeerd, raar]. De minjan is een zeker joods minimumaantal personen. De minister van staat brunchte met de minister van Financiën (ook: financiënminister). De mira-udu is het mierenhout. Miso is een zekere pasta. Hij zei het in niet mis te verstane bewoordingen. Een moa is een uitgestorven, zeer grote Nieuw-Zeelandse loopvogel. De mokomoko is een moerasplant. Een mogol was een vorst, een mogul een buckel. Moelleux: gebak of wijn. Een mock-up is een model op ware grootte. De toekomst van Moeder Aarde (terra mater, vergelijk: Moeder Natuur) stemt ons niet blij te moede. De ME-introductie geeft een goed idee van de mobiele-eenheidopleiding.