zaterdag 17 december 2016

Dictee zaterdag 17 dec 2016 (1): dictee Burgemeestersdictee 2016 [1027]

Dictee - dictees [1027]

Burgemeestersdictee Zeeland 2016

In elke genummerde zin zit één spelfout. Omcirkel die.
Voor de lezers van deze blog: a) foute woorden of uitdrukkingen noteren of b) de tekst knippen en plakken naar een eigen document en dan omcirkelen!
Oplossing en uitgebreide uitleg op aanvraag.

22/12: nog 2 sets met fraai drukwerk, plaatjes erbij, etc. beschikbaar!

1. Zeeland anno Domini (A.D.) tweeduizendzestien (auteur: Rein Leentfaar)
 2. U had hier vanavond niet mogen zijn! U had gekluisterd aan uw TV moeten zitten voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal met Philip Freriks in de Eerste Kamer.
3. Dat moet zo blijven: Zeeland, klein maar fijn, en zelfs het kleinst qua inwonertal. Provincie met de meeste zon, de leukste mensen en de verassendste stranden!
4. Verwacht geen kant en klare oplossingen voor alle problemen. En ook niet altijd snel: de totstandkoming van de Westerscheldetunnel heeft 60 jaar geduurd.
5. Het adagium 'ik worstel en ontzwem' (luctor et emergo, devies in het wapen van Zeeland) kent iedere Zeeuw, van Oost Zeeuws-Vlaming tot Noord-Bevelander.
6. De CvdK, de CdK of CvK, de Commissaris van de Koning Han Polman gaat weleens naar New York voor de Four Freedoms Award; ook Angela kreeg die.
7. Volgens mij werkt kabinetschef Pieter Jan Mercie meer op de achtergrond dan in de publiciteit. Hij produceert kabinetstukken en is verder een bekend buschauffeur!
8. Dijkgraaf Toine Poppelaars heeft ook veel provincieërvaring. Als onbezoldigde nevenfunctie is hij onder andere lid van de Tafel van 15, maar dat bent u toch allen?
9. Jaap Gelok vertegenwoordigt de gemeente Borssele. Zijn jodiumpillen verdienen een ruimere verspreiding dan de huidige 100 kilometerzone (100km-zone).
10. Goes burgemeester is René Verhulst. Deze schrijver-bestuurder aarzelde niet om jarenlang het Goese dictee te dicteren. Hij schreef "De banneling van Tobago ...".
11. Jan-Frans Mulder voltooide een soort heen en weertje: eerst Axel, toen Papendrecht en nu Hulst. Wist je dat hij een complete horecaopleiding volgde?
12. Kapelles Anton Stapelkamp is voorzitter van onze club; hij is dan wel geen Italiaanse gonfalonnière of Engelse lord mayor, lijnt niet, doet veel aan restafval.
13. Middelburg is de hoofdstad van Zeeland. Daar 'zetelt' Harald Bergmann met zijn college van B & W. Zijn gemeenteraad eiste het rapport-Demmers onverkort op.
14. Noord-Beveland met als eerste burger Marcel Delhez kennen we van succesvolle ontbijten (déjeuners, zeker geen déjeuners dînatoires) voor allochtone nieuwkomers.
15. Waarnemer in Reimerswaal is nu Piet Zoon. De vertrokken burgervader Jan Huisman komt oorspronkelijk uit het roerige Delfzijl. Is het daar nu pijs en vree?
16. Schouwen-Duiveland wordt mee bestuurd door Gerard Rabelink. "De Tien van Renesse" is aangrijpend, de wildejongerenfilm "Renesse" werd slecht onthaald.
17.De vertrekkende Annemiek Jetten moest wel dicteeminded worden: een buste van van Dale op het Walplein; prijsuitreiking bij het 9de Groot Breskens Dictee ...
18. Jan Lonink haalde net zo'n tour uit als in zin 11: Sas van Gent, Rijssen-Holten en Terneuzen. Heeft grote havenbelangen, net als zijn collega Daniël Termont uit Gent.
19. Burgemeester (dus geen burgemeesterse, maar haar man dan?) van Tholen is Ger van de Velde. Bekend van de Schout & Schepenen Race (eigennaam).
20. En dan volgt 'het mooie plaatsje Veere'. Daar zwaait Rob van der Zwaag de septer. Hij was de man van de VZG-motie over ... [te moeilijk] ... het Gemeentefonds.
21. Bas van den Tillaar is de nieuwe inspirator voor Vlissingen – paaien met vlaaien? – en Letty Demmers (partij: D'66 en deszelfs landelijk voorzitter) moest afzwaaien.
22. Hoe meer naar het oosten onder de Westerschelde, hoe Bourgondischer het wordt, hoe dichter bij pijnpunt Hedwigepolder en 't Verdronken Land van Saeftinghe.
23. Mossels en mosselen mag allebei, zelfs op deftige mosselparties. Wie kent de Koninklijke Prins & Dingemanse niet? TTX, tetrodotoxine, was wel een ware ramp!
24. Het Zeeland Nazomerfestival (ZNF) mocht er ook weer zijn! Was Maat voor Maat van William Shakespeare echt het onbetwistte en hoogverheven hoogtepunt?
25. Is dit dictee wel politiek-correct genoeg? Of moet de gemeentelijke en provinciale censuur er nog ad unguem (grondig, nauwkeurig, zorgvuldig) mee aan de slag?