dinsdag 23 augustus 2022

2882 Dictee vrijdag 26-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (677)

Dictee – dictees [2882]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 180, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (677)

1. Een lapalissade is een waarheid als een koe [vgl. vérités de Monsieur de la Palisse], een palissade [omheining met palen] in Leiden is iets anders. De lapdance [lapdans] of het lapdansen is de schootdans, c.q. schootdansen. Lapis causticus is potas en de lapis philosophorum is de steen der wijzen. Die gemene Laplander is een laplander (schelm, bedrieger – kan andersom ook!)! Het paard is la plus noble conquête de l'homme [de edelste verovering van de mens]. Vergeef mij mijn lapsus calami [schrijffout]. Het larghetto [langzaam en gedragen muziekstuk] werd larghissimo [zeer breed en langzaam] gespeeld. Daar ligt larikshout. Een lark is een zeer plat en breed open zeilbootje met cattuig [zonder kluiver voor kleine scheepjes met ver naar voren geplaatste mast, toch?]. Is statistiek louter l'art de grouper les chiffres? Dit is nog het larvenstadium. Wat heb je met die lasagnekoker [persoon – Italiaans ovengerecht]? Die lazerstraal werkte met laserstralen. Hebben ze daar lassakoorts [een dodelijke, zeer besmettelijke infectieziekte]? Een lassie(hond) is een Schotse collie. Hij heeft me lastiggevallen. Het lifoprincipe bij computergegevensbestanden houdt in: last in, first out.

2. Van Deventer latten [lange smalle en dunne Deventer koek = latkoek] kun je lekker smullen. Een laterna magica is gewoon een toverlantaarn.

3. De paso doble is [mv. s of ‘s] een latindans. Daar is geen woord Frans, visserslatijn of latin de cuisine [keukenlatijn] bij.

4. Er was een latten plafon(d) (lattenplafon(d)). De latuw is een plant, lauan is bleekgeel tot roodbruin hout van enkele Aziatische bomen.

5. Rond 12 augustus komen de Laurentiustranen (Perseïden – vallende sterren) weer. Laurierolie is reumatiekolie. De uitdrukking laus Deo staat voor God lof. De titel van het bekendste werk van Desiderius Erasmus luidt Laus Stultitiae en dat betekent Lof der Zotheid. Het begrip in algemene zin gebruikt, is: laus stultitiae of lof der zotheid. De dichter was gelauwerd en gelouterd. Een lavallière is een gestrikte das. De lavas is de maggiplant, een lavement is een klysma en een lavementspuit is een klisteerspuit. De eau de lavande is het lavendelwater.

6. Een lavoschool is een school, een leaoschool ook. Een law is een langeafstandswandelpad, de LAW is de bijbehorende organisatie. De lawaaipapegaai vloog uit naar rustiger oorden, waar law-and-order [geen mv.] hoogtij vierde. Lawn is linon [weefsel van linnen] en lawrencium [Lr, 103] is een kunstmatig bereid chemisch element. Heb je dat Wener laxeerwater al ingenomen? In goed Nederlands is de

lay-out de mise-en-page. Wat, je het apelazarus schrikken, als je lazarus [dronken] bent? Die lapis lazuli [lazuursteen] wordt in de lazuren, diepblauwe, zee weerkaatst. De libra, het Engelse pond, is minder dan vijf ons. Het LD is een soort staal, Linz en Donawitz. Een lcd-scherm is voluit een liquid crystal display. Die lebemann [rijk, leeft zich uit in zinnelijke genoegens] kan het lebbes [leplazarus, schompes] krijgen! Met het leblancproces maak(te) je soda. Lechajim is Joods voor proost. Waarvan ken ik lecithine [versterkend middel] en het leclanché-element [zekere batterij] ook (al)weer? Hoor jij nu ook al bij die ledeboerianen [Ledeboer, orthodoxe stroming binnen de protestantse kerk]?

7. De onderhuid is de hypodermis. Een ledesteen komt uit de buurt van Aalst. De term lee [watering – ook: lede, lei] vind je terug in Leerdam en Ter Lede. Het leefloon wordt door OCMW [in BE: Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn] uitgekeerd. Het flo is het functioneel leeftijdsontslag. Voor het fust (Belgisch-Nederlands: leeggoed) heb je vaak statiegeld betaald. Bij leegstand gaat het om het leegstaan van huizen. Wat is de leemteverzameling van deze wet? Een leen is een feudum. Er heeft dan terleengeving plaatsgevonden. De Leen- en Pachtwet rept niet van felonie (leenbreuk). Bij zoiets als een leenwoord (aliënisme) is er overduidelijk leentjebuur gespeeld.

8. Was me dat leebraken, ploeteren! Hij leefde la vie de bohème [ongebonden, onconventionele levensstijl]. Een lazzarone is een Napolitaanse bedelaar. Willen jullie eens wat bijbestellen? Het poerlood [lood aan een peur, vislijn] is namelijk abrupt [opeens] op!

9. Volgens schrijver dezes schrijf je echt: één fait accompli, zegge en schrijve twee faits accomplis of fait accompli’s en een klein fait accomplistje. De kat en muis speelden samen een kat-en-muisspel.

10. Met zeven personen kun je een zevengesternte vormen. Ik zal je naar 't Zevengesternte wijzen [voor de mal houden]! Onze souschef, onze adjunct-chef, huist in het souterrain. Dat was nou keispijtig.

11. Consommé en velouté zijn lekkere soepen, het granité is echter een ijssoort. Hij studeerde in België en wel pol en soc [politieke en sociale wetenschappen]. Daar sta je dan met je type 2-diabetes. De
jip-en-janneketaal hebben we te danken aan Jip en Janneke. Er werd terecht gesteld, dat terechtgestelden toch mensen zijn. De collies droegen colliers. Zullen we de kat een kattenbelletje aanbinden [en dat op een kattebelletje noteren]? Een eiken kast en eiken balken, die maak je van eikenbomen, eikentakken of eikenstammen, maar niet van een lindeboom. Een überbrettl is een verouderd café chantant. Bekende afkortingen zijn StuBru voor Studio Brussel, a.s. [zeg: aanstaande, etc.] voor aanstaande, e.g. voor eerstgenoemde, d.e.t. voor daarentegen, Stct. voor Staatscourant, bnw. [ook: bn.] voor bijvoeglijk naamwoord en ten slotte znw. voor zelfstandig naamwoord [ook: zn.]. Het is: één
deux-pièces, twee deux-pièces en een deux-piècesje. De winkelier ontwaarde gisteren de opgewonden cliënt en ontwaardde diens tegoedbon [voucher].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten