zondag 14 augustus 2022

2865 Dictee woensdag 17-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (668)

Dictee – dictees [2865]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 189, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (668)

1.De ledverlichting [light emitting diode] en de kleren gingen uit (Zou deze zin Renés goedkeuring weg kunnen dragen?) Het kerstfeest en al eerder de advent zijn alweer voorbij, Kerstmis is over, het kyrie eleison is verstomd, de kerstmis op eerste kerstdag is vervlogen en de leizen – Heer, erbarm u – klonken niet meer, toen de jachthonden met hun leisen [smalle riem, ook: leist] toekeken. De kynoloog liep de kathedraal voorbij. Driekoningen komt eraan. U kent het verhaal? De Epifanie is de kerkelijke feestdag herinnerende aan de komst van de wijzen Caspar, Melchior en Balthasar (in de volksdevotie geworden tot de Drie Koningen) uit het Oosten in de kerststal op 6 januari. De Wijzen uit het Oosten eerden het Christuskind en brachten wierook, mirre en goud mee als geschenk.

2. Vaak had ik die nacht de pot de chambre [nachtspiegel] nodig. Kwam dat van de pot-au-feu [stoofpot] de vorige dag?

3. De danse macabre is een macabere dans, of zelfs dodendans. Tijdens de autovrije dag dansten we de macarena [solodans, pasjes op de plaats] op het macadam [zekere wegverharding] van de gemacadamiseerde weg. Macaronische (burleske) verzen zing je niet in een macaronifabriek. Macaroni- (of ook: spaghettivreter) is de scheldnaam voor een Italiaan. Na het eten volgens oud Macedoons recept – dat kwam uit het oude Macedonië – van macedoine [huzarensalade] dronken we na afloop een latte macchiato [op Italiaanse wijze geserveerde koffie bestaande uit laagjes opgeklopte melk waar koffie bijgeschonken] is. Machtsgeile machiavellisten, die weten niet eens wat macereren [laten weken, ook: afmatten, kwellen] en maceratie is. De macha [macho, vr.] en de macher [daadkrachtig persoon] droegen beiden een machete [kapmes Zuid-Amerika] onder hun macfarlane [lichte overjas met kap, zonder mouwen]. Het woord machine kent als verkleinwoord zowel machientje als machinetje.

4. De majestueuze machinefabriek telde meerdere machine-installaties en machineonderdelen.

5. Een mitraillette is een pistoolmitrailleur (machinepistool, stengun). In de auto-industrie heb je machinestraten. De Russische soldaten rookten machorka, waardeloze, inferieure en shitty [waardeloos, slecht] tabak.

6. De machtigheid van wiskundige verzamelingen is de kardinaliteit [= aantal elementen], gekenmerkt door het kardinaalgetal.

7. In hun mackintosh [ouderwetse waterdichte regenjas of -mantel] sjouwden ze over het macigno [grauwgroen, kalkachtig zandgesteente] in de Alpen in Italië. De maçons [vrijmetselaar] nipten elk aan een glas wijn, afkomstig van de chardonnaydruif. Bij macrameeën maak je macramé. Met vergrote lippen lijd je aan macrocheilie. Met een te grote oogbol heb je macroftalmie. De macron is een typografisch teken boven (of onder) een letter (een lang streepje), meest klinker, de makron (makaron, makroon) echter kun je eten. De macroseismenbeleving [ij] bij een aardbeving is niet mis. Een ridder draagt een spoor, een plant kan een spore dragen. Het is dan een sporendragende plant. Ga zo door mijn zoon, macte virtute [bravo, gelukgewenst, ga zo door]! Overschrijd de macwaarde [maximaal aanvaarde concentratie] niet! Een madeleine is een gebakje, een evenveeltje in ovale vorm. Een glaasje madera (morgendrank op Madeira), my dear? De Madonnafiguur had een echt madonnagezicht. Kan een Madoerees rund eigenlijk wel een madoeravoet [infectie door schimmelplant] hebben? Lelie en roos vormen mede het Madonnasymbool.

8. Is Nederland een Maduroland(je)? Madre de Dios, Moeder Gods, wat een zootje is het hier!

9. Een maenade (bacchante – volgeling van Bacchus – ook: schaamteloze vrouw van dronkenschap en wellust) heeft geen mae west [zwemvest, ook: korte gewatteerde of gevoerde jas] nodig. Maestoso betekent meestal plechtig, majestueus.

10. De maesta's en de piëta's zijn Madonnabeelden met het goddelijk Kind (Jezus) respectievelijk de dode Jezus op schoot.

11. Haar omaatje met O-benen en x-factor [onduidelijke factor voor kracht, uitstraling en succes] was een maffiamaatje. De cantorij zong onder de cantor-organist à merveille [prachtig].

12. Het yuppenmagazine had veel aftrek. Het rekwisietenmagazijn lag helemaal proppievol (niet in GB, VD, wel: proppiedik).

13. Onze Lena huilde lijk [als] een magdalena en at een magdalenaperzik met donkere karmozijntint [helrood].

14. Het magdalénien is de voorlaatste periode van het paleolithicum. Hij deed ook een duit in het lijkenzakje (de bodybag), Magere Hein, de dood. Hoe schrijf je heden ten dage maggiblokje en -tablet? De maggiplant of lavas moet je fijnwrijven om de geur op te kunnen snuiven. De saharaschorpioen beet de Maghrebijn.

15. De Magna Charta [grondslag Engelse staatsinrichting] herinnert aan Jan zonder Land. Waar is magnalium [aluminium en magnesium] van gemaakt? Magnaniem [grootmoedig] en pusillaniem [kleinmoedig, laf] zijn antoniemen. Magneetkies is een bronsachtig-bruin mineraal.
Zweef-tv [met paranormale en occulte zaken] is er al, maar een zweef-tgv? De magnetische noordpool bevindt zich in het noordpoolgebied (de Noordpool), Arctica. De mmk is de magnetomotorische kracht. Magnetocardiografie [magneetvelden van het hart] levert geen ecg's [medisch: elektrocardiogram] op. Het Magnificat is de lofzang van Maria. Zijn magniloquentie was zeer ontwikkeld, hij was hogelijk welbespraakt. Magor is een bekende kaassoort met mascarpone en gorgonzola, magot een dito apensoort uit de groep der makaken. We hebben ons – beloning: apfelstrudel – het apezuur en -lazarus gewerkt om de apezatte apenkolonie weer on speaking terms te krijgen. In de paddock groeien paddo's [paddenstoel met de hallucinogene stoffen], die psilocybine en psilocine bevatten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten