dinsdag 2 augustus 2022

2846 Dictee vrijdag 05-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (656)

Dictee – dictees [2846]

 NB 2798 is flink aangepast!

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 201, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (656)

1. Er zijn nogal wat schonen: de schonen-bij-dage (purperwinde), de
schonen-bij-nachte (nachtschone, wonderbloem, jalap) (deze 2 niet meer in VD), de schonen van Boskoop (goudrenet) en de schonen uit het Westland (perziksoort). De rozenvingerige (roosvingerige) dageraad is genoemd naar rozenrode [als een roos] vingers, dus niet naar rozerode [= roze, roze-rode betreft 2 kleuren] vingers. Rondelang(!) hield de demarrage stand. Kun je een [in letters] toptienspeler misschien beter [in cijfers] schrijven als top 10-speler? Tijdens de rijtoer met hun eigen gerij voerden zij eet- en drinkgerei mee. Het bourgeois kereltje en de bourgeois bourgeoise maakten samen deel uit van de bourgeoisie. De vorige zin was een pennenkraker. De vrouwen waren doeken met haviken erop aan het batikken. Wilden we de paria's beneficiëren of ons juist van hen distantiëren? Het vastenavonden is Vastenavond houden. Door een raad van elf, hofdames en dansmariekes is Prins Carnaval omgeven. Het te kort zijn van hun lontje leidde de hooliganschare (geen tussen-s: vergelijk: ruiterschaar) ertoe, hun medesupporters te laten lijden onder hun degoutante wangedrag, hun CD (conduct disorder). Toen zij tussen de pensees [viooltje] van hun pencees [amandelgebak] genoten, presteerden sommigen het toch nog om op Bargoense wijze te vermontevioleparken, te sjacheren. De grand-prixwedstrijd ging om de grandslamtitel of grootslemprijs. Het was een flinke tour de force om alle pianootjes gepolitoerd te krijgen. De afkorting in Van Dale van de Koninklijke Marechaussee is KMar.

2. Het eigenlijke koekeloeren doe je vanuit een slakkenhuisje. Heb je de aloëetjes al beregend? "Ga jij maar buiten spelen", zei de trainer-coach tegen de buitenspeler. De lcd-tv's waren goedkoop. In de
prijs-loon-prijsspiraal verliest de arbeider het altijd van de middenstander. Zou deze gedachtesprong rust geven? Was het een rustgevende gedachte? Wat zit er in een halvemaanvormige lunula in de monstrans? Wel, de getranssubstantieerde hostie! De provocante remplaçant van de snoepfabrikant was als sollicitant naar de vacante baan significant in het voordeel. Daar was hij, tevens straatmuzikant en praktikant, en er faliekant van overtuigd, toen hij zittend aan de cirkante tafel nog een krokante hap uit de eigen snoepdoos nam, dat dit het einde was. Hij was zijn bermuda(short) niet vergeten toen hij de
Bermuda-eilanden bezocht. Na het wildparkeren bezondigde hij zich ook nog aan wildplassen. Nu zijn de n'en (n's) en het n'etje aan de beurt. Ach Pietje, geef tante-n-eens een kusje! We zagen hier de hiaatdelger. Beter een naë buur dan een verre vriend. Na dezen (vero: nadezen) gaan we verder. Het was na Christus' geboorte, na Christus dus. Bedienenden moeten voor- of na-eten. Het getal van Avogadro heeft als symbool NA (ook wel: L).

3. In een naaischool kun je naaien of naaien. Daar stond hij dan in al zijn nuditeit in zijn nakie. Een streaker is in goed Nederlands een naaktloper. De naald van Cleopatra is een lelieachtig plantengeslacht. De cantilever is een naaldhouder. Kent u de oplossing van het naaldprobleem van Buffon? In de keuken lagen naaldvilt tegels. In Gods naam is een woord meer dan in godsnaam. In naam des Konings – vanwege de staatsrechtelijke Koning, we hebben ooit ook nog een Koning-Stadhouder gehad – of in naam van Oranje, doe open de poort! De machiavellisten volgen de verwerpelijke leer van Machiavelli. Met Naamse [uit Namen] steen brandt je werkgever kalk. Die casus [naamval] heeft vier verschijningsvormen: nominatief [nominativus, onderwerp], genitief [genitivus, bezitsvorm], datief [dativus, meewerkend voorwerp, derde naamval] en accusatief [accusativus, lijdend voorwerp, vierde naamval]. De schilder portretteerde een naakt naarsje (niet meer in VD: sneeuwklokje). Dat was de naastbeste oplossing. De spits zou naastschieten [vgl. raak schieten met een raakschot]. Die nabal was nors en goed in het nabauwen. Een nabestaande is een niet-verre [niet verre] bloedverwant (echter ook: achterblijver na iemands dood), maar een nabi is een profeet van Allah. Een nabob [vorst, koning, rijke] zal toch meestal geen kind van Naboth [stijfkop, naar Bijbelse figuur] zijn? Vaak gebeurt het 's nachts: denk maar aan de nacht der girondijnen [door jakobijnen vermoord], de nacht van Wiegel [kabinetscrisis], die van Schmelzer [val van kabinet] en de nacht van de lange messen [1934, bloedbad Hitler]. Met hemeralopie (nachtblindheid; antoniem: nyctalopie = dagblindheid) zie je 's nachts niks. De nachtcactus is de koningin van de nacht. De Hollandse nachtegaal is een kikvors en de Milanese nachtegaal is de bijnaam van Bianca Castafiore. Er is ook een noordse nachtegaal. De oneirodynie is als een nachtmerrie voor me. De nachtschone (jalap) is aangenaam van geur. De nachtschonenfamilie behoort tot de tweezaadlobbigen. De verhalen uit [cijfers] 1001 Nacht zijn de Arabische nachtvertellingen (ook:
Duizend-en-een-nacht
). Je ziet het aan mijn mailtjes, ik ben een nachtdief, al ben ik niet Lucifer, de vorst der duisternis. Op een germanisme als nachwuchs (nieuwe garde, jonge garde) zitten we hier niet te wachten. De nachtwacht bewaakte de Nachtwacht. Het naadje in de broek van onze naber was vet naatje (= naatje pet).

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten