dinsdag 16 augustus 2022

2868 Dictee vrijdag 19-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (670)

Dictee – dictees [2868]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 187, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (670)

1. Low care (weinig intensieve zorg – niet te verwarren met een lowcarbdieet – met weinig koolhydraten), low five [ondershandse high five], low profile [onopvallend] en low key [zonder veel ophef] stellen niet zo veel voor. Speel dat elpeetje (afgekort: lp'tje – long-playing record, langspeelplaat) nog maar eens af. In een lpg-tank zit lpg, liquefied petroleum gas. Een lsd-gebruiker gebruikt dus
lysergeenzuurdi-ethylamide [Duits: säure]. In internetadressen staat lr voor Liberia, de ISO-landcode [International Standardization Organization] van dat land is LR, de munteenheid daar is de LRD (de Liberiaanse dollar), maar Lr is een chemisch element, lawrencium (atoomnummer 103).

2. Met een lto-opleiding [lager technisch onderwijs] kun je meestal niet terecht bij LTO-Nederland, de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland. De litas, tot 1 januari 2015 de munteenheid van Litouwen, werd aangeduid met LTL. Zijn lubriciteit, zijn geilheid (grove zinnelijkheid klinkt beter), was wijd en zijd bekend. Men sprak er wollig, lubberiaans, over. De oude liturgie kent de lucaanse (van: Lucas) traditie. Er hing een
eau-de-colognelucht.

3. De luchtmobiele brigade was paraat. Dat was je reinste luchtfietserij. Een sylfe (sylfide) is een luchtgeest. De luchtige luchthart-treurniet treurde absoluut niet. De luchtpomp is voor je fiets, naar de Luchtpomp kun je kijken, als je erbij in de buurt bent. Een capriool (gambade) is een lucht- of bokkensprong. Avionica is luchtvaartelektronica. Een rizofoor is een luchtwortelboom. Luchtkartering is werk voor de luchtcartograaf. De LSVb is de Landelijke Studentenvakbond. Een Luciaanse komt van Saint Lucia, zo spelt Van Dale dat. De munteenheid daar is de
Oost-Caraïbische (Caribische) dollar. Luciehout komt van de
sint-luciakers (weichselboom).

4. Lucite [luu-sie-tuh] is polymethylmethacrylaat. De lucky ten is een soort van lottospel. Mijn honnepon is een lucretia, het toonbeeld van een kuise vrouw. Wij genoten een lucullusmaal (een lucullisch maal). Leiden heet ook wel Lugdunum Batavorum.

5. De jongelui en hun ouwelui konden het goed vinden. De drietenige luiaard is de ai [ook: aai], de tweetenige de oenau. Naar luid van het verdrag mocht dat niet. Gij zult ervan langs krijgen.

6. De loudspeaker staat te hard. Een chaise longue is een luierstoel. Geef mij die luiewijvensoep [in blikjes, pakjes] maar! Tijdens een kredietcrisis wordt er weleens [GB – toelichting – ook wel los] aan een stil luikje geklopt [geld lenen van een woekeraar(ster)]. Ik hou(d) me luikes [koest, stil, van de domme – VD, GB: den], wat ik daar hoor is Luikerwaals voor mij. Luikse kalk is maaskalk, die vind je aan de Maasoever.

7. Bij de luilakviering wordt luilak gevierd. Een luisbos is een luizenbos. Het radiotoestel stond in volle luister (in volle glorie). In een écoute [luistergalerij] beluister je mogelijk de vijand. Het luistergeld was ooit een retributie [betaling voor overheidsdiensten].

8. Mijn tante was luitenant-ter-zee 2e klasse, jongste categorie. Je hebt me erin geluisd [alleen instinken aaneen!]! Wat is hij een lulletje lampenkatoen! De lul-de-behanger deed lul-de-behangerig en de lulleman [vervelende babbelaar] produceerde slechts lullage over die lullenman bij de brandweer. Ze waren een mooi stel: lullo en lulla. De lullensmid [arts voor geslachtsziekten] mocht op de lullepijp [doedelzak] spelen. Dat boek is gelumbeckt [inbinden zonder garen, met sterke lijm]. De lunatieke [maanziek, grillig, wispelturig] lunatica [maanzieke, vr.] kreeg de lumpsum [bedrag ineens] ineens uitgekeerd. Tijdens de lune de miel [wittebroodsweken] namen ze regelmatig een lupa [lunchpakket] mee. Lusingando en lusinghiero zijn synoniemen (vleiend). De Lusitaanse kerk verwijst naar Lusitania. Lussengaren is bouclégaren en lussenkant heeft een frotté-effect [weefsel met ruw oppervlak]. Een lutz [figuur bij kunstrijden] is een figuurlijke lutte pour la vie [strijd om het bestaan]. Een luva was lid van de Luva, de Luchtmacht Vrouwenafdeling. De LUW is de Landbouwuniversiteit Wageningen, thans Wageningen UR, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, geheten.

9. Een SUV [sport utility vehicle – GB: sports] is een luxejeep [luxe jeep]. Je hebt luxe- en werkpaarden en op school nu ook het luxeverzuim.

10. De lats – tot 1 januari 2014 de munteenheid van Letland, werd aangeduid met LVL [Latvia]. De Lydische steen en de Lydische klanksoort slaan terug op Lydië, niet te verwarren met Libië. Lycopeen en lyddiet (meliniet – denk aan DDT! – een valse ezelsbrug, dus niet te verwarren met lydiet, een soort kiezellei met kwarts en chalcedon) zijn chemische verbindingen, een lycopodium is een wolfsklauw. Een lykantroop is een weerwolf en de lymeziekte (lyme) is naar het Amerikaans stadje Lyme genoemd: de ziekte van Lyme. De lynx keek ver omhoog naar de Lynx.

11. Een Lyonees komt uit Lyon, een Dijonees uit Dijon. Lyssa is hondsdolheid, en de afkorting l.z. staat voor langzicht [bij wissels].

12. Liefdesverdriet, ludduvuddu, schrijf je afgekort en net zo uitgesproken als : ldvd. Het lwoo in Nederland is het leerwegondersteunend onderwijs. Luidens betekent volgens, vergelijk: naar verluidt.

13. Eros is de god van de liefde en de heiden hield zich aan God noch gebod. Heb je laatstelijk nog gegoogeld op Google? De vroegrijpe teenagers dronken wijn van vroeg rijpende wijnrassen.

14. Ik doe aan m-bankieren [mobiel bankieren, per mobiele telefoon]. Nee, ik moet geen maatje XL (extra large) hebben, maar M (medium). De kubieke meter of afgekort en net zo uitgesproken als: m3, is een inhoudsmaat. De vliegsnelheid mach [snelheid van het geluid] wordt afgekort tot Ma.

15. Je ventriculus (buikje) kun je laten verkleinen. De bezoar(steen) [maagbal] vind je alleen bij herkauwers. Een gastrorragie is een maagbloeding. Chymus (chijm) is de spijsbrij in de maag. Jeanne d'Arc is de Maagd van Orléans, maar de Heilige Maagd Maria (de maagd Maria, waarop de mariologie zich richt) is de Moeder Gods
(
Onze-Lieve-Vrouw(e), Madre de Dios). Zij was en is gebenedijd.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten