zaterdag 6 augustus 2022

2854 Dictee dinsdag 09-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (660)

Dictee – dictees [2854]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 197, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (660)

1. De mixed zone [terrein voor sporters en pers] werd tijdens het mixed double [gemend dubbel] flink gebruikt. Er werd een rum-cola klaargemaakt door een mixster. In de muziek is MM Mälzels metronoom, een eenheid om het tempo aan te duiden. Geef mijn mobi (mobieltje), mijn mobje (niet meer in VD), even aan! Voor lesgeven in het middelbaar onderwijs had je een mo A- of (mo) B-akte nodig. Mochaleer is een soort van glacéleer van hindevellen. Ze zat als een kapitein op haar mobylette [lichte damesbromfiets]. Een mockumentary is een nepdocumentaire, die heet vanaf 2007 ook wel mockumentaire. Houdt je broer ook zo van het toetje hemelse modder [zekere vla]? Hij was gekleed naar de fitness-, zij naar de laatste strandmode. Het modelkind [model kind] was model gekleed. Het modelé [wijze van modelleren] stond ter discussie. Bestaat een modelpers uit eerlijke persmuskieten? Een modem is een in- of extern apparaat, het woord staat voor modulator-demodulator. Je kunt ermee modemen. Een modillon is een kleine console onder een gootlijst. Een MO-disk is een magneto-optisch schijfje. Zat je kind nou op een m.o.k.-school [moeilijk opvoedbare kinderen] of op een mlk-school [moeilijk lerende kinderen]? De moai is een monolithisch beeld, met name op Paaseiland. Het bezit bestaat uit de mobilia en in Vlaanderen ook uit de immobiliën. De MMK is de genormeerde valuta-aanduiding voor de kyat [tsjaht!] van Myanmar en de MNT is die voor de tugrik [oe] uit Mongolië.

2. Jij doet het modo sic, modo sic [nu eens zus, dan weer zo] , maar nooit modo praescripto [op de voorgeschreven wijze]. De spelmoduleverkoop liep bij dicteeadepten als een trein. Iedere Vlaming is een bourgondiër en Frans is een Vlaming. Dan is volgens de modus ponens (logica: A --- > B en A is waar, dus B ook) Frans dus ook een bourgondiër. Als je in dit verband géén bourgondiër bent, ben je dus ook géén Vlaming, dat is de modus tollens oftewel de contrapositie (logica: A --- > B en B niet waar, dan ook A niet waar). Zij moest zo nodig en is nu het moest van al. Of was Edward nog moeër? De Militaire Willemsorde kreeg je voor moed, beleid en trouw. Ik ben blij te moede. Vanaf 1991 is de Golfoorlog de moeder van alle oorlogen. Vertel nog eens uit de sprookjes van Moeder de Gans. De moedercactus is de paascactus en een moedercomplex is een oedipuscomplex. Een moederkaart is een stamkaart in onder andere hollerithsystemen [met ponskaarten]. De bekende moeder Teresa (Nobelprijs voor de Vrede!) hield van moedertjes-van-duizenden (moederplanten). De moedertulp is de breedertulp. Een moefti vaardigt soms fatwa's [decreet, vonnis] uit. De moedjahedien huizen (dat is wat plastisch uitgedrukt) in Afghanistan. De moerasaloë (niet meer in VD) is de volksnaam voor de krabbenscheer en de moerasantilope is de sitatoenga. De moerasdroogbloem is de Hollandse edelweiss. Moet is een bitter kruid.

3. Een moezjiek is een Russische kleine boer. Uit een fumarole (mofette – bron in vulkanische streken) komt koolzuur. Een moffrikaan komt uit Moffrika en spreekt Moffrikaans, althans voor mij. Hoe is dat godsterwereld [Gods ter wereld] mogelijk? Ze mocht er zijn en ze mocht er zijn ook, dat haalt je de koekoek! Het dictee is bijna af. Hebt u al mogigrafie [schrijfkramp] of de voorlezer al mogilalie [spraakstoornis met verkeerde klanken]? Het moguls [geen mv.] is skiën op de buckelpiste als sport [een mogul is een buckel]. De Mohikanen vormden de Mohawkstam. De mohsschaal geeft de hardheid van materialen aan (schaal van Mohs). Moiety's zijn exogame onderdelen van een stam, bestaande uit een groep onderling verbonden clans. Mojito's zijn cocktails van rum met limoen en spuitwater. Blijf van mijn mokkel af! Mokasens zijn mocassinslangen. Ze droeg een mohairen [knoopwerk of weefsel van geitenhaar (angorawol)] japon. Voor Moederdag kreeg ze een moederdagcactus (paascactus). Het leven boven en onder de Moerdijk verschilt nogal, maar moetjes heb je overal. Mogadon is een tot de benzodiazepinen behorend slaapmiddel. Woepie is een uitroep van vreugde. Woeps, daar viel zij. Zullen we dat wurlitzerorgel kopen, voorbij Wuustwezel [over de grens, NL, BE, beiderzijds!]?

4. Mijn zoon zit op de koksschool. Hij wil chef-kok worden. De moksiwatra [van gemend ras] kon kiezen tussen moksialesi [Surinaams eenpansgerecht van rijst met groente en vlees of vis] en moksimeti [Surinaams gerecht bestaande uit verschillende groenten en meerdere vleessoorten, geserveerd met rijst]. Waarom zeggen ze in Groningen niet mokum en mediene, is dat uit afkeer van Mokumers en van Klein- en Groot-Mokum? De m.o.l.-landen (minst ontwikkelde landen) hebben dringend ontwikkelingshulp nodig. Heeft hij een klap van de Kamper molen beet [niet goed bij zijn verstand]? Gooi er maar een mollie [molotovcocktail] op! In de muziek is molto espressivo veel (zeer). Zij sliep onder een moltondeken en een molton onderlaken, overdag droeg ze een moltonnen rok tegen de kou. Die molukkenkreeft (pijlstaartkreeft) zal smaken, net als die moluwe [gezouten kabeljauw]! Mijn moment of truth is mijn moment de vérité [kritieke moment in een conflict]. Er zijn veel Mona Lisavervalsingen. De Mona Lisa van het Noorden is de bijnaam van het schilderij Meisje met de Parel van Johannes Vermeer [Delft]. Ze herkende de monalisaglimlach als het monalisa-effect (niet meer in VD).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten