dinsdag 9 augustus 2022

2857 Dictee vrijdag 12-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (663)

Dictee – dictees [2857]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 194, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (663)

1. De truck, vol speed [amfetamine, pep], werd full speed [met de hoogste snelheid] gelost. Was die compositie in C-majeur of c-mineur? Het operaorkest speelde fantastisch. De zogenaamde A58-baby werd op weg naar het ziekenhuis geboren. Je mag naar hartenlust ploeteren in ons privébuitenbad met maximumafmetingen (maximale afmetingen).

2. Ik heb ervoor ingestaan, dat het er bij de krant in gestaan heeft. Ik hou trouwens van voorin zitten of staan in de bus. Een trapezesprong maak je bij het trapeze springen (dat doet een trapezespringer), een paardsprong bij het paardspringen. De opkomende scrumhalf [bij rugby] scoorde nog ook. Dat leverde een behoorlijke pennenstrijd op. Sinas is een koolzuurhoudende drank met sinaasappelsmaak. Waarom staat Grand Marnier wel in VD! – met ook die smaak niet in de woordenboeken, net als de Golf van Biskaje? Het aspartaam [kunstmatige zoetstof] staat er wel in, de Golf van Lion (niet meer in VD), de Golf van Suez (idem), de Golf van Volo (idem) en de Golf van Saloniki ook (idem) niet meer (wel: Golf van Napels/Mexico). Toen de achtervolgende atleten het bos in liepen, waren ze hard bezig met het inlopen van de koplopers. De CHU-man [Christelijk-historische Unie] en de ARP-vrouw [Antirevolutionaire Partij] hadden naar wat later bleek een gelukkig CDA-huwelijk [Christendemocratisch Appel]. Hij was dus van de Christelijk-historische Unie en zij van de Antirevolutionaire Partij. Hij was ch en zij a.r. volgens zeggen [vanwaar dat verschil in afkorting?]. Hij had nog maar net tanden laten inzetten of hij kon er zijn tanden al als een terriër in zetten wegens de te hoge rekening. De erg royale gin-tonic was een eetlustopwekkende drank.

3. Het mercantilisme stelde de landbouw achter en daarmee ook de merbauhouthandel. Een mercator sapiens is een wijze koopman (een koopman-geleerde). Een mercenair is een huurling en mercurialisme is kwikvergiftiging. Een merchantbank [zakenbank] kan je adviseren over merchandising. Jij lijkt wel een vliegende mercurius [beweeglijk; ook: politieke weerhaan], à la Mercurius, de god van de handel. Probeer maar eens tijdens een merengue [dans] een meringue [gebakje van schuimdeeg] te nuttigen! Een meretrix is een hoer, meerdere daarvan heten meretrices. Mergrijping [niet: grijp] is myelinisatie. De merguez is een braadworstje van schapenvlees. Op een méridienne [sofa voor de middagslaap] in empirestijl [Empire: Franse keizerrijk van Napoleon I (1804-1815)] kun je een middagdutje doen. Doe je die (VD) merinos(sen) jas (ook: merinosjas) aan? Meritgoods (meritgoederen) zoals groene stroom worden gesubsidieerd. Bij meritrating worden méritoire eigenschappen mee beloond. Ik ben een merkentrouwe klant. Een merkaton is een gewestelijke grote, gele perzik en een merkendorp is een factoryoutlet. Wist u dat? Een sporozoïet [eerste levensstadium parasiet bij de mens] wordt door schizogonie [ongeslachtelijke voortplanting door het uiteenvallen van het lichaam] merozoïet [tweede ontwikkelingsstadium]. Het was een merveilleuze [wonderbaarlijk, prachtig] ervaring. Het project was MER-plichtig [milieueffectrapport(age)]. Het mervalonzuur is een chiraal dihydroxycarbonzuur, waarvan het linksdraaiende (met een R-vorm dus) enantiomeer [twee ongelijke moleculen die elkaars spiegelbeeld zijn] een rol speelt in de biosynthese van terpenen [zekere organische verbinding]. De merseybeat (denk aan de Beatles) heet naar de rivier de Mersey bij Liverpool. 1023 is een mersennegetal [2^n – 1, n = 10].

4. U wilt uitleg? Wel, tel er een bij op [geeft 1024] en je krijgt twee tot de tiende macht, simpel toch? Geef mij trouwens het merry old England [het goeie, ouwe Engeland] maar … Mesalliëren leidt altijd tot een mesalliance [huwelijk beneden iemands stand]. Mescal [sterkedrank, GB ook: sterke drank] helpt schijnbaar tegen verdriet. Een mesdjid en een mesigit (missigit) zijn moskeeën. Mesocefaal [middelmatig] houdt het midden tussen brachycefaal [kortschedelig] en dolichocefaal [langschedelig]. Ken jij een mooi mesostichon [middelste lettergrepen van zo'n vers vormen een zin of zinsnede]? Met een mesoscaaf [diepzeecabine voor geringere diepten] kom je minder diep dan met een bathyscaaf [voor grote diepten]. Mesquin gedrag leidt tot mesquinerie [bekrompenheid, kleingeestigheid].

5. Messagen is msn'en. Een messiade is een episch gedicht over de Messias. De Messiasmis is de eertijds plechtige gezongen vroegmis, ter gedachtenis aan de blijde boodschap aan Maria, op quatertemperwoensdag, in de advent. De ME'ster [mobiele eenheid] was vroeger mestster. Een mestcel (mastocyt) levert afweerstoffen. De ellendige zat als Job op de mestkar. Ze troffen mesures [maatregelen, voorzorgen], maar waren die ook mesurabel [meetbaar]? De met is een Zeeuwse landmaat. Denk maar aan het eiland Tiengemeten. Een meta-affaire is een conto a metà [kosten en winsten door 2 banken gedeeld]. Het alice-in-wonderlandsyndroom [gezichtsstoornis, voorwerpen kleiner dan normaal zien – Alice in Wonderland] heet ook wel metamorfopsie. Meteoorsteen is aeroliet (uranoliet). Het KNMI [Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut] is gevestigd in De Bilt, het KMI [Koninklijk Meteorologisch Instituut van België] in Ukkel en Dourbes (beide niet in wdb.). Messe [mv. hetzelfde] da requiem zijn requiemmissen. Bij de messroom stond een messtandaard [voor de messen], maar de messtin [etensbakje] bevindt zich altijd en immer bij de soldaat te velde.

6. De dramaturg [toneelschrijver] leek wel een metallurg [metaalkundige]: hij kon spreekwoordelijk ijzer met handen breken. Is meterschap [meter = peettante] meesterschap? De méthode champenoise is een productiemethode van mousserende wijn in de champagnestreek. De wijn ondergaat daarbij op fles een tweede gisting. Bij de méthode traditionnelle betreft het wijn van buiten de champagnestreek [verder hetzelfde]. Wat is de chemische formule van methoxybenzoëzuur (die wilt u niet weten – of toch: niet in VD)? Het pietje-precies zijn is een meticuleus [precies, zeer nauwgezet] metier [vak, beroep]. De metical is de munteenheid van Mozambique (de Mozambikaanse dus – MZM) en methyleenjodide is hetzelfde als
di-joodmethaan. Spreek liever je moerstaal!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten