zondag 21 augustus 2022

2880 Dictee woensdag 24-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (675)

Dictee – dictees [2880]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 182, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (675)

1. IJshockeyers hebben legguards. De termen legspin en offspin komen uit het cricket. Voor drieduizend lei (leu) kwamen de Roemenen de leizen zingen. Hij hinkte op vierderlei gedachten. Het lijdt geen twijfel, dat de man een goed leven leidt, al lijdt hij aan alzheimer, crohn en dupuytren. Wat, u kent de ziektes van Alzheimer, Crohn en Dupuytren niet? Het PTSS-syndroom [posttraumatisch stresssyndroom] wel?

2. Er waren vier leiders aanwezig: de juntaleider, de moslimleider, de maffialeider en de kozakkenleider. Een leidfossiel is een gidsfossiel. De NS-leiding [Nederlandse Spoorwegen] en de stakingsleiding waren het duidelijk oneens. Leidmotief schrijf je op z'n Duits ook in NL als leitmotiv. De tropische ziekte leishmaniasis heet ook wel aleppobuil (kala-azar, bosyaws). Geef hier, die enveloppe met leks [munt Albanië – ALL]! Die jongen is echt een lekkertje. Een lekythos is een Griekse grafvaas. Het tussenwerpsel 'lekko' uit de zeemanstaal komt van 'let go'. Een leliaard (aanhanger van de Franse koning in het graafschap Vlaanderen; antoniem: klauwaard = aanhanger graaf van Vlaanderen) is zoals bekend een Fransgezinde Vlaming.

3. Een lelieloper is een soort jacana (jaçana – uitspraak k/s – wel voor dictees dus). Uvulitis is huigontsteking. Een lemniscaat is een striklijn.

4. Een lempir is een geprepareerd lontarpalmblad. Hij had zeshonderd losse lempira's [munt Honduras – HNL]. Lendeloos is lendenlam. De cd-(speel)lengte was gering. Een fortis [taalkunde: gespannen medeklinker, stemloze geruisklank, zoals p, t, k, s] vraagt duidelijk meer inspanning dan een lenis [taalkunde: zachte medeklinker, gevormd met relatief geringe spanning van de mondspieren].

5. De walrus werd gelenst [lensen: met een lens doorsteken]. Eén zwaluw maakt nog geen lente (laat staan: zomer), de Praagse lente (Dubček, Tsjecho-Slowakije) was hartroerend.

6. Je hebt lente-, mei- en herfstbock. Tijdens het lente-uitje aten we ook bosuitjes. Hij had vijfduizend leone [munt Sierra Leone – SLL] in de buidel, gelukkig geen leones [losse munten!]! Wie kreeg gisteren de Leopoldsorde [hoogste Belgische ridderorde]? Dit kind is met de lepels [= helften van een verlostang] gehaald. Een lepelbek is een slobeend. De lepels-en-vorken zijn het herderstasje. Bij lepeltje liggen lig je lepeltje-lepeltje. Lepidopterologie is vlinderkunde. Lepeltjesheide is cranberry. Hij schrok zich het lebbes [leplazarus]. Een leptoquark is een theoretisch elementair deeltje, afkomstig van een lepton en een quark. Vroeger was ik hbs-leraar. Het lerarenkorps was incompleet, er waren leraren te kort, er was een lerarentekort. Afgelopen zondag ging er een lerend ouderling voor in de kerkdienst. De Leidse Vertaling is ook een Bijbelvertaling. Een lenticel is een oogwratje.

7. Hij werd veroordeeld voor lèse-majesté [majesteitsschennis]. Een lessee [èh ie] is iemand die iets leaset. Geen ketter zonder letter [ieder weet een grond aan te voeren voor zijn afwijkende mening]; er zijn er dan ook nogal wat: romeinse letters, cursieve letters, Duitse letters en de letter q (de q) uit het woordenboek. Bij de borrel kregen we lekkere Goudse kaas en leerdammer.

8. Een leotard is een bodystocking, een kledingstuk. Letrozol is een geneesmiddel dat de kans op terugkeer van borstkanker vermindert. De Lesothaanse uit Lesotho was mallote [vgl. piloot, pilote, malloot] en had een handvol maloti [munt Lesotho, ook: loti – beide mv., enk.: loti – LSL].

9. Een leporide is een kruising tussen een haas en een konijn. Over vreemdgaan gesproken …

10. Het legerkorps trad de paden en de leguminosen [planten: peuldragers] plat. De lemsteraak (lemmeraak) meerde aan in Lemmer. In de letterbak stond een pierrotkopje [pierrot in wit kostuum , etc.]. Hij begreep er letterlijk geen ene (een) syllabe van. En dat kon hem geen ene moer verblotekonten.

11. Een logogrief [lettergreepraadsel] is een charade; aan die uitleg heb je (niet) veel … Letterkorps en lettercorpus zijn synoniemen. Een nègre is een letterknecht. Hij was indertijd trouwens lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Het bedrijf heeft aan de gemeente een letter of intent [intentieverklaring] afgegeven. Kun jij ook letter- en muzieksudoku's oplossen? Acroteleuta zijn zowel acrostichon [beginletters] als telestichon [laatste letters], mesostichons (mesosticha) zijn eraan verwant [middelste lettergrepen], lettervers [naamdicht] is trouwens een prettiger woord: dat wil overigens nog niet zeggen dat de letters zojuist geschreven zijn.

12. Een lettervreter [boekenvreter] eet lettervruchten. De spar kent zijn eigen letterzetters [kever uit de familie van de schorskevers]. Bij letterzifterij bedrijf je vitterij. Als non-lettré [niet-geletterde] kon je een lettre de cachet [verzegelde brief m.b.t. gevangenneming] niet ontcijferen. Het Letzeburgs spreken ze in Luxemburg. Het is te Waregem gebeurd en te Leugegem verteld. Mendaciteit [leugenachtigheid] viert op de leugenbank hoogtij. Heb je nog leugenkast (televisie, tv, teevee) gekeken vanavond? Leukigheid is quasileukheid, althans volgens Van Dale. Leukemie (bloedkanker), leukose (leucosis) en leukopoëse [vorming van witte bloedlichaampjes] hebben met leukocyten [witte bloedcellen] van doen. Die domme, onnozele jongen, die leunes, is genoemd naar Leunis, Laurentius. Ik heet wel Leuntje, maar ben geen steuntje. Wil je een glas Leuvens (bier)? Een levantijn vaart op de Levant, het Oosten.

13. Je kunt leven als kat en hond [altijd onenigheid hebben], als God in Frankrijk [een goed of gemakkelijk leven hebben] of als een vis in het water [gezond zijn]. Levende muziek is livemuziek [live muziek]. De vivipare mens is levendbarend. De boom des levens stond in de Hof van Eden. Een mexicaantje is levensbalsem. Het levensbrood is de heilige hostie. De levenskunst is het savoir-vivre. De lever bevat hepatocyten [levercellen]. Houd je aan de levitische, de mozaïsche wet [= van Mozes].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten