zondag 7 augustus 2022

2855 Dictee woensdag 10-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (661)

Dictee – dictees [2855]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 196, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (661)

1. Geeft u de voorkeur aan ‘tezelfdertijd’ of aan ‘terzelfder tijd’? De milord is in Indië een vierwielig rijtuig, een soort victoria. De milonga, je kunt hem dansen en erop [lied met gitaarbegeleiding] dansen. Het milocorn is een zeker ras gierst (sorghum). Splenorragie is een miltbloeding. Een milva was lid van de Milva, de Militaire Vrouwenafdeling. De mimespelers gebruikten tijdens de voorstelling een mimi (mimiset – tafeltjes – mimietjes). Ze brachten een dronk van
Sint-Geerten minne (voor een behouden reis) uit. De actiegroep Dolle Mina is genoemd naar Wilhelmina Elizabeth Drucker. Er zijn heel wat Dolle Mina-aanhangsters, dat zijn dus dolle mina's. De minaret is een slanke toren bij een moskee, vanwaaraf de muezzin de uren van het gebed afkondigt. Ondanks Marga's minco [minderwaardigheidscomplex] liep ze te minauderen (preuts te koketteren). Kassels geel is mineraalgeel. Een palaestra [bnw. palestrisch] is een Oud-Grieks [heel oud …] sportveld – zo is een aula de binnenplaats van een Oud-Grieks huis – en de olestra is een ventvervanger en de minestra is een Italiaanse groentesoep. De drachme is trouwens zowel een oud-Griekse (contemporaine) munt als een oud-Grieks gewicht. De digamma is verder een Oudgrieks letterteken. In mineur(stemming) legde hij mijnen. De kleinetertstoonsoort heeft een droevig effect. Enkele eeuwen geleden was Ming een Chinese dynastie. Uit die Mingperiode komt het mingporselein. Bij de miniuitvoering droeg ze een mini-jurk over haar minirok (dat zag er niet uit). De minidisk (GB ook, VD alleen: minidisc) heeft nu md als afkorting. Minimal art, minimal music en minimal movie neigen naar het eenvoudige, zo geeft ook de minimalmusicmaker toe. De laagste minimumbarometerstand was nog steeds ten minste, dus minimaal, met minimum, 750 millibar.

2. De ex-EZ-minister is nu minister van staat. Het eerste
ministerie-Thorbecke was niet het laatste. Zou deze minister
(rooms-katholiek opzichter) ooit minister worden? Zonder minjan [minimumaantal personen] geen godsdienstoefening in het jodendom! Een minje, een quorum van tien mannen, voldoet daaraan. De correctrice had een min-maxcontract [minimum- en maximumaantal werkuren vastgelegd]. Een minneband vereist minnebrand. Minnenloon [voedsterloon] krijg je niet voor het maken van minnelyriek. Je kunt daar mooie minnegoodjes kopen. De minneschicht is de amorspijl en minnezang is de verzamelnaam voor de Oudfranse en met name de Middelhoogduitse lyriek, die uit de riddercultuur ontsproten is. Minoïsch is behorend tot de voor-Griekse beschaving ten tijde van koning Minos op Kreta, voorbeeld: minoïsch schrift. Ik vormde de kleinst mogelijke minoriteit. Een minorpromotie slaat op schaken, minor poetry slaat op poëzie. Weet jij, hoe de minstreel van Kennemerland heet? Inderdaad: Hofdijk! Hij zag niet scherp, hij leed aan miosis [pupilvernauwing]. De
mi-parti [in tweeën verdeeld] aandelen in de Zeeuwse kerncentrale hadden Delta en Essent samen, gezamenlijk. Wonderlijk, eerst zien en dan zeggen, mirabile visu en mirabile dictu.

3. Op de islamitische hemelvaartsdag wordt de miradj (de hemelreis van Mohammed) herdacht. Die feestdag heet Miradj. Op de christelijke Hemelvaartsdag wordt de dito hemelvaart herdacht. Mirbaanolie is synthetische bittereamandelolie. Een mirador is een belvedère. Het mirepoix dient voor sauzen en gebraad. Mirtengroen is chromaatgroen. Mind you, die mingvaas is tienduizend dollar waard! Op het MinDef [instelling: Ministerie van Defensie, gebouw: m] huist ook een minister. Wat is in godsnaam een minnekästchen [houten kistje, geschonken door bruidegom aan bruid]? Ik kon het niet vinden. Wat is erger, een minikini of een monokini? Wel, dat hangt ervan af, wie deze draagt … Daar is het mindervalidentoilet, ik ga ernaartoe, ga jij dan alvast stillekens (gewestelijk) daarnaartoe, naar het museum?

4. In welke Algemene Maatregel van Bestuur, AMvB, stond dat ook alweer? MIS'en zijn managementinformatiesystemen. Het olifantsgras is het miscanthus. De acoliet heeft een toog met witte superplie. Maculaturen [misdruk] komen ten slotte bij de oudpapierhandel terecht. De mise au point werd in een fraaie mise-en-page gebruikt voor de mise-en-scène. U en ik zijn het misera contribuens plebs (arme, belasting betalende volk). De in Misjnaïsch Hebreeuws geschreven Misjna stamt uit de derde eeuw (en draag je als misjna bij je). Gelukkig hoor je niet bij mijn misjpooche [familie]. Hij was niet alleen misogyn (vrouwen hatend – vgl. vrouwenhater), maar ook een misogame [afkeer van het huwelijk] yuppie. Het mispickel is de arsenicumkies. Was het missie-ijver of zendingsdrang? De miss piggy zat op de mississippiboot. Het bedrijf had een stevige missionstatement [taakopvattingen en doelstellingen]. Zijn faux pas, zijn misstap, werd hem vergeven, zijn fausse queue (misstoot) niet. De mistel (mistletoe, vogellijm) is de maretak. Daar zaten ze dan: mister Europa, mister pokerface en Mister Holland. Hij had jarenlang aan het MIT, het Massachusetts Institute of Technology, gestudeerd. De gurwitschstralen zijn mitogenetische stralen [niet aangetoond, zouden celdeling veroorzaken].

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten