dinsdag 16 augustus 2022

2869 Dictee zaterdag 20-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (671)

Dictee – dictees [2869]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 186, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (671)

1. Bryologie is moskunde, cecidologie is gallenkunde en conchyliologie (conchologie) is schelpenkunde (en conchiglie is schelpjespasta). Een logogrief is een charade [lettergreepraadsel] en een logomachie is een woordenstrijd. In het Nieuwe Testament is de logos het Woord, God de Zoon, het wezenlijke beeld van de Vader. Het Woord is (daar) vlees geworden. De couleur locale is de lokale kleur, beter: het geheel van de voor een plaats of situatie karakteristieke bijzonderheden. De lokalo [lid, politicus van een lokale politieke partij] had de juiste locatie spoedig gelokaliseerd. De Middellandse Zeevolken zijn lokharig. Het Arowaks heet ook wel Lokono, een indianentaal. Had hij echt een lolitacomplex [meisje 10-14 jaar als lustobject]? Bij een lollipopparty [meestal besloten, erotisch feest] hoort geen lollepotterij [lesbische handelingen of verhouding]. De Lombardse uit Lombardije at lommerse (lombardse) bonen en hield een dito hoen.

2. Hij was van het stereotiepe lombrosotype [geboren misdadiger]. De lomperd getuigde van grote onbeschaamdheid.

3. Edward VII was de l'oncle de l'Europe [met veel familiebetrekkingen]. Bij het longeren gebruik je een longe [touw of band waaraan men een paard in een cirkel laat lopen]. Zij droegen beiden longsleeves [T-shirt met lange mouwen – langarm-T-shirt]. Een lonsdalejongere is een extreemrechtse jongere die kleding van het merk Lonsdale draagt. Het voormalig koninklijk paleis bij Apeldoorn heet Het Loo. Een palmyra is een lontarpalm. Dementi, desaveu en negatie zijn allemaal correcte synoniemen van loochening, zulks is niet te logenstraffen.

4. Loodbrons is de verzamelnaam van koper-lood-tinlegeringen. Loodcyaanamide is geellood. Verticaal is perpendiculair (loodrecht). De schoorsteen kreeg een loodslab tegen inwateren. Een loodsmannetje [vis] loodst haaien. Loodwater is goulardwater [eau de goulard: voor wonden] en pyriet is loodsteen (ook: zwavelkies), dat moet een loodsschipper [commandant van een loodsvaartuig] weten.

5. Een lokus(t) is een boom en een lombok de Indische naam voor een Spaanse peper. De logia is de hypothetische verzameling uitspraken van Christus. Een logigram is een (logische) hersenbreker. Bij de computer heb je een loginnaam (inlognaam). De loofhut bewees zijn nut bij het Loofhuttenfeest. De logen [beoefenaars van een van de sociale wetenschappen] hadden de overhand. Een algoloog houdt zich niet bezig met de programmeertaal Algol, maar met wieren. Hij is stapelgek en zo link als een looien deur. Corduaans leer (het corduaan) is fijn glanzig leer met gladkorrelige oppervlakte van geiten- of bokkenvellen. Bij de bereiding van dat leer wordt gebruikgemaakt van de bast van de looiersboom (Rhus coriaria) getuige de omschrijving in VD: boom (heester) in Zuid-Europa, waarvan de bast tot looi- en verfstof en tot bereiding van het corduaan dient. De look-and-feel [geheel van waarneembare aspecten] van de xtc-lookalike (ecstasylookalike) was niet goed. De look-zonder-look wordt ook wel lookraket oftewel knoflookkruid genoemd.

6. Het bediendeloon haalde het niet bij het kassiersloon. Ik sta op uw loonlijst, uw payroll. Bij de draisine (loopfiets) moest je de voetjes gebruiken. Een loop-in-'t-lijntje is een jonge matroos, een scheepsjongen. De loopkwartel is een soort van steppevogel. Te loor was de winst, die was dus verloren gegaan, teloorgegaan.

7. Ben je nu dus brodeloos? Op Sinterklaas, het sinterklaasfeest, deelde Sinterklaas (St.-Nicolaas, Sint-Nicolaas) geschenken uit. Loquomanie is praatzucht. Een Lord Wanhoop [schutterig, onhandig] hoort niet in het Huis der Lords, House of Lords, Engelse Hogerhuis, te zitten. De loran komt van longe range navigation (langeafstandsnavigatie).

8. De lord mayor is de burgemeester van Londen. Een lorgnon is een monocle [met één glas, geen binocle dus]. Een lork (lorkenboom) is een lariks, niet te verwarren met een sporkeboom (die naam komt van sprokkelmaand). Arme jij, lorrenbaal van een armoedzaaier! We zullen erop losgaan en alle remmen losgooien. De tongen en daarmee de verwijten waren behoorlijk losgekomen.

9. De hond werd erop losgelaten. Het zal wel loslopen, toch is het te gek om los te lopen. Löss wordt ook wel Limburgse klei genoemd. Er is een vijs [schroef] bij hem losgeschoten, hij heeft een vijs los [hij is niet goed wijs]. Dat was typisch een geval van lost case [hopeloos geval] en dito generation [verloren generatie 1960-'70]. Hoe is het met je los-vaste verkering? Zijn handen kunnen loszitten.

10. De Oostenrijkse nationalisten wilden los von Rom [Oostenrijkse nationalisten, wegens de anti-Duitse houding van de katholieke geestelijkheid]. Er was daar een los- en laadplaats. Een looiersstruik is een sumakstruik. Een losange is een ruit uit de heraldiek. Is een lössmannetje [kalk in lössafzettingen] een steenmannetje [stapel stenen als markering]? Nee, dus.

11. Zijn tand lotert [belust zijn op iets] naar iets, maar wat? Een andere naam voor Lotenfeest is Poerim. De Loterijwet van 1905 heet thans de Wet op de Kansspelen. Hoe ziet een Lotharings kruis eruit? Antwoord: met twee evenwijdige dwarsbalken. Waar is loti een afkorting van? Antwoord: van maloti [munt Lesotho = mv., enk. van beide: loti – LSL]. De mijnbouwterm lotie [zuiveren of wassen van ertsen, etc.] stamt van lotion. Is Charlotte van lotje getikt? Antwoord: nee. De Lotophagen (niet meer in VD) zijn lotuseters op de kust van Noord-Afrika.

12. De lotsgodin is Fortuna. In Nederland staat Lotus voor Landelijke Organisatie Tot Uitbeelding van Slachtoffers, ten behoeve van
EHBO-oefeningen [eerste hulp bij ongelukken]. De lotusvogel (lelieloper) heet ook wel jacana (jaçana). Mis, dat kun je denken, lou loene! Bij de prijs Louis d'Or krijg je geen louis (d'or – oude Franse gouden munt) cadeau. Het zwarte schaap stond erbij als verdomde Louistje (Lowietje). Madapolam (louisine) is een grof gekeperd katoenen weefsel. In Vlaanderen kan een politieagent een lourdespremie [bij een laag ziekteverzuim, niet meer in VD] krijgen.

13. De Loutere Broeders [vgl. de Boheemse broeders, de hernhutters] zijn islamitische filosofen. Loutre is otterbont en een lovebird is een agapornis. Zie je die louvredeur (jaloeziedeur)? De lovelace, de donjuan, pakte haar bij haar lovehandles [vetrollen in de zijden]. De highbrow [intellectueel] zat met zijn low budget in een lowbudgethotel. Een lowrider is een fiets of een showy personenauto.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten