maandag 8 augustus 2022

2856 Dictee donderdag 11-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (662)

Dictee – dictees [2856]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 195, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (662)

1. Het metoestrum is de laatste fase van de bronstcyclus voor de rustperiode. Een mesties (VD ook: metis; mv. mestiezen en metissen) is een halfbloed. De metroaanleg stagneerde. Metopen [enk.: metope; steen met afbeeldingen] vind je tussen de trigliefen [hebben 3 gleuven] bij een Dorisch fries [versierde strook bovenlangs (GB) een muurvlak]. (Willem) Bartjens is een patroniem [vadersnaam]. Het meum et tuum is het mijn en dijn. Het zonlicht deinde op de golven van de zee.

2. De MeV is de mega-elektronvolt, maar die andere MEV is de
Macro-economische Verkenning (van het CPBCentraal Planbureau).

3. De mezoeza [fragment OT in busje] hangt bij vrome joden aan de deur. Mezzoforte – afkorting m.f. – is matig sterk of halfsterk. De MGD is de Militair-geneeskundige Dienst en de MGF de vroegere Malagassische frank (thans: ariary).

4. De MIB-30 en de Mibtel zijn beursindexen van Milaan. Wat Michel is voor Duitsland, is Marianne voor Frankrijk. Microkokken (meervoud van microkok, micrococcus) zijn bij kokkerellen niet gewenst. Mag je in de microkosmos [wereld in het klein] microkredieten ook gebruiken om een cosmetisch bedrijf te starten? Wanneer werd de microlithische [microliet: artefact van zeer kleine afmetingen] cultuurfase afgesloten? Een mictie is een urinelozing. De MID is de Militaire Inlichtingendienst. Na de siësta [middagdutje] aten wij paella [Spaans rijstgerecht] op het fiësta. De enen middagmaalden, de anderen maalden daar niet om. Waarom heet de vogelmelk in de volksmond middagschone (niet meer in VD)? Wil je een lekker glas meursault, uit de bourgognestreek [wijn, anders ook: Bourgognestreek], uit de Bourgogne, preciezer: uit Meursault (dat heeft zelfs een ziekenhuis)? Deze bank heeft bij de kredietcrisis drie mia [miljard] euro verloren.

5. Een mexicaantje is een paddo, een Mexicaantje een jongen of een meisje. Zou de methodeleer zich ook bezighouden met de methexis, de relatie tussen beeld en idee? Bij het werken met de flouw (vlouw), het snippennet, kreeg hij een appelflauwte. Bij het kijken naar de zonnedauw kreeg de soldaat een douw. Hij liep op zijn wenkbrauwen [zeer vermoeid, ook: verwaand]: alweer een gebrouwt (één brouwsel)! Koppie krauw [mens, papegaai: koppie-krauw], ik lust je rauw, maar blijf je trouw. De gouwenaar [konijnenras] kwam ras uit zijn hok. Neem het maar niet zo nauw met hou en trouw [ook: getrouw; devies van de stad Gent].

6. Het Nauw van Calais is een zee-engte, de Straat van Dover. De aurea mediocritas [de gulden middelmaat] stijgt boven de grauwe, kouwe middelmaat uit. Pieters was een mediocre [middelmatig] schilder. Hij zat midden in de penarie. De nieuwe rondweg is klaar, de oude weg liep midden door het dorp en deelde het dorp middendoor. Ik reed in mijn middenklasser naar het middenklassenhotel. De middentwintiger en de eindveertiger konden het goed samen vinden. Utrecht ligt in het middenwesten van Nederland. Verwar dat niet met het Midden-Westen van Amerika! De linksmiddenveldspeler en de rechtsmiddenveldspeler bedienden de centrumspits als op een presenteerblaadje. Het middle-of-the-roadmannetje (ook: middle of the road mannetje) behoorde tot de middenklasse, de middle class. Vergeet de midirons [zekere golfclubs] niet als je op vakantie gaat naar de Midi [het Zuiden van Frankrijk]. De midkapindex verwijst naar Amsterdam. De midrasj [mv. VD midrasjim, GB: midrasjiem] becommentarieert de Thora. Door een miek [microscoop] kijk je, in een mike [microfoon] praat je. De typemiep (ook: typmiep) tikt het uit. De tik-op-de-schaal [oneerlijke kruidenier] gaf een tik op de schaal. Je kunt maar beter geen mier in de broek hebben [zenuwachtig zijn], het leidt immers tot onrust, als je daaraan lijdt.

7. Een myrmecofiel is een mierengast [in biologische verbondenheid ermee]. De schrijfwijze 'aap, noot, mies' op een leesplankje waarvan het derde plaatje een cyperse poes [vrij grote,
zwartbruin-grijsgestreepte kortharige huiskat
] voorstelt, blijft vreemd aandoen (GB: het aap-noot-mies). En dat terwijl ik net mijn schoenen aandeed. Jij miesgasser, jij miesmacher, jij miesponem …[vuilik, smeerlap]. De MiG's [vroeger: Mig] kliefden de lucht. Hij adoreerde de mignonne [aardige] mignonne [lieveling]. Een mihrab is een gebedsnis. De vergadering is te mijnent. Mikado is het spel van de 41 houtjes, het 41 houtjesspel. Ankylostomiasis is de zogeheten mijnwormziekte.

8. De milanaise is het kettingtricot, de mikimotoparel is de cultivéparel. In Milete wonen Mileziërs. Miliaire tuberculose heet in de volksmond vliegende tering. Miliën zijn gerstekorrels, mielies zijn mais (denk maar aan Sarie Marijs). De milieueconomie hanteert milieu-indicatoren. De MER is de milieueffectrapportage. Milieumoord is ecocide. Hij droeg de Militaire Willemsorde (MWO). ETA-militanten [Euskadi Ta Askatasuna: Baskenland En Vrijheid] en Hamasmilitanten streven deels dezelfde doelen na. Het militair-industrieel complex baart ons zorgen. Arbeiders en militairen worden gemilitariseerd. De military is een wedstrijd binnen de paardensport. De millefeuilles (geen 'luh' uitspreken) [gerecht van laagjes bladerdeeg met daartussen een zoete of hartige vulling] smaakten goed. Er lagen heel veel mooie millefleurstapijten ['duizend bloemen'].

9. Het millepoints is stippeltjesgoed. Het woord 'mie' komt van sodemieter en 'bami' komt op zijn beurt weer van mi (thans alleen nog muzieknoot, nu: mie). Académie d'amour is een mijdspreuk voor bordeel. Mikojel [Middeloo, Kopse Hof, Jelburg] was de naam van een vroegere hbo-opleiding (hoger beroepsonderwijs). Een multimiljonair bezit miljoenen euro's. Maroufleren van een schildering is dit op een andere drager overbrengen. Grandes bouffes zijn schranspartijen. Thuis ben je en pantoufles [in huiselijke omstandigheden].

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten