woensdag 24 augustus 2022

2884 Dictee zaterdag 27-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (678)

Dictee – dictees [2884]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 179, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (678)

1. Kijk daar, die speedboot! Een snuf [met witte bovenlip] paard doet soms snufsnuf (niet in wdb.). De asti spumante komt uit Piëmont (= Ned. – niet in VD; T.adv. ook: Piemonte = It. – dat in VD). We hebben de k gehad en beginnen nu met de l. De laaggetakte boom stond onder laaghangende bewolking. Ladelichters [winkeldief] worden in spreektaal ook wel laaienlichters genoemd. Laas, eilaas, eilaci en laci zijn vrijwel synoniemen. Snapt u dat: LAK staat voor kip [munteenheid Laos]? De drionpil is de laatstewilpil [om te overlijden]. Let goed op: wat is het verschil tussen enerzijds laddereigen en laddervreemd [muziek, toonladder] en anderzijds ladderrecht [herstellen huis via tuin van de buurman]? Schoolgaan is naar school gaan. Een lamantijn (manatee) is een zeekoe. De lambrusco is een rode wijn uit de streek
Emilia-Romagna in Italië. Mbira's zijn lamellofoons (kafferpiano's). De Lamentatie omvat het klaaglied van Jeremia. Een van de Bijbelboeken is Klaagliederen van Jeremia. Lamine [zeker eiwit] kan heel soms progeria, het hutchinson-gilfordsyndroom [snelle veroudering], veroorzaken.

2. Orthognaten [tandkassen niet naar voren] hebben geen prognathie [de kin en de jukbeenderen steken sterk vooruit en de ogen staan ver van elkaar]. Lamivudine [virusremmend] wordt gebruikt tegen aids en hepatitis B.

3. Timotheegras is een plant. Bij een lammycoat zie je het bont niet echt [zit aan binnenkant, BE: mouton retourné]. De lux perpetua is de godslamp of het eeuwige licht. De daviaan (davylamp) is een lampenkooi [veiligheidslamp mijnwerkers]. Een fysalis is een goudbes met als vrucht de lampionvrucht. De jonggehuwden hielden een lamprei, een jong konijn, in huis. Wil je een lamsoester [vlees] of een lamsmedaillon [idem]? De (het) lamsoor kan Zeeuwse heide zijn, maar ook een brave hendrik (in die betekenis – algoede ganzenvoet – niet meer in VD). Lamstajine is een stoofgerecht. Het amnion is het lamsvlies [binnenste vruchtvlies]. Een LAN is een local area network. Lancaster en lancé zijn stoffen. Kennen jullie die lancetbladige basterdwederik al lang?

4. De lanciers zijn (volgens Van Dale) een oude dans. Die mijnheer van zonderland (nee, niet: Epke) is een kale pronker. Het Pajottenland, ten zuidwesten van Brussel, is het land van Bruegel. Costa Rica en Guatemala zijn beide land van de eeuwige lente en Thailand staat bekend als het land van de eeuwige glimlach.

5. Met de landauer [vierwielig rijtuig] reed hij door de landouwen [velden, weilanden, akkers]. De Landarbeiderswet stamt uit 1918.

6. De agro-industrie verwerkt ook aardappelmeel. Het Landbouwschap is een bedrijfschap. Het leek wel een Poolse landdag. De troepen landden toen op de noordwestkust van Frankrijk. Istmi (istmussen) zijn landengten. U kent het landengtebegrip? De landinrichtingswet is maar een doodgewone wet. De ländler is een oude Duitse boerendans in driekwartsmaat. Een landrover is een massief uitgevoerde terreinauto, meestal bestuurd door een landrot. Chorografie is landschapsbeschrijving (en choreografie ...). De Landstand [openbaar lichaam WO II] fungeerde ten tijde van de Duitse bezetting. Uit die tijd stamt ook de Landstorm [militaire organisatie WO II] . Hier heerst vaak een land- of zeewind. Wij bezochten het museum voor land- en volkenkunde. Een landaulet(te) is een coupélandauer (vergelijk coupérijtuig; ook: zekere auto). De lampengietersavond is een folkloristisch feest in Veenendaal. Tv-kijken is een verkorte schrijfwijze van televisiekijken (of: teeveekijken).

7. Zelfs in Sjanghai wisten ze wat shanghaaien is (overhalen tot onaangenaam werk). Lastig, zo'n COPD-aanval [chronic obstructive pulmonary disease, bepaalde chronische longziekte] als je net Colombiaanse peso's met aanduiding COP aan het wisselen bent. Als je aan tai chi doet, ben je aan het tai-chiën [vgl. tae-bo en tae-boën]. De chef-kok, die hors concours [buiten mededinging] meedeed, verwerkte hors de saison [niet geschikt, ongelegen voor de tijd van het jaar] een horsmakreel in de hors-d'oeuvre [voorgerecht]. We zijn er bij lange na nog niet. Een lange Jan is een hoge toren en een lange pijp (gouwenaar) is een Goudse pijp met een lange steel. De naam van verschillende spookfiguren is Lange Wapper: in Antwerpen is dat de naam van een kwelgeest in de folklore.

8. De viswijventaal heet chic langage des halles (geen chique taal dus). De dood heet ook Jan Langbeen. Langdradig is taedieus. Hij stak provocerend zijn langejaap [middelvinger] op. Op de eilandjes van Langerhans (langerhanseilandjes – de cellen in de alvleesklier die glucagon en insuline produceren) kun je niet kamperen. Het wordt nu langerhand (gewestelijk) weleens [GB in toelichting ook: wel eens] tijd!

9. Zet je langetmuts [langet = mutsenkant van de geringste soort] maar op. Vervulling van een langgekoesterde wens leidde tot langgerekt (langdurig) hoerageroep. Uit de langue d'oïl is het moderne Frans ontstaan, de langue d'oc is het Occitaans.

10. Lang gewacht en stil gezwegen, nooit gedacht en toch gekregen! Het langvingerig gilde [de dieven] heeft vreselijk huisgehouden met de thermische lansen [lasbrander, met name als inbrekerswerktuig]. Langzaamaan verliep de langzaamaanactie. Weet jij nog, hoe lansquenet [vroeger kaartspel] ging? Een reverbère is een straatlantaarn (met reflectors/en). De lanthaanreeks [chemische elementen] begint bij atoomnummer 57 (t/m 71). Een laocoöngroep is een kluwen mensen, een laodiceeër een onverschillig mens. De kapitein en het schip moesten alle zeilen bij hebben staan (bijhebben). Sinusitis is bijholteontsteking.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten