dinsdag 30 augustus 2022

2893 Dictee vrijdag 03-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (684)

Dictee – dictees [2893]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 173, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (684)

1. Tijdens het koffie-uur kwam er ook nog koffie-ijs. Köfte is een Turks gerecht. De koh-i-noor is een diamant. Alle Koïsche zaken komen van Kos. Kokendheet is gloeiend heet. Kokerzien is een aangeboren ziekte. Wat doen die koks-in-'t-ruim daar in dat ruim? Antwoord: de vleet bergen. Een kokkelevi is gewestelijk een kuifleeuwerik. De mat was van kokos. De man met de kolbak [berenmuts] uit de kolchoz [Rusland: groot collectief landbouwbedrijf] at een kolbaszworstje [hard, Hongaars] en een kolblei [karperachtige zoetwatervis, lijkt op de brasem]. De Kolenzak vind je als zwarte vlek aan de zuidelijke sterrenhemel. De Loutere Broeders waren een school van islamitische filosofen (10e eeuw). Het geld was voorlopig tot dat doel bestemd, totdat er nader beslist werd.

2. Columnpjes passen in een krantenkolom. Een kolombijntje is een appetijtelijk lekker cakeje. De term Koloniën werd gebruikt als verkorte naam voor een toenmalig departement.

3. De Kolossus van Rhodos was 34 meter hoog. La Divina Commedia is een episch gedicht van Dante Alighieri. De komeet van Halley heeft een omlooptijd van 76 jaar. Is hij erbovenop en eroverheen gekomen? De aardappels, toen hij erom gekomen was, is hij erna op de snelweg omgekomen. Het gezin zou daarna tekortkomen, mede door een tekortkoming van de uitkeringsinstanties. Een komenij [van: koopman] is een verouderde winkel. De thee stond op het (gas)komfoortje, niet te verwarren met een komfoort [van leer; vormvarianten: konfoor, konterfoor, konterfoort]. De Kominform [historisch: Kommunistisches Informationsbüro] en Komsomol [historisch: Vsesojuznij Leninskij Kommunističeskij Sojuz Molodjoži = Communistische Sovjetjeugd] zijn er allang niet meer.

4. Bij een kreeftengang of alla riverso worden intervallen al rovescio, achterstevoren, gespeeld.

5. Speelde zij de komische Alte? De komma van Didymus (syntonische komma) behelst een toonhoogteverschil van nul komma niks, een pythagoreïsche komma (komma van Pythagoras) mag er wezen! Een kommaneuker (mierenneuker, muggenzifter, haarklover) is een pietlut.

6. Een komodovaraan kan 3 meter lang en 150 kilo(gram) zwaar worden. Een kommeraal wordt meestal kongeraal genoemd.

7. De kompaan – compagnon dekt die term niet helemaal – zat op het kampanjedek. Een kompasketel is cardanisch opgehangen. Het kompas heeft 32 windstreken. Een kompres is niet erg compressibel. Doe er kond van, dat zij met haar blote kont te koop loopt. De koning van de poon is de gestreepte zeebarbeel en de koning van Rome is de grote meikever, wist je dat? Ja, nu wel ...

8. De Koning der hemelen (Koning der koningen) is God, de koning van de hel is Lucifer.

9. Je hebt koningendag en had Koninginnedag (nu: Koningsdag). De koningin van de nacht is een cactus, de koningin van de Maas is Rotterdam en de koningin der steden is Parijs. De hemelkoningin (koningin des hemels) is Maria en de koningin van de nacht is de maan. Tijdens de koninginnenrit werd er koninginnensoep geserveerd. We kennen de Koning-Stadhouder [specifiek, GB: k-s of s-k] en de
koning-keizer. Hare Majesteit de Koningin is hoofd van het Koninklijk Huis (nee, niet het Engelse koninklijk huis) en bewandelt vaak de koninklijke weg naar de Koninklijke Bibliotheek, waar zij veel leest over haar aandelen Koninklijke (Olie).

10. Aan de naam Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap lag een [GB:] koninklijk besluit [KB] ten grondslag. Het koninkrijk der hemelen is het koninkrijk Gods. In de koninkrijkszaal heeft men weinig op met het Koninkrijksstatuut. In een spilleleen zijn ook vrouwen bevoegd tot erfopvolging. Een konstantinopel is een brandende liefde, een plant. Pak hem maar eens bij kop en kont!

11. De konijnenziekte tularemie is ook voor mensen besmettelijk (de jagersziekte). De lampenkooi (kooi van Davy, daviaan, davylamp) gebruik je in de mijn. Had dit lasersysteem wel het KOMO-keur van de Keuringsorganisatie Materialenonderzoek? In de konditorei [banketbakkerij met koffie, thee] viel de man op haar kondee [haardracht]. De kondratieffcyclus [economie] duurt zo'n 50 jaar. Een beetje kongsi [ongunstig: club, kliek die gemeenschappelijk voordeel wil behalen] weet dat. Een koningstijger is een Bengaalse tijger. Bij de dicteetijgers of -fanaten zijn kooi-ei en kooi-eend gewilde woorden.

12. Clean-shaven is gladgeschoren. Een christian scientist (zonder streepje, Taaladvies!) hangt de leer christian science aan en kan lid zijn van de Christian Science [de beweging]. De fancy fair was leuk. De fancyfairopbrengst was groter dan verwacht. De directmailactie toonde de kracht van direct mail. Schreef hij door een writer's block de woorden bushbush en lean-and-mean verkeerd? Een patiënt mag een andere arts om een second opinion vragen. Er komt dan een secondopiniononderzoek. Die septictankleverancier [septic tank] behoort tot de upper class. Heb je die fairplaybokaal [fair play] echt verdiend? Je rugbyde fantastisch!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten