zaterdag 20 augustus 2022

2878 Dictee dinsdag 23-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (674) √

Dictee – dictees [2878]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 183, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (674)

1. De jihadaanhanger blies zichzelf op. Een gietcedel is een letterpolis. Het lever de rideau [kort voorstukje waarmee men in een schouwburg de avond laat beginnen] ging aan de eigenlijke voorstelling vooraf. De leviathan is een mythisch monsterachtig waterdier in de Bijbel.

2. Volg de leylijnen [ie!] [banen waardoorheen energie zou stromen] van de geschiedenis naar het leycentrum. Blijf vooral heel goed in de leze [volg het goede spoor]!

3. Sinds de tomtom (VD: autonavigator, met name van het merk TomTom) kan niemand meer kaartlezen. Het zijn lekkere appels, die pigeons (zijdenhemdjes, jeruzalemmers)! De bulterriër had pit, maar was daarmee nog geen pitbullterriër. De biljarters stonden met hun keus in de queue aan de tafels voor hun acquitstoot. Welkom op ons worstfestival! Geniet en eet van sterf-op-straatworst (cervelaatworst), varkensmetworst, ossenworst, kruitworst [zak met buskruit] – die kun je niet eten!, grillworst [znw., ww.: grilworst], curryworst, chorizoworst, Gelderse worst en nog veel meer lekkers. Is het 'de' of 'het' quotiënt? Het. Lijd je aan het guillain-barrésyndroom [aandoening van de zenuwen – GBS]? Kaartlezen, vingerlezen, koffielezen en stillezen zijn uitgelezen werkwoorden. Van een liaan (liane) kun je een lianennet maken. Libanon, maar ook andere landen vielen soms aan libanisering [politiek en economisch uiteenvallen] ten prooi.

4. Rode en gele lieb (libanon) zijn hasjproducten, ook wel hasjiesj genaamd. Het libel is een schotschrift [smaadschrift] en de libel een waterpas of een netvleugelig insect. Hij was libellenonderzoeker.

5. 'Libertatis praesidium' (letterlijk: bolwerk der vrijheid) is de zinspreuk van de Leidse Universiteit [RL] en 'liberté, égalité, fraternité' leus van de Franse Revolutie. Het libertyschip [eenheidstype vrachtschepen WO II van VS naar Europa] vervoerde libertyzijde [zeker satijnweefsel]. Librium, het farmaceutische preparaat chloordiazepoxide, werkt niet libidineus, op de (soms: het – GB: het) libido dus. De Weegschaal [sterrenbeeld] heet ook Libra.

6. In Zwolle heb je nog een librije, een oude kerk- of kloosterbibliotheek; De Librije is echter een driesterrenrestaurant en De Librije's Hotel (eigennaam) aldaar een vijfsterrenhotel. Een licentiaat gaf voorheen het recht op lesgeven. Wist jij, dat bodyodour gewoon lijflucht is? Nou, ik niet!

7. De lichaamsklok staat voor het circadiaans ritme. De licheen is een korstmos, de lichen een erop lijkende huidaandoening. Het feest der lichten is het joodse chanoekafeest, het Lichtfeest. Het licht der wereld en lumen mundi zijn benamingen voor Christus (ook: Erasmus en Wessel Gansfort, lux mundi). De kleur was lichtrozerood. Het lichtbewapende leger en de lichtmatroos dronken graag licht bier. Over het dijklichaam zag ik hoe het schip gelicht werd; de kiel ervan was indertijd door mijn oupa gelegd. Na zijn doopceel werd hijzelf van het bed gelicht. Een lichterbrief is een consent tot lossen. Her en der was er lichter- en duisternis. Zij was een lichthart, een vrolijk Fransje, gehuwd met een vrolijke frans, en ze hadden een leven als vrolijke Frans [vergelijk: luchthart-treurniet]. Zag je die halo, dat aureool om zijn hoofd? Er zijn vele feesten met licht. Het chanoekafeest (Chanoeka) is dat feest bij de joden en Divali is het lichtjesfeest bij de hindoes. Ken je dat lichtmisgebruik op Maria-Lichtmis niet? Parijs en Eindhoven dragen de naam lichtstad. Een lichtwaterreactor gebruikt geen zwaar water, deuterium. Je hebt mooiweerhardlopers en lichtweerzeilers. Frivoliteit betekent lichtzinnig zijn.

8. Bij opheffing van onverdeeldheid (van een boedel) kan licitatie [onderlinge verkoop] optreden. Een lick is een loopje in de jazz (ook in de popmuziek).

9. De fasces is de lictorenbundel. Ook de lichtmis ging ter Lichtmis. De LHW was de Landbouwhogeschool Wageningen, thans Wageningen UR: Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het Lido van Venetië gaf zijn naam aan vele fraaie zandstranden.

10. Een liebigkoeler [rechte glazen buis] vindt je gehoor in een laboratorium. Het Hooglied is het Lied der Liederen.

11. Het Antwerps liedboek en het Liedboek van de kerken waren antipoden. Een lieve lita [vragenrubriek damesblad] weet alles over relaties en seks. Een rondom-lelijk [lelijk persoon, miezerig mannetje, vr. – mv. -en] is de personificatie tegen de liefde. Ecstasy (afko: xtc) is een liefdesdrug oftewel een lovedrug. Wat moet je nu toch aan met een liefdesdolk [mannelijk geslachtsdeel] en een liefdesgrot [vrouwelijk]?

12. Een liefdeslaantje moet uitgebreid struweel hebben, geilheid (lubriciteit) is forse liefdeslust.

13. Wat doen we, lust- of liefdesseks? De dilettant deed veel liefdewerk oud papier. De fruitkweker uit De Lier keek naar de Lier (sterrenbeeld, Lyra), halverwege Hercules en de Zwaan. Van liëren raak je gelieerd. Het liernurstelsel is een rioleringssysteem. Die liezen [lies, plant: soort vlotgras] groeien meestal aan of in het water.

14. De gouden liesjes zijn de golden delicious, het vlijtig liesje is de sultansbalsemien. Langs de weg zie je soms een lieveheer, beeld van Onze-Lieve-Heer; of ook wel een lievevrouw (Lieve-Vrouwebeeld). Bij de provo's hoorde het Amsterdamse Lieverdje. Zusjes zijn ze, de liezebet en de lijzebet. Ze zullen malkander geen liezebet heten en ze moeten elkander geen Lijzebet noemen. Hij at lightchips.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten