vrijdag 26 augustus 2022

2887 Dictee maandag 29-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (680)

Dictee – dictees [2887]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 177, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (680)

1. Oreïd is kunstgoud. Kunstterpentijn heet ook wel white spirit. Een truqueuse is een kunstvervalsster. Rayon [kunstmatige vezel] vind je onder andere in de kunstzijde-industrie. De verplichte kür [kunstschaatsen] was moeilijk. Ze logeerden in het kurhaus of (volgens het Belgisch-Nederlandse toerisme) de kursaal. De kurkenzak beschermde het schip tegen de kurkestrik (kunststeen – uitspraak! – èhs) van de wal.

2. Kurkjebreien is punniken. De kuna is de munteenheid van Kroatië [HRK]. 'Kieviet(en)' kun je ook schrijven als 'kievit(en)'. Een kukri [mes, wapen] tref je aan bij de Gurkha's. De kundalini is de scheppende energie in het hindoeïsme en gebruikt yogatechnieken. Die kunstpenis vanjewelste [GB in toelichting ook wel: van jewelste, van je welste] wordt ook godemiché (dildo, consolateur) genoemd. Wilde u hem passen of neemt u hem zo mee? Een coaster heet in het Nederlands nu ook al kuster! Voor de raspoetin [intrigant] werd een KZ-verklaring [krankzinnigheid] afgegeven. Kuru is spongiforme encefalopathie bij kannibalen in Papoea-Nieuw-Guinea, gekenmerkt door ataxie [geen ordelijke bewegingen kunnen uitvoeren] en onbeheersbare lachbuien, verwant met gekkekoeienziekte oftewel scrapie en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob [CJD: D = disease]. Een kussebek houdt veel van kussen en is mogelijk liefhebber van kussengevechten. Cabotage is kusthandel en cacimbo is kustnevel. Een AZT-kuur dient azidothymidine toe aan aidspatiënten en vertraagt het ziekteproces. Een kuut is zoals bekend een accent aigu (acutus).

3. KV is in combinatie met een nummer Köchelverzeichnis, een thematische rubricering van de werken van W.A. Mozart. De kvv'ers [kortverbandvrijwilliger] hebben bij Van Dale enige tijd ten onrechte KVV'ers geheten! Maar die zijn van de KVV, de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond.

4. Met de Kwade [de Boze] wordt de duivel bedoeld en met het Joodse kwaad beledigend de woeker [veel te hoge rente].

5. De kwacha is de munteenheid van Zambia [ZMW, vroeger ZMK] en Malawi [MWK]. De heermoes en de lidrus zijn respectievelijk de akker- en de moeraspaardenstaart. Ook Heerschappijen is een van de negen engelenkoren. Heerschappij is hetzelfde als suzereiniteit. Kwaito is Zuid-Afrikaanse dansmuziek met traditionele Afrikaanse elementen en rap, hiphop, arrenbie, reggae en house, gekenmerkt door een traag tempo.

6. De kwakwabangi is een percussie-instrument. Echt waar, een kwakzalver kwakzalft. Ik ben hem kwalijkgezind, want hij is kwalijkgezien. Hij stemde kwansuis toe. Vreemd of niet, kwantiseren is uitdrukken in quanten. Het werd gedaan door een rare kwant. De universele kwantor [] geeft [binnen de beschouwde verzameling] voor een variabele x aan: voor alle x geldt: …. De existentiële kwantor [] geeft [binnen de beschouwde verzameling] aan: er is een [minstens een] x, waarvoor geldt: ...

7. De kwanza is de munteenheid van Angola (AOA). Komt een letterlijk dove kwartel nu uit de Oude of meestal uit de Nieuwe Wereld? Hoe lang duurt drie kwart [drie vierde] van een kwartier (driekwart kwartier = 33 min 45 s – 33’ 45’’, reken maar na)? Bij het rugbyen heb je ook driekwarten. Hoe meer hoe-langer-hoe-liever er is, hoe liever het me is. Hoepelolie is dunvloeibare copaïvabalsem. Wie zat er op de stoep? Juist, hoeperdepoep! Een hoepeljurk is een wijd uitlopende jurk met hoepels. De aspidistra heet bij het volk het kwartjesblad (niet meer in VD, nu: blarenplant). Die boom lijkt wel een quasikwassie [boom SR]. Een kwatrijn is een gedicht. Al zijn alle(r) ogen gericht op Kwatta, een kwatta-aap kun je niet eten. De kwee(appel) is vaak een schijnvrucht. In Indië is de kweekwee een gebakje (en grondkwekwe is een hypotheek).

8. Een kweekschoolleerling viel tot 1963 onder de Kweekschoolwet. Binnen de snellekweekreactor stond een petrischaaltje [kweekschaaltje micro-organismen]. Kweesten is nachtvrijen (in gebruik op Texel en Vlieland), een queeste is een speurtocht. Des enen kwel doet d'ander wel (of elk nadeel heb se voordeel, volgens Johan Cruijff). Zeg kwezelke, wilde gij dansen? Overdreven vroom zijn is een vorm van bigotterie [schijnheiligheid].

9. Het Koningin Wilhelmina Fonds is het KWF en de kilowattuur is de kWh [hour]. De kwieke kwibus huilde snot en kwijl. Kwikbeits is een oplossing van dikaliumtetracyanomercuraat in kaliumcyanide. Kalomel is kwik-I-chloride en sublimaat is kwik-II-chloride. Het kwiksulfide heeft als formule HgS.

10. Een kwikwi is een Surinaamse vis. Het woord kut is een k-woord. KYD is de genormeerde valuta-aanduiding voor Caymaneilandendollar en KZT die voor de tenge van Kazachstan. Kyaniseren is voor bederf bewaren [conserveren], de kyat is de munteenheid van Birma, het tegenwoordige Myanmar [vandaar: MMK]. Kyrie eleison schrijf je gemakkelijk fout. Een krankzinnige lijdt niet aan het KZ-syndroom [Konzentrationslager/concentratiekampsyndroom].

11. Een van de mooiste woorden is kwijlslab [lap, laboratorium?]. De kwintessens was van origine voor Aristoteles het vijfde element, de ether. Ik ga naar Bommel/rskonten [bits antwoord op een onbescheiden vraag waarheen men gaat]. Hij was geïntegreerd, sterker nog: hij was gere-integreerd. Hoe staat het met uw kennis van uitroepen? Ah, akkebah, amai, elias [hij weet het weer beter!], dii boni [goeie goden], fuck off [geïrriteerde uitroep om iemand weg te sturen], gommie [gom, bastaardvloek], hoi (ahoi – Ahoy staat in Rotterdam), joechei [vreugde (ook: jochei)], laci [= eilaas], nolijeheine [verbazing, ook: attenoje, ottelenojeheine], o tempera! o mores! [verbazing over zedelijk peil tijdgenoten], pfoe [wat zal ik ervan zeggen?], pollens [verbazing], shit [bastaardvloek], sic transit gloria mundi (niet meer in VD: zo gaat de heerlijkheid (glans) der wereld voorbij), tiro [jachtterm: vliegend wild], tsjakka [zelfvertrouwen, enthousiasme], wow (wauw – maar alleen wauw(ie), VD), yo [begroeting jongeren], yes [ja], wablief [verbazing of iets niet verstaan hebben], tsa [aansporing], hé poppelepee [verbazing, verwondering], olé [aanmoediging of toejuiching], olala [schrik, verbazing, ook: oh la la], koppie-krauw (zegt papegaai, mens: koppie – ook: kopje – krauw), kiekeboe [plotseling tevoorschijn komen], kassian [heb medelijden met ...] Lou, jottem [enthousiasme], jippie [vreugde], jemig de pemig [verontwaardiging, ook: sjemig], gottegot [bastaardvloek, ook: gottekes], bijlo (ter bekrachtiging, ook: bilo) en bingo [na rake opmerking]!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten