maandag 15 augustus 2022

2866 Dictee donderdag 18-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (669)

Dictee – dictees [2866]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 188, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (668)

1. De Maagdenburgse halve bollen zijn door Von Guericke uitgevonden. Van alle maagdenhuizen is het Maagdenhuis van Amsterdam – u weet wel: de Maagdenhuisbezetting – het bekendste. Het maagdenglas is het mariaglas (vrouwenijs, een soort van gipsspaat). De cardia is de maagmond en de (het) maagportier (pylorus) zit aan het eind ervan. De heilige maagschap (maagschap van Maria) geeft familiebetrekkingen weer. Een stomachiek middel versterkt de maag. 'Telkens' is een bijwoord van frequentie en samentrekking van (te) elken male, met het bijwoorden vormende achtervoegsel (suffix) s. In een hollander kun je lompen (ver)malen. De rosse maan volgt op nieuwemaan van april. Zo'n nieuwemaan [GB in toelichting ook wel: nieuwe maan] kan alleen maar wassen. Het avondgebed bij de joden is het maäriev [mv. maäravim]. Hij droeg de maarschalksstaf in zijn ransel. Rotterdam is koningin van de Maas.

2. Hij doet als de Maas bij Bokhoven, hij gaat zonder groeten voorbij. Je hebt Edammer kaas (edammer) en maasdammer. Sommige Amelanders eten maaslander (met weinig zout). ‘Maaseend’ is de volksnaam voor de smient. Je ziet die ook wel langs de Linker en Rechter Maasoever [aardr. entiteiten – ook: straten – in R'dam] in de Maasstad. In Rotterdam drinken ze gechloreerd Maaswater.

3. Een maatjespeer (het groentje) is een bergamot. Hij was zo mabok [dronken] als een Maleier [dragonder, tol, snip, (honderd)duizend man, gieter, kanon, kartouw, meeuw, meloet, staartmolen, tor, uil]. Roert maart zijn staart [onstuimig en buiig weer]?

4. De siderische maand is gerelateerd aan de sterren, de synodische maand aan conjuncties en opposities. Een maam (niet meer in VD) is geen boter bij de vis, maar een botervis. Statues (statuen) zijn weinig gebruikte beeldhouwwerken. Ze zat vis-à-vis, recht tegenover, me (ook: vis-à-vis met mij). Aretijns aardewerk komt uit Arezzo.

5. In de eerste auto zat het bruidspaar, in de eropvolgende (VD, GB) zaten de ouders van de bruid, in de daaropvolgende die van de bruidegom en in de daar weer op volgende de broers en zussen.

6. We bezochten het cryptenstelsel met de relikwieën onder de vroeggotische kerk uit de late middeleeuwen. Spraken ze daar nog Vroeggotisch?

7. Hou op met dat rücksichtslose gedoe en dat is geen loze opmerking! Met A.D. geef je een jaartal religieuze ondersteuning, het betekent anno Domini, in het jaar des (onzes) Heren. In VD vind je onder andere: 's heren wegen of straten als openbare weg, 's Heren wegen (die zijn ondoorgrondelijk), 's Heren zegen (daaraan is het al gelegen) en 's Heren akker. Die laatstbedoelde akker heet ook wel Gods akker oftewel godsakker [kerkhof]. Diverse topkoks, echte cordon(s) bleus, bereidden samen diverse cordon(s) bleus [schnitzel, vleesgerecht]. De casselerrib (zo genoemd naar Kassel) etende Betje at dus een casselerribbetje.

8. Ik besteedde er een klein halfuurtje aan en zeker geen groot halfuur [GB beide in toelichting: ook wel los!]. Ik was het toneel nog niet opgekomen, of het was bij me opgekomen, dat de maan nog moest opkomen. De anonieme anonymus was alzheimerpatiënt. Hij werkt op basis van no cure, no pay, op no-cure-no-paybasis dus. De dryadencoterie [bosnimfen] is weer bijeengeweest, kleine kokette Katinka was erbij. De bhangra [bha/eng is een verdovend middel] is een Aziatische muziekstijl die elementen uit de traditionele oogstmuziek van de Punjab combineert met elementen uit de westerse popmuziek. Er waren diverse chateaus, wijnkastelen. We dronken er chateau migraine, maar ook châteauneuf-du-pape.

9. De kastelen werden echter niet meer beheerd door nouveaux riches [+] (parvenu's). Hun discrediteren van derden bracht de bank in diskrediet. De beide takkewijven torsten elk een sisyfuswaardige (dat komt van Sisyphus) takkenbos.

10. De rechtbank bepaalde ten gronde, dat de failliete bv toch niet te gronde mocht gaan.

11. De rechtgeaarde Ajaxfans hoopten dat hun club het AZ-concept zou hanteren om ondanks de PSV-stormloop toch de rijk beladen prijzenkast verder te vullen via de KNVB-bekerfinale. Hooligans kunnen onverbiddelijk via de Halt-organisatie in het hulpverleningscircuit terechtkomen.

12. Te uwer informatie: u aller inspanning mag niet te eigen bate worden geïmpendeerd [ten koste leggen] of geëmployeerd [gebruikmaken van, tewerkstellen], maar moet ten algemenen nutte te goeder trouw ten gepaste tijde fructifiëren [bloeien, vrucht dragen].

13. Tot dusver zijn de prijzen alleen maar omhooggegaan. De
CBS-index [Centraal Bureau voor de Statistiek] is flink gestegen, de AEX-index [Amsterdam Exchanges Index – Amsterdam] en de
Dow-Jones(index) zijn, zeg maar, gekelderd. Ik heb de fouten in de Onze Taalzinnen in hun blad van januari 2009 allemaal ontdekt. Dat komt mede door de teletekstexercities die ik elke avond voor Omroep Zeeland uitvoer. Een en ander moet toch mijn scoringskansen als runner-up bij de voorronde van het Davidsfondsdictee in Sluis in februari 2009 considerabel vergroten (noot: de harde werkelijkheid leerde anders! RL), zodat ik me daarna in opulentie [grote rijkdom, aanzienlijk vermogen] mag verheugen en me als pico bello grand seigneur kan gedragen? Trek de fles madera maar open! En er is altijd de 24(-)uursbemandezorgpost nog voor als het misgaat.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten