donderdag 11 augustus 2022

2860 Dictee zondag 14-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (665)

Dictee – dictees [2860]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 192, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (665)

1. De Mast is een sterrenbeeld dat deel uitmaakt van het Schip Argo. Dat was lachen, zo'n gewestelijke mastellenbijting [volksspel met mastel = bestel = broodje]! De oorspronkelijke master of suspense [meester van de spanning] was Hitchcock en een master of business administration heeft MBA achter zijn naam staan. De mastiff kwam een mastino napoletano tegen, nou dan weet je het wel. Mastoïditis zit niet achter de ellebogen, maar achter het oor. Een mastvogeltje is een roodborsttapuit. De maté is een boom of drank, 'mate' is een judoterm en matelassé is een stof voor onder andere peignoirs.

2. Een mater familias [huismoeder] heeft meestal geen baantje, 'mater dolorosa' en 'mater gloriosa' zijn synoniemen [Moeder der Smarten, de Heilige Maagd (Maria)].

3. De steigermaterialenfabrikant was een stijger op de beurs. Een debrogliegolf (de golflengte van De Broglie) is een materiegolf. Mathemata pathemata (wiskunde geeft lijden; andersom betekent ‘pathemata mathemata’: van pijnlijke ervaringen leer je), dat is nu voor anderen eens een wijs woord! Mati is de Sranan(g)tongo-uitdrukking (de takitakiuitdrukking, ook: Sranan(g)) voor lesbienne. De matinées musicales [concert in de middag] waren adembenemend mooi. In Vlaanderen sloegen ze er met de matrakken [knuppel, gummistok] op los. Op de Gooise matras [radio- en tv-wereld in het Gooi] wordt heel wat afgerotzooid. Matrilineaal is matrilineair [langs de vrouwelijke lijn], dat is met een afstammingslijntje door een liniaal te tekenen. Wat matroze (kleur !) is, zit niet bij de marine. De matrone gaf haar nichtje een matroesjka [houten poppetje, daarin weer ...] en haar neef een baboesjka [idem, feitelijk onjuist]. Ik stond midden in de matses [het razend druk hebben], toen ik plotsklaps de matseive(s) (matseva, mv. matsevot – grafsteen) zag.

4. Een mattemakolmaker is in volkstaal een jenner, een vriendje [quasikoper] van de marktkoopman. Wie heeft, zal gegeven worden, dat is het mattheuseffect. Een Mauritiaanse komt niet uit Mauretania (maar uit Mauritius). In het mausoleum [praalgraf] lag vast geen mauser [soort snelvuurgeweer]. Het mava zit tussen lava en hava (hoogactief vast afval) in. Daar koop je een maxi-japon voor een miniprijs. Met een maxim [machinegeweer] kun je schieten. Een vélocipède [eerste modellen van een fiets] in maxiuitvoering is wel erg groot.

5. De maxwell is de cgs-eenheid [centimeter-gram-seconde –
cgs-stelsel] van magnetische krachtstroom. Brogues zijn gaatjesschoenen.

6. Maya slaat terug op een inheemse benaming voor noordelijk Yucatán. Mayday is een SOS-oproep [Save Our Souls]. Wat ben jij een mazzelaar [geluksvogel], ze wenste je mazzeltof [geluk]. Met de opleiding mbo-v [middelbaar beroepsonderwijs – verpleegkundigen] kun je voor de(n) (n: archaïsch) dag komen. Kun je met mbira's (lamellofoons), Zimbabwaanse muziekinstrumenten, de mbalax, die swingende muziekstijl uit Senegal, exact imiteren? Van zijn met de mcbaan (hamburgerbaan, mcjob) zuurverdiende geld kocht hij een 27MC-bak(!). De mdl-arts [maag, darm, lever] kreeg zijn koffie op een mdf-blad [medium density fibreboard], een soort lijmgebonden vezelplaat. Mea culpa [schulderkenning], ik had moeten uitleggen dat ME staat voor myalgische encefalomyelitis. Schrijf je meaoschool [historisch: school voor middelbaar economisch en administratief onderwijs] nu met of zonder koppelteken, maar vooral: waarom? Gino, een mecano [mecanicien], speelt graag met de meccanodoos.

7. De term 'mecenas' [kunstbeschermer] is te danken aan de historische Romein Maecenas. Mecalo (Mcal) is een verkorting van megacalorie.

8. Hoeveel mecklenburgers [paardenras] kon je voor honderd mechelaars kopen? De winnaar kreeg een vetleren medaille. Een beetje rooms-katholiek draagt de miraculeuze medaille [met afbeelding van de Heilige Maagd Maria]. Medelandgenoten, verenig(t) (analogie, wel: archaïsch) u! De coassistent deed alle werk. De médecine après la mort [medicijn na de dood] smaakte als mosterd na de maaltijd. De Griekse zegswijze 'mèden agan' betekent 'niets te veel', 'alles met mate' (ne quid nimis). De minister ondertekent een wet mee (mede) met zijn contraseign. Jouw complice [medeplichtige] heeft meegedaan. Je hebt toch geen complicecomplex? Het wordt tijd voor een mediaoffensief. Een sjamaan is een medicijnman (priester-tovenaar). Een mediator medieert [bemiddelen]. Drukkers gebruiken de Hollandse mediëval [drukletter] en de Erasmusmediëval [lettertype – niet in wdb.]. De mediëvistiek is de studie van de middeleeuwen. Een medina is een oud stadsdeel van een Arabische stad.

9. De medioneerlandistiek bestudeert het Middelnederlands. De Medische [m.b.t. Medië – en Perzië ...] inwoners kregen medische adviezen. De mediterrane keuken vind je langs de Middellandse Zee, de Mediterranée. Sherry en biefstuk kunnen medium zijn, een kledingstuk draagt in dat geval de aanduiding M. De jazz- en medleyzangeres krijgt mediwiet en drinkt als regel medoc, een rode bordeauxwijn van doorgaans uitstekende reputatie afkomstig uit het gebied op de linkeroever van de Gironde ten noorden van Bordeaux. De mee-eter had comedones [talgkliertjes]. Houden krabben van meekrap en houdt een meekrapboer van sliptongetjes? Ook tapiocameel is gemalen. Een meeprater is een vleier (een jabroer). Des te meer betekent temeer. Finland is het land van de duizend meren. Wat was die ME'er [mobiele eenheid] een dilettant, zeg! Een meerdaags congres duurt langer dan één dag.

10. Van dictee 200 maak ik maar iets speciaals, oftewel een 'echt' dictee! Zullen we het erotisch woordenboek maar in één keer afdoen, dan hebben we dat ook maar weer gehad. Daarin staan: vanilleseks en auto-erotiek, teasen [prikkelen, verleiden – tot koop], kinky seks [enigszins pervers, verdorven], geilneef, cyberseks [via internet], coitus oralis [orale seks – maar: de coïtus en coitus interruptus], de baan opgaan om te barebacken [anale seks bedrijven zonder condoom], maar niet met een breezerknaapje [doet het voor een 'drankje'], cunnilingus of -linctus = beffen, vibrator of mechanische kunstpenis, opwindend: naar iemands pijpen dansen (of na iemands dansen pijpen?), fellatio [penis in de mond, fellatie, blowjob, pijpbeurt] en ten slotte een matrozenpakje, of bedoel je een matroze(!) pakje?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten