woensdag 17 augustus 2022

2870 Dictee zondag 21-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (672)

Dictee – dictees [2870]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 185, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (672)

1. Sinas is een koolzuurhoudende drank met een sinaasappelsmaak. Doussié is afzeliahout. Cashewnoten (cachounoten) komen van de kasjoeboom (acajouboom). De caracolevoorbeelden beduidden eergister forse zwenkingen op de rijschool.

2. Het meervoud van poppedeine is poppedeinen, het verkleinwoord poppedeintje. Het ouijabord [bord met letters en cijfers om te communiceren met geesten – wie-jaa] had heel wat ouguiya's gekost in Mauritanië [MRO]. Die linkerd is een linke loetje en zo link als een looien deur. Een linkebal is in wielertaal een wieltjesplakker.

3. Jij linkerd, jij linkmiegel, jij linkmichel! [zelfde uitspraak! – mie-chuhl] Ze hadden een morganatisch huwelijk (een morganaticum is een morgengave – na de bruidsnacht), een huwelijk met de linkerhand [vrouw krijgt niet de adellijke rechten]. Het groen links zijn de partijen, die de aandacht voor het milieu centraal stellen en waartoe ook GroenLinks behoort. Golflinks, klein links, nieuw links en een ruk naar links maken zijn iets anders. Ben jij links- of juist rechtsdragend? Linkshandigen lijden aan sinistromanie (het antoniem is dextromanie). Linksom of rechtsom, het boek zal verschijnen. De korporaal riep: "Linksom … keert!" Onze Karel echter maakte rechtsomkeert. De term linneaans betekent: zoals beschreven in het taxonomisch [biologische classificatie en systematiek betreffend] systeem van Linnaeus. Voor de linneonten (linneons – grote of linneaanse soort) en de jordanon [kleine of elementaire soort, ondersoort] moet je ook bij Linnaeus zijn. Het linoleenzuur is Z,Z,Z-9,12,15-octadecatrieenzuur, een drievoudig onverzadigd vetzuur. Linolzuur lijkt daarop, het is
Z,Z-9,12-octadecadieenzuur, een tweevoudig onverzadigd vetzuur, met name in plantaardige oliën, toch?.

4. De lio [leraar in opleiding] stond kort voor zijn maidenles. De lindeboom kent u, de linzenboom is de benaming van de blazenstruik. De lion en de lionne du jour [heldin van de dag], de lions of the day, werden achtervolgd door de lionhunter [beroemdheden achtervolgen voor kennismaking, handtekening, etc.]. Ze waren trouwens geen lid van de Lions. Een orang liplap is een Indo-Europeaan.

5. Lipstickfeminisme (ook: lippenstiftfeminisme) heet ook wel jarretelfilosofie. In die lipsanografie [inventaris van een kerkschat] was ook de lijkwade van Turijn opgenomen. Met een lipssleutel [moeilijk na te maken] open je een lipsslot. De liquefactie is het vloeibaar maken.

6. De hoffmann(s)druppels worden ook wel liquor [vloeibaar geneesmiddel] genoemd. Als je een liquida [vloeiklank: l, r – meervoud: liquidae] niet goed uitspreekt, sta je toch mooi in je weinig gebruikte liquette [hemd]. De lira kwam uit Turkije, de lire uit Italië, San Marino en Vaticaanstad. Tot de lissenfamilie behoren de lis en de krokus. Het lisdoddenboeket was een juweeltje. Schrijver dezes is ooit afgestudeerd op Lisp – dat staat voor List Processing – en dat is een vroegere programmeertaal.

7. De rekening van de firma List en Bedrog mocht er zijn. Liten (mv.) zijn horigen (halfvrijen).

8. Een literatuurhistoricus is een literair historicus, een literatuurkenner daarentegen is een lettré (3 maal: GB ook: tt, weinig bekend, dus doe altijd 1 t!).

9. De litermelk wordt als flessenmelk verkocht. Lithiumcarbonaat gebruik je tegen manische depressie, dus bij iemand die manisch-depressief is. Litiscontestatie is het in staat van wijzen brengen [rijp voor vonnis], van een burgerlijk proces. In kracht [staat] van gewijsde betekent: niet meer vatbaar voor bestrijding met de gewone rechtsmiddelen. Juchtolie heet ook wel Litouwer balsem. Je kocht daar twee lits-jumeauxs voor de prijs van een. Er zijn studio- en liveopnames [ook: live- en studio-opnames] [ook: live opnames].

10. Een liwan [omlopende galerij om de binnenhof] vind je in een moskee. Dat schip had een Lloyd's-patent. De ln is de natuurlijke logaritme, de logarithmus naturalis. Loafers [instapper: lage schoen zonder veters] heb je soms in je handen (als je ze koopt), maar meestal aan je voeten.

11. Lochemer diamanten zijn stukjes bergkristal uit de Lochemer Berg. In een loddereindoosje zit eau de la reine [stofnaam: zeker reukwater dat dames vroeger in een doosje bij zich droegen]. De loddenvisserij [visserij op voorjaarskabeljauw in Finland met haken, geaasd met lodden = kleine soort zalmvissen] liep terug. Met de Lodewijkstijl wordt mede de Lodewijk XIV-stijl bedoeld. Een loeach is een Joodse kalender of dito almanak. Even informeel loeken [kijken] hoor, hier heb ik het al. De loelav [palmtak, ook: plantenbundel – mv. GB: loelaviem, VD: loelavs of loelavim] gebruik je op Soekot [Loofhuttenfeest]. De Loenenaar reed met een loenenaar en voerde dus een vals autonummer.

12. Hij pleegde loense sjoefe, meineed. Een loep is een klomp puddelijzer [smeedijzer uit de puddeloven; puddelen = ruw ijzer veranderen in smeedijzer of staal door koolstofonttrekking – maar ook een vergrootglas, loupe is fout]. Een loerah is een dorpshoofd op Java. Een lofprijzing is een laudatie (doxologie), een lofrede is een éloge [VD; GB: eloge! – niet voor dictee dus].

13. De lofzang van Maria is het Magnificat. De lipgloss glansde boven haar links-links gebreide coltrui uit, toen ze op haar lipizzaner [paard] zat. In de verte zag ze een loc [locomotief], zo meteen ging ze weer naar haar loft(woning) [zonder binnenmuren]. De inspiciënt (inspeciënt – houdt toezicht op de rekwisieten) deelde de bloemen uit. Zijn computer werkte niet onder Windows, maar onder Linux. De listeria [bacterie] veroorzaakt listeriose [infectieziekte]. Een lithotriptor doet iets in je blaas, beter: het is een cystoscoop waarmee blaasstenen kunnen worden verbrijzeld. Het locofaulisme is een scheldwoord voor bewoners van een bepaalde plaats, zoals kaaskop voor Hollanders. Een grefo [gereformeerde] gaat regelmatig naar de kerk. De (decadische) log log van tien tot de duizendste is drie. Beter i.p.v. log is hier 10log.

14. De briggse logaritme [grondtal 10, zie boven] van duizend is immers drie. Vage logica staat voor fuzzy logic. Rabdologie is rekenkunst met staafjes als hulpmiddel. Een conversationele computertaal voor het basisonderwijs is Logo. Van sommige woorden op -logisch is de betekenis niet altijd even logisch: chorologisch gaat over aardoppervlakte, malacologisch over weekdieren en reologisch ten slotte over stromingsleer.

 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten