woensdag 10 augustus 2022

2859 Dictee zaterdag 13-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (664)

Dictee – dictees [2859]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 193, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (664)

1. Voor meerduidig hebben we prachtige equivalenten: ambigu [+ e], equivoque en polyinterpretabel. Limnologie is meerkunde [nee, niet: nog meer] of zoetwaterbiologie. Een meermin heeft een
half-vrouw-half-visgedaante. Het was een polyglottisch woordenboek. Jezus was de Goddelijke Meester, zijn vader meester-timmerman. De meester-glasblazer was tevens meesterspion. De meester-zanger had meerdere meesterzangers onder zich. Een meetbuis is gekalibreerd [schaalverdelingen ijken]. Bij de meet-and-greet [publiek met beroemdheid] werd geen verboden meet (methadon) uitgedeeld. Meetjesland ligt in Noord-Oost-Vlaanderen. De boer ging informeel naar Melkes [gaan melken; Melchior].

2. Niet-euclidische meetkunde is moeilijk. Een melanocyt is een pigmentcel. Een meetraadje [rad, radje] is een boogmeter. Mefistofelisch (m) is duivels. 'Wie vraagt, geven we niets' is deels een meewerkendvoorwerpszin. De geheugencapaciteit is dertig meg (megabyte). De loopse teef was megageil.

3. Een KB [kaa-bee] (kibibyte – KiB) telt 1024 bytes, een kB [kaa-bee] (kilobyte) telt er maar 1000 (en kb is kilobit – 1000 bits, Kib is kibibit = 1024 bits). Het was een ware megafestatie. Megalithische graven stammen uit het megalithicum. Een megampère is een miljoen ampère. Een megatherium is de reuzenluiaard. De meidenkamer is de dienstbodekamer. Meidlief zeg je tegen een lieve meid. In de mêlee [drukte] werd de meldenstruik niet opgemerkt. Heeft deze uitdrukking een pejoratieve [gunstige] of een melioratieve [ongunstige] duiding? De dokter deed zijn melkronde [(extra) ronde van routinevisites bij patiënten]. Geef de melisseolie [plant, geen mv.] even aan, wil je? Je hebt volle melk, halfvolle melk, ondermelk en taptemelk. Wat heb jij een melkboerenhondenhaar! Wat een stierenmelker doet? Juist: stieren melken [sperma winnen]! Waarom bestaat het woord krachtpatsster niet? Er is meer dan één melkwegstelsel, maar dat van onze eigen Melkweg, vergelijkbaar met de Andromedanevel, kennen we het best. De rossige melkzwam kan gekleurd sap afscheiden. De hadji was op weg naar Mekka, het mekka van de moslims.

4. De mella is de Jodenbuurt in een Marokkaanse of Ottomaanse stad. Ik geniet van mellow house. Een melodrama is een
overdreven-aandoenlijk (althans volgens Van Dale) muziekstuk. Hij was zo dronken als een meloet. Melpomene (niet meer in VD) is de dansmuze. Het kind lag aan de laatste mem [borst; kwam tekort]. In mijn seniele opa zat, zo zeggen ze plaatselijk, de memel [feitelijk: wormpje]. Een memobedrijf hecht aan mens- en milieuvriendelijk ondernemen. In Amerika vieren ze Memorial Day [gevallenen burgeroorlog]. De memoiresschrijver was op een blocnoteje begonnen. Een memoriepost is pro memorie [p.m.] uitgetrokken [p.m.-post]. Zullen we memory spelen? Doe je menageklep [soldaten: mond] eens open, dan kan de ménagère [huishoudster] je te eten geven. Wat hebben mendelevium [Md, atoomnummer 101], Mendel en de mendeltulp [vroege, hoogstengelige tulp] met elkaar te maken? Antwoord: genoemd naar de Oostenrijkse augustijner en botanicus Mendel.

5. Geef mij die yoghurt-limoenmix maar! Hij lijdt aan ménière, de ziekte van Ménière [evenwichtsorgaan]. Er vond een meningeaal [de hersenvliezen betreffend] onderzoek plaats. Bij meniscectomie wordt de meniscus verwijderd. Zij was een doops- en dopegezinde Bijbel- en cannabisgebruikster. Ze was trouwens lid van de Doopsgezinde Gemeente. De meniste walgde van het menistenbroodje op de gehouden menistenbruiloft [eigenlijk: de beerput ledigen].

6. Met de menladder [opzetstuk landbouwwagens] omhoog reden we de gewestelijke menne [landweg naar akkers] op. De volksmenner reed op paard-en-wagen de meute tegemoet. Ik ga morgen mensendiecken [kamergymnastiek; juiste houding]. Het mensenlijk viel ten slachtoffer aan onmenselijke mensenetende antropofagen. Rijstebrij schrijf je met twee ij's, bereidheid met twee ei's. De mensenstem is de vox humana. Zeg dat nog eens, nogmaals, in mensentaal. Wat koop je bij een handelaar in mensenvlees [blanke slavinnen]? Christus is de Zoon des Mensen of Mensenzoon. Menthe [pepermuntlikeur] en menthol [pepermuntolie] hebben iets met pepermunt. Zou je daarvan niet eens mentie [gewag] maken?

7. De MEP [Movimiento Electoral di Pueblo] is een Arubaanse politieke partij en MEP's zijn members of the European Parliament, leden van het Europees Parlement [EP]. Het is tenslotte een mer à boire [een onbegonnen werk, een gebed zonder eind] om je méprise [vergissing, misvatting, dwaling] te erkennen. Sommige kinderen hebben een
mens-erger-je-nietcomplex. Het hockeyelftal had een mental coach nodig. Meo periculo, ik doe dit geheel op eigen risico. De Memisa staat voor Medische Missiesamenwerking. De Mensa Domini (tafel des Heren) is in de protestantse eredienst de avondmaalstafel.

8. De katholieke volksschrijver Gerard Reve werd vaak kortweg de Volksschrijver genoemd. Het syndroom van Stendhal [toeristenziekte] is naar een Franse schrijver genoemd. Een pamflettist (polemist) schrijft disputen. Wat me erg boeit, is de tolstojaanse literatuur (GB ook: litteratuur). Een bekend gedicht van Gezelle is 'Het schrijverke'. Het schrijverschap is een zware taak. De novellist, de novelleschrijver, droeg molières [schoenen].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten