zaterdag 13 augustus 2022

2864 Dictee dinsdag 16-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (667)

Dictee – dictees [2864]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 190, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (667)

1. De macadamianoot komt van een altijdgroene tropische boom. Je kon in de middeleeuwen beter niet onder een machicoulis [mezekooi, mezekouw, werpgang – voor pek, etc.] doorlopen. Macis is foelie van nootmuskaat. Bij macroglossie [ziekelijke vergroting tong] kan je tong gemakkelijk dubbelslaan. Als je een MAD aangereikt krijgt, is dat een Marokkaanse dirham. De aanduiding madiwodo voor agenda is niet algemeen be- en erkend. De maduro sigaren waren donker van kleur en zwaar.

2. Ma foi [op mijn woord], ga je gang maar! Met een magtest wordt getest of een hond maatschappelijk aangepast gedrag vertoont. Unisono's zijn eenstemmige stukken. Best saai dus.

3. China is een interessant land. De yuan (renminbi, renminbi yuan) is daar de munteenheid [CNY], de Toengoezen – nu Ewenki genoemd – spreken Toengoezisch, een Altaïsche taal. Het taoïsme – een godsdienstig-wijsgerig stelsel van Lao Tse met o.a. yin en yang – bloeit er, de taël is een gewicht van 37,8 gram (maar ook een vroegere munt), de Grote Sprong Voorwaarts vond plaats van 1958-1960 [de grote ontwikkeling van de industrie in het China van Mao Zedong] en singkès zijn geëmigreerd vanuit China. De Seltsjoeken zijn een Turkse volksstam. Niet China is het Verborgen Rijk, maar Ethiopië. In China woedde rond 1970 de Culturele Revolutie. China behoort tot het Verre Oosten, mijn pekinees – gekocht van een echte Pekinees – en de door mij genuttigde pekingeend komen ervandaan. Paksoi is een bladgroente, de Opiumoorlog omvatte Engels-Chinese oorlogen, je kunt nanking slobkousen (nankingslobkousen) dragen, men speelt er mahjong [4 personen, 144 stenen] en het land voert lychees [zoete, subtropische vrucht] uit. China heette ook het Hemelse Rijk [Chinezen zijn daar zonen van], de meeste inwoners van China zijn Han-Chinees, met feng shui [fèhng-sjwee of fèhng-soe-wie] richt je ruimtes harmonieus in en de keeshond chowchow stamt uit China. Je kunt er ook bij de chinees (GB, VD) gaan eten, het Boksersgenootschap veroorzaakte de Bokseropstand en de acupunctuur is er gegrondvest, maar het chinasyndroom niet.

4. Tijdens het balletje-balletje spelen – vandaar ook balletje-balletjespel – zag de balletje-balletjespeler toch nog kans om op het
plasma-tv-scherm naar de documentaire over de ayeaye te kijken. Een lid van de Hezbollah is een hezbollah (Hezbollahstrijder). Zo telt Hamas vele Hamasmilitanten, met name in de Gazastrook. De hamansoren zijn trouwens het kiesjeliesj, dat bij het Poerim wordt gegeten.

5. De maharani is de vrouw van de maharadja. Een verouderde term voor 'moslim' is 'mahomedaan'. Een mahout (kornak) geleidt een olifant. De maina is de treurspreeuw, maische is bierbeslag en de maire is de Franse burgemeester. Of een maison nu de passe, de rendez-vous of de société is, het blijft een bordeel. De maisziekte is een avitaminose veroorzaakt door eenzijdige maisvoeding [BE: maïs], een van de vormen van pellagra. Daar lust ik wel maizenapap [BE: maïzena] van. Bestaat die, Harer Majesteits Alkmaar?

6. Makassaarse paarden en makassarolie komen (oorspronkelijk) uit Makassar. Slotenmaken en klompenmaken slaan op beroepen. De Schepper is de Maker van hemel en aarde. Hij had geen markka te makken om makoré [houtsoort uit tropisch West-Afrika] te kopen. Makuba(tabak) kun je snuiven. Malle a/eppie en malle beppie deden de groeten aan hun malle tante en stonden te kijken als malle Jan [VD] (een malle brasem is een dwaas). Een mala is een halsketting met het portret van Bhagwan Shree Rajneesh. Het spleen (weltschmerz, taedium vitae) is de maladie sans maladie (Het woord spleen ie had je moeten kennen bij het GDNT 2008!). Neem nog een glas malaga en dans de malagueña met een Spaanse en de malambo met Argentijnse gaucho's. De mal américain heet ook dysthymie (depressieve neurose). Een klamboe houdt de malariamuskiet, de anofeles, tegen. Een malaxeur is een kneed- en mengmachine. Mal de roi is de ziekte scrofulose (tuberculose van de lymfklieren). Heb je die Malevitsjcollectie al bekeken?

7. Dal zal mij een malheur zijn! Het interesseert me geen mallemoer! Het kan me geen reet schelen! Een mallemok is een noordse stormvogel. De mallensteller sloeg mallepraat (gekkenpraat) uit. Mal-Saint-Lazare en mal-Saint-Main staan voor de aandoening lepra terwijl petit mal staat voor een licht epileptisch toeval. De interesse van de borstenman, de mammofiel (niet meer in VD), was in zijn geval hoofdzakelijk mamillair gericht. Mamma mia, hij had meer dan veertig loti [= maloti – beide mv., enk.: loti, munt Lesotho – LSL] op zak om de rekening te vereffenen. Mali exempli is als een slecht voorbeeld dienend en malis avibus is onder ongunstige voortekens. De woordenboeken vermelden nog niet hoe we een decaporgel van de gebroeders Decap uit Antwerpen moeten schrijven. Het woord fermate [muziek: rustpunt] heeft maar liefst drie meervoudsvormen, mede afhankelijk van de uitspraak. Oud-premier Van Agt woonde lang geleden op de Heilig Landstichting.

8. Rechtstreeks, ongegeneerd, à bout portant, ad hominem, rechtuit, ad personam, à brûle-pourpoint en de but en blanc betekenen allemaal recht op de man af. Een mancenielje is een manzenilleboom. Wanneer? Mañana, met sint-juttemis! De opdracht had een mandatoir (verplicht) karakter. Het mandarijnendom sprak vrij goed Mandarijnenchinees.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten